‘Psikolog’ unvanı olmadan hizmet verdi hapis ve para cezası aldı

Psikolog olmadan unvanı kullanan kişi 10 ay hapis ve adli para cezası aldı. TPD Etik Kurul Üyesi Özgün Ergin, benzer olayların takipçisi olduklarını belirterek danışmanlık hizmeti almak isteyenlere de uyarılarda bulundu.

Melike Güler

Türk Psikologlar Derneği (TPD)’nin şikayeti sonucunda psikolog unvanı olmayan ancak bu unvanı kullanan şahsa dava açıldı. Antalya 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından; denkliği bulunmayan ve online eğitim ile diploma veren Amerikan Metropolitan Üniversitesi mezunu olup, psikolog olmamasına rağmen bu unvanı kullanan kişiye 10 ay hapis ve 3 bin 320 TL adli para cezası verildi. TPD Etik Kurul Üyesi Özgün Ergin, süreci Aydınlık’a değerlendirdi.

DENKLİK YOKSA UNVAN DA YOK

Böyle onlarca dava olduğunu belirten Ergin, “Bunlar genelde psikolog olmadığı halde sosyal medyada bu unvanları kullanan kişilere açtığımız davalar. Kendilerini böyle tanıtıp en başta bu işi yapan veya başka alanlarda mezun olduğu halde psikolojik tedavi hizmeti verdiğini iddia eden şahıslara karşı açılan davalardan biriydi bu da.” dedi.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) denkliği olmayan, bazılarının yerleşkesinin bile olmadığı üniversitelerin uzaktan eğitimle “diploma” adı altında belgeler verdiğini kaydeden Ergin şöyle konuştu:
“Biz diyoruz ki yasal olarak siz bu unvanı kullanamazsınız. Bizim ülkemizde bunun karşılığı yok. YÖK denkliği yok. Türkiye'de kişisel gelişim kitapları olan birçok ismin mezun olduğunu iddia ettiği üniversiteler var. Bunlarla karşılaşıyoruz. Bunlar da bize göre uygun bir eğitim vermiyorlar. Herhangi bir 4 yıllık eğitim formasyonunun aldığı eğitimi almıyor. O nedenle tehlikeli gözüküyor.”

TPD Etik Kurul Üyesi Özgün Ergin

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ, TAKİPÇİSİYİZ’

Şu anda mahkemede çok fazla dosya bulunduğunu bildiren Ergin, bunlar için maddi ve manevi ayrı bir enerji harcadıklarını söyledi. Her geçen gün sosyal medyada artan ilgi, dizi ve filmlerin etkisiyle psikolojik destek almanın da daha “normal” kabul edilmeye başlandığını ifade eden Ergin şunları kaydetti:
“Bu ilgiye istinaden de ister istemez herkes bunu karşılayabileceğini yazıyor. Psikolojik destek hizmeti, psikoterapi veririm diyor. Belgen nerede? Bu eğitim geçerli mi? Bunlar net olmasa bile hizmet veririm diyor. Sosyal medyada öne çıkabilmek için bir miktar maddi yatırım yaparak takipçi satın almaktan tutun da ‘bu gönderiyi beğenirseniz size kitap hediye ederim, ücretsiz danışmanlık seansı veririm, indirim alabilirsiniz’ gibi etik dışı olmaması gereken şeylerle de karşılaşıyoruz. Biz ancak mahkemeye başvuruyoruz. Bu kişi psikolog değil diyoruz. Süreç uzuyor. İster istemez bunun bize dernek olarak maddi ve manevi bir yükü var. Tek tek uğraşarak üstesinden gelinebilecek gibi gerçekten değil. Onun için meslek yasalarını önemsiyoruz. Ama sürecinde takipçisiyiz. Bu yasa çıkıncaya kadar da vazgeçmeyeceğiz. İleride yasalar çıktığı zaman da uymayanlar olacak. Onların da takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

MESLEK KANUNU ŞART

Ergin, mağduriyet yaratan bu durum karşısında meslek kanunu ihtiyacına işaret ederek şöyle konuştu:
“Bu hizmetleri kimlerin verebileceği yasalarla tanımlanmadığı için herkesin her şeyi yapabildiğini iddia ettiği bir durum ortaya çıkıyor. Meslek yasası talebimizin temel nedeni de buydu zaten. Bunlar etik ilkeler açısından bizde mevcut ancak yasalarla da düzenlenmesi gerekir. Yasal yaptırımlar olmalı ki kişilerin inisiyatifine, meslek gruplarının kendi etik algılarına bırakılmasın. Yasalarla denetlensin istiyoruz.”

‘LİSANSINI SORMAKTAN ÇEKİNMEYİN’

Ergin, danışmanlık hizmeti almak isteyenlere, ilgili kişinin hangi lisans programından mezun olduğuna bakarak almak istedikleri danışmanlık hizmetini değerlendirmeleri tavsiyesini verdi. TPD’nin ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin internet sitelerinde gerekli bilgilerin mevcut olduğunu bildiren Ergin “Bu yasal mevzuatı bir miktar danışanlar da bilmek durumunda. Diplomasını sormaktan çekinmesinler biz hep böyle diyoruz. Ona göre yardım almaya çalışsınlar.” dedi.

Sonraki Haber