Putin: Batılı küreselci elitler savaş ve darbe kışkırtıyor

Kızıl Ordu'nun Nazileri yenmesinin 78'inci yılı, Moskova'da kutlandı. “Batılı küreselci elitlerin” ulusları birbirine düşürüp toplumları böldüğünü belirten Rus Lider Putin, “Ülkemize karşı yeniden gerçek bir savaş yürütülüyor. Donbass halkını savunacak ve güvenliğimizi koruyacağız.” dedi.

Berlin’e girerek 9 Mayıs 1945 günü Nazileri yerle bir eden Kızıl Ordu, zaferinin 78'inci yılında görkemli bir törenle anıldı. Ölen milyonlarca asker ve sivil için saygı duruşunun ardından askeri geçit töreni düzenlendi. Moskova’da düzenlenen törende Ukrayna’daki operasyonlarda yaralanan askerler de yer aldı.

7 LİDER TÖRENE KATILDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşma yaptığı askeri geçit törenine altı devlet başkanı ve bir başbakan katıldı. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, Özbekistan Devlet Başkanı Sevket Mirziyoyev ve Ermenistan Başbakan’ı Nikol Paşinyan törende yerini aldı.

ÇOK SAYIDA TANK VE FÜZE MOSKOVA’YI DOLAŞTI

Geçit töreni, Rusya ulusal bayrağı ve Zafer Bayrağı'nın Kızıl Meydan'a taşınmasıyla başladı ve Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleg Salyukov tarafından yönetildi. Kızıl Meydan'daki yürüyüş kolunda, aralarında özel askeri operasyonda yer alan 530 birliğin de bulunduğu 8 binin üzerinde hizmet personelinden oluşan 30 tören alayı yer aldı.

Geçit töreninde motorize kolun başında “Zafer Tankı” T-34-85 bulunuyordu. Tigr-M ve BTR-82A zırhlı personel taşıyıcıları, Bumerang piyade savaş araçları, Iskander-M operasyonel taktik füze sistemleri, S-400 hava savunma füzeleri, kıtalararası Topol balistik füzesi ve Yars mobil yer tabanlı füze sistemleri Kızıl Meydan'dan geçti. En yeni olarak Spartak ve 3-STS Akhmat zırhlı araçları da ilk kez geçit töreninde tanıtıldı. Askeri araçlar Moskova’nın caddelerinden geçti.

‘ÜLKEMİZE KARŞI YENİDEN GERÇEK BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR’

Putin, Zafer Günü konuşmasında Nazilere karşı savaşta hayatlarını kaybedenler için “Onlar, ölçülemez bir cesaret ve büyük bir fedakârlıkla insanlığı Nazizm'den kurtardılar.” ifadelerini kullandı. “Bugün uygarlığımız çok önemli bir dönüm noktasındadır.” diyen Putin, “Ülkemize karşı yeniden gerçek bir savaş yürütülüyor ancak biz uluslararası terörizme karşı koyduk ve Donbass halkını savunacak ve güvenliğimizi koruyacağız.” şeklinde konuştu.

Kıtalararası Topol balistik füzesi

‘BİZİM İÇİN DÜŞMAN OLAN ÜLKE YOKTUR’

Putin, Rusya için ne batıda ne de doğuda dost olmayan ya da düşman olan ülke olduğunu ifade etti. “Tıpkı dünyadaki insanların büyük çoğunluğu gibi biz de barışçıl, özgür ve istikrarlı bir gelecek görmek istiyoruz.” diyen Rus Lider, “Her türlü üstünlük ideolojisinin, doğası gereği, iğrenç, suçlu ve ölümcül olduğuna inanıyoruz.” dedi. Ancak Putin “Batılı küreselci elitlerin” ulusları birbirine düşürüp toplumları böldüğünü, kanlı çatışmaları ve darbeleri kışkırttığını da belirtti. Özellikle Rus düşmanlığının yapıldığını söyleyen Rus Lider, “Bizi insan yapan aile ve geleneksel değerleri yok ediyorlar. Tüm bunları, gerçekte bir yağma, şiddet ve baskı sistemi olan kendi iradelerini, haklarını ve kurallarını halklara dikte etmeye ve dayatmaya devam etmek için yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Aileler çocuklarıyla Zafer Günü kutlamalarındaydı.

UKRAYNA’DAKİ ASKERLERE ÖZEL VURGU

Putin, konuşmasında Ukrayna’daki askeri operasyona katılanlara da değindi.

Ukrayna’da cephede savaşanlarla, cepheye malzeme götürenlerle ve ateş altındaki yaralıları kurtaranlarla gurur duyduklarını belirten Rus lider, “Şu anda sizin savaş faaliyetleriniz büyük önem taşımaktadır. Devletimizin ve halkımızın geleceği gibi ülkenin güvenliği de bugün size bağlıdır. Rusya için savaşarak muharebe görevinizi takdire şayan bir şekilde yerine getiriyorsunuz. Aileleriniz, çocuklarınız ve arkadaşlarınız arkanızda duruyor. Onlar sizi bekliyor. Onların sonsuz sevgisini hissedebileceğinizden eminim.” ifadelerini kullandı.

Ruslar şehirde hayatını kaybeden atalarının fotoğraflarını taşıyarak dolaşıyor.

RUS HALKI ASKERLERİ ALKIŞLAYARAK SELAMLADI

Askeri geçit törenini Moskova caddeleri boyunca Rus halkı büyük bir ilgiyle izledi. Çocuklarını da alıp gelen Rus aileler, askerlerin geçişi sırasında alkışlarla onları selamladı. Askerler de kullandıkları araçların kornalarını çalarak onlara karşılık verdi. Ruslar zaferi ifade eden turuncu ve siyah kurdele takarak sokakta gezdi.

Rudinsky Evsey Yakovleviç

GAZİLER KIZIL MEYDAN’DA

İkinci Dünya Savaşı'na katılan ve hala hayatta olan gaziler de Kızıl Meydan’daki törende yerini aldı. O askerlerden birisi de savaş pilotu Rudinsky Evsey Yakovleviç. Yakovleviç, 1943'te Kursk Bulge'da bir Pe-2 dalış bombardıman uçağının pilotuydu. 1944'ten 1945'e kadar 1. Beyaz Rusya Cephesi'nde pilot olarak görev yaptı. Belarus ve Polonya'daki savaşlara katılmış, Nisan 1945'te Berlin'in bombalanmasında bulunmuştu. Yakovleviç ile özel röportaj yarın Aydınlık’ta.

Sonraki Haber