Putin 5'inci görev dönemi için yemin etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden zaferle ayrılmıştı. Putin, 5. görev dönemi için Kremli'nde düzenlenen yemin töreninde yer aldı.

Rusya’da 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında yüzde 77.49 katılım oranıyla yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 87.28’ini alan Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törende yemin etti.

Rusya Devlet Başkanı'nın göreve başlama töreni geleneksel olarak Kremlin Sarayı'nda düzenleniyor. Hükümet mensupları, parlamento üyeleri, Anayasa Mahkemesi yargıçları, diğer hükümet yetkilileri ve tanınmış kişilerin de arasında bulunduğu geniş katılımlı bir törende yemin ederek görevine resmen başladı.

Yeni bir dönem için yeniden seçilen Vladimir Putin, beşinci kez Rusya Devlet Başkanı olarak göreve başlıyor. Putin, 15-17 Mart tarihleri arasında yapılan seçimlerde oyların yüzde 87.28'ini alarak rekor bir oy oranına ulaşmıştı. Putin, 2030 yılına kadar ülkenin en yüksek makamında bulunacak.

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Putin'in yemin töreni için her şey hazır" yaptığı açıklamasında ayrıca yemin törenine 2 bin 600 kişinin davet edildiğini aktardı.

'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya halkının birlik içinde ve büyük olduğunu, Rusların hep beraber tüm engelleri aşacaklarını, planlarını gerçekleştireceklerini ve kazanacaklarını söyledi.
Putin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

İleriye güvenle bakıyor, geleceğimizi planlıyor, kalkınmamızı daha da dinamik ve daha da güçlü kılacak yeni proje ve programları belirliyor ve uygulamaya koyuyoruz. Biz birleşik ve büyük bir halkız ve hep birlikte tüm engelleri aşacağız ve planladığımız her şeyi gerçekleştireceğiz. Birlikte kazanacağız!

'GELECEK, ORTAK ARZUYA BAĞLI'

Rusların bu zor ve dönüm noktası niteliğindeki dönemi onurlu bir şekilde atlatarak daha da güçlenmelerini umduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni başkanlık dönemindeki çalışmalarının sonuçlarının genel uyuma bağlı olacağına vurgu yaparken, Rusların güvenini haklı çıkarmak için gereken ve elinden gelen her şeyi yapacağını, bu amaçla devlet başkanının anayasada yer alan tüm yetkilerini kullanacağını ifade etti.

Putin, “Aynı zamanda, bu çalışmanın sonuçlarının önemli ölçüde birlik ve beraberliğimize, Anavatana fayda sağlama, onu koruma ve tam bir adanmışlıkla çalışma yönündeki ortak arzumuza bağlı olduğunu da vurgularım” diye ekledi.

'DEVLET, BAĞIMSIZLIK İÇİN DAYANIKLI OLMALI'

Rusya'nın devlet, kamu ve siyasi sistemlerinin güçlü ve her türlü meydan okumaya karşı dirençli olması gerektiğini söyleyen Putin, konuşmasını, "Tarihin bize verdiği dersleri de hatırlamamız, iç kargaşa ve çalkantıların trajik maliyetini unutmamamız bizim için önemlidir. Bu nedenle, devlet, sosyal ve siyasi sistemlerimiz sağlam ve her türlü zorluk ve tehdide karşı kesinlikle dayanıklı olmalı, ülkenin birliği ve bağımsızlığının ilerici ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini sağlamalıdır" ifadeleriyle sürdürdü.

'ORTAKLARIMIZLA ÇALIŞMAYA DEVAM'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın çok kutuplu bir dünya düzeni oluşturmak için ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğine vurgu yapan Rus lider, “Avrasya entegrasyonundaki ortaklarımız ve diğer egemen kalkınma merkezleriyle birlikte çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşturulması, aynı zamanda eşit ve bölünmez bir güvenlik sistemi için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'DİYALOG KURMAYI REDDETMEYECEĞİZ'

Rusya'nın yeni dönemde Batı'yla ilişkilerini nasıl şekillendireceğine değinen Putin, "Rusya'yı güvenilir ve dürüst bir ortak olarak gören tüm ülkelerle iyi ilişkileri güçlendirmeye açık olduk ve olacağız. Bunlar, gerçekten de küresel çoğunluğu oluşturuyor. Batılı devletlerle diyaloğu reddetmiyoruz. Seçim onların. Rusya'nın gelişmesini engellemeye çalışmaya, saldırganlık politikasını sürdürmeye, ülkemiz üzerinde yıllardır durmayan baskıya devam mı edecekler, yoksa işbirliği ve barışa giden yolu mu arayacaklar?" dedi.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5. görev dönemine resmen başlamasının ardından Rusya hükümeti yasalar uyarınca istifa etti.

Rusya hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Mihail Mişustin'in hükümetin yetkilerinin yeni seçilen Rusya Devlet Başkanı'na devretmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi.

Hükümetin Rusya Anayasası uyarınca istifa etmesinin ardından yeni hükümet kurma süreci resmen başladı.

YENİ HÜKÜMET NASIL KURULACAK?

2020'de yapılan anayasa değişikliği gereği artık yeni hükümet Rusya parlamentosunun onayıyla görevine başlayacak. Önceden tüm kabine üyeleri devlet başkanı kararnamesiyle atanıyordu. Başbakan için Duma'nın onayı alınırken, bakanlar ve başbakan yardımcıları için parlamento onayı aranmıyordu.

Putin, yemin töreninden sonra yeni hükümetin kurulması için başbakan adayını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da milletvekillerinin onayına sunacak.

Parlamento, başbakan adayını kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip. Eğer milletvekilleri başbakan adayını 3 defa reddederse bu defa Putin, kendisi doğrudan parlamentonun onayına gerek olmadan başbakanı atayabilecek. Böyle bir durumda Putin, parlamentoyu feshetme ve yeniden milletvekili seçimleri yapma hakkına sahip olacak.

Başbakan, atanmasından sonra başbakan yardımcılıkları ile icracı bakanlıklar için adaylarını önerecek. Parlamentonun, kabinenin bu üyelerini de onaylaması gerekecek.

Putin, dışişleri bakanı, savunma bakanı, adalet bakanı, acil durumlar bakanı ve içişleri bakanını Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi ile istişare ederek Duma’nın onayı olmadan doğrudan atayacak.

Yasalar gereği, yeni hükümetin onaylanma süreci en fazla 20 Mayıs'a kadar sürebilecek.

Sonraki Haber