İş bırakan sendika üyesine disiplin cezası

Sendikasının çağrısıyla basın açıklaması için bir saat iş bırakan, hakkında disiplin cezası verilen PTT memurunun başvurusu Anayasa Mahkemesince reddedildi. Gerekçede, 'Başvurucu, bir basın açıklamasına katıldığı için değil görev yerini terk etmesi nedeniyle cezalandırılmıştır.' denildi.

Anayasa Mahkemesi, sendikasının bağlı olduğu konfederasyonun çağrısı sonucu Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 1 saat iş bırakıp basın açıklamasına katılan, bu nedenle hakkında disiplin cezası verilen PTT memurunun bireysel başvurusunu reddetti.

Ankara'da Yenişehir PTT Merkez Müdürlüğünde memur olan ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası üyesi olan Tülin K. sendikasının bağlı olduğu KESK'in Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 16 Haziran 2013'te aldığı iş bırakma kararı sonrasında 17 Haziran'da 12.30-13.30 saatleri arasında eyleme katılabilmek amacıyla işyerinden ayrılmak için şefinden izin istedi. Talebine olumsuz yanıt verilmesi üzerine işyerinden bir saatliğine ayrılan Tülin K. basın açıklamasına katıldıktan sonra tekrar mesaiye döndü. Bir saat görev yerinde bulunmayan Tülin K. hakkında mazeretsiz olarak göreve gelmediği ya da görevine gelip daha sonra görev yerini terk ettiği iddiasıyla başlatılan disiplin soruşturması sonucunda uyarma cezası verildi.

İDARENİN İTİRAZI KABUL EDİLDİ

Disiplin cezasının iptali talebiyle açılan davada Ankara 10. İdare Mahkemesi uyarma cezası verilmesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığına ve işlemin iptaline karar verdi. İdare tarafından yapılan itiraz üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının bozulmasına ve davanın reddine karar verdi. Bu karara karşı yaptığı karar düzeltme talebi Bölge İdare Mahkemesince reddedilen Tülin K. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, şunlar yer aldı: “Somut başvuruda disiplin cezasının sebebini teşkil eden eylem, ülkenin iç siyasetine ilişkin sosyo-politik unsurların ağırlıkta olduğu bir amaca yönelik olup eylemin amacının sendikaların çekirdek faaliyet alanında kalmadığı görülmektedir.

“Bu nedenle yapılan müdahalede devletin takdir marjının sendika hakkına yapılan müdahalelere göre daha geniş olduğu kabul edilmelidir. Başvurucu, ülkenin iç siyasetinin protesto edildiği bir basın açıklamasına katıldığı için değil görev yerini terk etmesi nedeniyle uyarma cezası ile cezalandırılmıştır. En önemlisi başvurucu hakkında, ilgili mevzuatta öngörülen ve bir uyarı mahiyeti taşıyan en hafif disiplin cezası olan uyarma cezasına hükmedildiği gözönünde bulundurulmalıdır.”

Sonraki Haber