Prof. Dr. Naci Görür o şehri uyardı: Faylar felç edebilir! 7'nin üzerinde deprem görülebilir
Türkiye’nin yüzde 90’ının canlı faylarla kesilmiş vaziyette olduğunu dile getiren Prof. Dr. Naci Görür, deprem tehdidi konusundaki illerle ilgili tespitlerini açıklamaya devam ediyor. Görür, ‘Faylar felç edebilir’ diyerek bu sefer o şehre işaret etti.
Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusundaki uyarılarına devam ediyor. Bugünkü bilimle depreme dayanıklı yerlerin yapılabileceğini kaydetti. Bu konuda Türkiye’nin teknik donanıma ve birikime sahip olduğunu dile getiren Görür, “Olmayan, siyasetin iradesidir, halkın gözetim ve denetim görevidir. Eğer insanlarımız talep etmezse, siyaseti zorlamazsa siyasetçi bu işe girmez” dedi.
DEPREMLERİN HİÇBİR TOLERANSI YOKTUR
Prof.Dr. Naci Görür, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği 'Deprem ve Dirençli Kentler' konferansında konuştu. Fayların yeryüzünde kimin yaşadığını bilmediğini belirten Görür, “Faylar deprem ürettiği zaman kendi güçleri ile ve o bölgenin karakteristiğiyle etki eder. Üstündeki yapılar eğer uyumluysa; onu belli ölçüde tolere eder, yıkmaz. Ama eğer yanlış, ters şeyler yapılmışsa; gözünün yaşına bakmadan yıkar. O bölgede insanları öldürür. Depremlerin hiçbir toleransı, seçeneği yoktur. Yapacağımız her yapıyı, yolu, tüneli, barajı, tüm mühendislik yapılarını yer altının dinamikleri ile uygun, barışık yapmak zorundayız” dedi.
'İZMİR'DEKİ HER FAY 7 VE ÜZERİ DEPREM ÜRETEBİLİR'
İzmir konusunda kritik bir uyarı yapan Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’deki fayların İzmir’i felç edeceğini söyledi. İzmir’deki deprem kaynağının çok olduğuna dikkati çeken Görür, kentin bir deprem kenti olduğunu dile getirdi. Görür, İzmir’deki her fayın 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirterek, “İzmir, bir deprem kenti. M.S. 175-1864 yılları arasında 6-7 şiddetinde depremler var. İzmir'de deprem kaynağı çok ve özellikle İzmir yarımadası üzerinde çok sayıda fay var. Manisa ve Aydın çevresinde faylar mevcut. Burada görülen her fay, 7 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilir ve İzmir'i felç eder" dedi.
FAYIN ÖZELLİKLERİNİN BİLİNİP ÖNLEM ALINMASI GEREKİR
İnsanları tehdit eden fayların özelliklerinin bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Görür, "Şimdiye kadar bu özellikleri bilmeden geldik ve çok şanslıyız. Her fay hattının kendine özgü özellikleri var. İlk önce geometrisine bakılmalı. Fayın uzunluğu tespit edilmeli. Ayrıca fayın bazıları dallı budaklı olurken, bazıları paralel olarak yan yana dizilmiş olabiliyor. Bir diğeri derinliğinin tespit edilmesi. Sığ olan fay daha küçük deprem üretirken, derin olan fay büyük depremler üretebiliyor. Ayrıca fay hattının en son ne zaman deprem ürettiği de bilinmeli ki tekrar ne zaman deprem üreteceği öngörülecek. Bu nedenle düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil. Deprem olacağı zaman 100 binlerce insanımızı kaybetmek istemiyorsak; bu fay özelliklerini bilip, önlem almalıyız" diye konuştu.