Prof. Dr. Zeki Arıkan'ı kaybettik

Cumhuriyet tarihçisi Prof. Dr. Zeki Arıkan, İzmir’de hayatını kaybetti. Üretken bir akademisyen olan Arıkan, Atatürk’ün Bütün Eserleri’nde de Danışma Kurulu üyeliği yapmıştı. 4 yıldır kısmi felç nedeniyle rahatsız olan Arıkan, bir haftadır Urla Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde Kovid nedeniyle yatıyordu. Arıkan’ın eşinin verdiği bilgiye göre, Prof. Arıkan, cumartesi gecesi saat 22.00’de vefat etti.

Arıkan’ın cenazesi pazartesi günü saat 12.00’de uzun yıllar görev yaptığı Ege Üniversitesi Rektörlük binası önünde düzenlenecek olan törenden sonra Urla’nın Özbek Köyü’nde toprağa verilecek. Üç kız babası olan Arıkan’ın eşi emekli tarih öğretmeni Yeşim Arıkan, “Çok değerli bir bilim adamını kaybettik. Çok üzgünüm” açıklamasını yaptı.

ALÇAK GÖNÜLLÜ TARİHÇİ

1944 yılında Erzincan’da doğan Arıkan, ilkokulu burada bitirdi. Orta ve yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu.

Doktora eğitimini Fransa’da 1972’de tamamladı. Isparta-Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi, Erzurum Kazım Karabekir ve Ankara Gazi Eğitim Enstitülerinde tarih öğretmeni olarak görev yaptı. 1980’den beri Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde çalışmaktaydı. Arıkan’ın Osmanlı, Cumhuriyet ve kent tarihi üzerine yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor. Biyografiler de yazan Arıkan, Kaynak Yayınları'nın yayımladığı Atatürk’ün Bütün Eserleri’nde de Danışma Kurulu üyeliği yapmıştı.

Sonraki Haber