Prof. Dr. Şükrü Ersoy’dan iki fay hattına dair kritik uyarı

Aydın’ın Kuşadası'nda düzenlenen deprem panelinde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bölgede risk taşıyan 2 önemli fay hattına dikkat çekti. Kuşadası Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, geçmişten bugüne Türkiye’de yaşanan depremlerin etkileri ve alınması gereken önlemler tartışıldı.

Panelde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersoy, Ege Bölgesi’ndeki fay hatlarının özelliklerine değindi. Sisam Adası’nın kuzeyinde, deniz altında doğu-batı doğrultusunda uzanan bir fay hattının varlığına işaret eden Ersoy, bu hattın Kuşadası’na değil, batıya doğru deprem üretme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, Büyük Menderes fay hattının da bağımsız şekilde deprem üretebilme kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Ersoy, Ege ve Aydın’daki zeminlerin sıvılaşma riskine dikkat çekerek, yapıların zeminle uyumlu şekilde inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Bölgede sık sık depremler yaşandığını belirten Ersoy, bu durumun zeminin sıvılaşma potansiyelini artırdığına dikkat çekti.

Panelin diğer konuşmacısı ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay ise deprem yönetmeliklerinin yeterli olduğunu ancak asıl sorunun doğru yapılaşma ve denetim eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Canbay, “Eğer iyi eğitimli mühendisler yetiştirmez, kamunun kontrol mekanizmalarını etkin şekilde işletmezsek depremlere karşı önlem alamayız” dedi.

Panelde, belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da yer aldı. Etkinlikte, deprem riski altındaki bölgelerde dayanıklı yapılaşma ve etkin denetimin önemi bir kez daha vurgulandı.

Sonraki Haber