Psikologlar atama bekliyor
Sağlık Bakanlığının duyurduğu 85 bin atama haberi ile umutlanan ancak umutları suya düşen psikologlar, düşük kontenjanlar nedeniyle yüksek puanlarla dahi kamuya atanamamaktan şikayetçi. Daha fazla alım yapılmasını isteyen psikologlar, meslek yasası talebinde de ısrarcı
Kamuya atanmak için çalışan psikologlar, alımların artırılmasını istedi. Bu bağlamda, her aile sağlığı merkezine (ASM) bir psikolog projesinin hayata geçirilmediğini hatırlatan psikologlar, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Yüksek puanlarla kamuya atanamayan genç psikologlar ise ümitlerini yitirdiklerini söyledi.
Psikologların istihdam sorununu ve taleplerini Türk Psikologlar Derneği (TPD) Etik Kurulu Üyesi Özgün Ergin ile konuştuk. Ergin, önce meslek yasası taleplerini hatırlattı, ardından atamaların artırılmasını istedi. Daha önce bürokratların açıklamalarının beklenti yarattığını vurgulayan Ergin, şöyle konuştu: "Geldiğimiz nokta itibariyle bu konuda henüz bir girişim görmedik. ASM'lerde psikologlar var fakat sayıları çok az. Kadro sıkıntısı bildiğiniz üzere birçok meslek grubunda var. Ama psikologlara olan ilgi ve ihtiyacın yanı sıra buna dair sosyal medyadaki olumlu algı sebebiyle insanların talebi son dönemlerde çok arttı."
MESLEK YASASI YOK DANIŞANLAR TEDİRGİN
"Ülkenin içinde bulunduğu olumlu, olumsuz birçok gelişmenin bir sonucu olarak insanlar gelip psikolojik destek almak isteyebiliyorlar. Bunu kamu kurumları dışındaki kişilerden de karşılayabilirler ancak orada birtakım sıkıntılar var. Birincisi herkes bu ücreti karşılayabilecek durumda olmayabiliyor. Bir diğer nokta da hala bir meslek yasası çıkmadığı için güvenilir psikolog bulmak önemli. Sosyal medyada psikoloğum diyen, psikoterapi yapıyorum diyen kişilerin güvenilir olmadığını görüyoruz. Bunların eğitimlerini sorgulayabileceğimiz yerler sınırlı. Etik ihlal yapan kişilerle karşılaşabiliyoruz. Bu mağduriyetlerden dolayı da kişiler tereddüt yaşıyorlar. Bu açıdan bakınca da insanlar daha güvenilir olması adına da kamu kurumunda bu hizmeti almayı tercih ediyor olabilirler."
DENETİM İŞ İMKANINI ARTIRIR
"Bizim yaklaşımımız devletin onaylayabileceği bizim de kontrol edebileceğimiz şekilde mezunlarımızı denetleyebileceğimiz bir meslek yasası istiyoruz. Yani gerçekten kim psikologtur, kim değildir, kim yeterlidir, değildir. Bu konuda belirli kurallar konsun ve insanlar bir psikoloğa gittiklerinde bilsinler ki o gerçekten psikologtur, talep ettiğim hizmeti vermeye yetkindir, yeterlidir. Alan dışı tabir ettiğimiz, yetkin ve yeterli olmadığı halde veya psikolog olmadığı halde bu işi yapan kişiler bu işin içinden sıyrıldıklarında meslektaşlarımızın iş imkanında bir miktar artış olacak elbette.
MEZUN ÇOK KADRO YOK
Ergin, mezun sayısı ile iş imkanı arasında birbirine çok ters bir oran olduğuna dikkat çekti. Ergin, "Bu birçok bölümde böyle. Ancak sağlık iş kollarında daha fazla olduğunu görüyoruz. Çünkü son yıllarda sağlık meslek gruplarına çok fazla ilgi oldu. Ama bunun karşılığında iş imkanı, kadro durumu çok az." dedi.
HEM TOPLUM HEM KENDİLERİ İÇİN ATAMA İSTEDİ
Geçen yıl mezun olan B.D. üniversite sınavında önemli bir başarı elde ederek hayali olan meslek için memleketi Van'dan Bursa'da okumaya gitti.
Günde 4 saat yolculuk yaparak okulunu 3,5 ortalamın üzerinde bitiren B.D. de atanmayı bekliyor. B.D. şöyle konuştu:
"Toplumumuzda psikologlara erişimin kolay ve ücretsiz olması gerekirken, çoğu kamu kurum ve kuruluşunda psikolog bulunması gerekirken bizim alımlarımız yok denecek kadar az. Bu adil olmayan alımların bir an önce adil hale gelmesini talep ediyor ve bizde diğer branşlar gibi atanabilmek istiyoruz. Bu adil atama talebimiz hem psikolojik hizmetlere ihtiyacı olup da ulaşamayan toplum için hem de atama bekleyen binlerce psikolog için ciddi fayda sağlayacaktır."
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN OLDU
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden mezun N.E., atanmak için çalışan genç psikologlardan. N.E. yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yoğun bir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) süreci yaşadım. Göz derecem -1 miyopken -3.25 gözlük kullanmaya başladım. 84.59 puan aldım ama atamam belirsiz. Alanımızda atamalar zaten yok, özelde asgari ücretin altında iş teklif ediliyor. Atamayı beklerken aileme destek olmak için ücretli öğretmenlik bile yaptım, psikolojik sağlığımdan oldum. Şu an evimde işsiz işsiz belki atamalar artar diye bekliyorum. 85 bin atama olacak dediklerinde bize umut olur sanmıştım bu puanla mesleğimle bir yerde var olamıyorum."
'ÜFÜRÜKÇÜLER TALAN ETTİ'
S.Ü. de kamuda yeterli alım yapılmamasına tepkili. Umutlarını yitirdiğini söyleyen S.Ü. Her aile sağlığı merkezine bir psikolog projesinin hayata geçmesini istiyor. S.Ü. şunları kaydetti:
"Özel sektörde veya sosyal medyada tutunmak iş bulmak çok zor. Meslek yasamız yok ve alanımızı talan eden yaşam koçları, üfürükçüler ile yapacağımız işi de elimizden alıyorlar. Şu an ücretli öğretmenliğe başvurdum, çıkarsa orada çalışacağım. Gerçekten çalışıp istediğim puana ulaşamamak, mesleğimi yapamamak hayata dair enerjimi ve umudumu alıp götürdü. Sağlık Bakanlığının alımları umarım artar."