Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı: Toplu taşıma kullananlar dikkat! Maymun çiçeği riski...

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü tarafından, maymun çiçeği hakkında önemli uyarılar ve açıklamalar yapıldı. Özlü, ortak alan ve özellikle toplu taşıma kullanımının riskli olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), maymun çiçeği virüsü (mpox) nedeniyle küresel acil durum ilan etmesinin ardından, vatandaşlar tarafından maymun çiçeği virüsü araştırılmaya başlandı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, maymun çiçeği virüsünün bulaşıcılığı ve alınması gereken tedbirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özlü, özellikle toplu taşıma gibi alanlarda hastalık riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

TOPLU TAŞIMA KULLANANLAR DİKKAT

Ciltte döküntü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, büyümüş lenf nodları, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlarla kendini gösteren maymun çiçeği virüsü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel acil durum olarak ilan edilmişti. Prof. Dr. Tevfik Özlü, maymun çiçeği virüsü hakkında önemli uyarı ve açıklamalar yaptı.

KORONAVİRÜS VE MAYMUN ÇİÇEĞİ ARASINDA FARK VAR

Prof. Dr. Özlü, koronavirüs (COVID-19) ve maymun çiçeği virüslerinin farklı özelliklere sahip olduğunu vurguladı. Koronavirüsün hızlı yayılmasının nedenlerinden biri olarak, toplumda bağışıklık olmamasını ve RNA virüsü olmasını işaret eden Özlü, buna karşın, maymun çiçeği virüsü DNA virüsü olarak sınıflandırılır ve mutasyona uğrama olasılığının daha düşük olduğunu belirtti.

TOPLU TAŞIMA VE ORTAK ALANLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER BULUNUYOR

Toplu taşıma araçları ve ortak kullanım alanlarının, maymun çiçeği virüsü için riskli yerler olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, bu tür alanlarda temizlik ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özlü, özellikle oturulan sandalye ve koltuklardan da hastalığın geçebileceği ve bu yüzden toplu taşıma gibi alanlarda hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtti.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER?

Hijyen ve temizlik önlemlerine önem verilmelidir. Özellikle ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uyulmalıdır.
Aşı ve antiviral ilaçlar, koruyucu tedbirler arasında yer alır. Eski çiçek aşısı, %85 koruyuculuğa sahiptir.
Hasta olan kişilerin, evde izolasyon yapması ve maske takması sosyal sorumluluk gereğidir.
Test yapılması gereken kişilerde, semptomların varlığı test ile doğrulanmalıdır.

Sonraki Haber