Putin'den 2024 seçimlerinde adaylık açıklaması!

Ruslar Mart 2024'te cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek. Rusya kamuoyu enstitüleri tarafından yapılan anketlere göre mevcut cumhurbaşkanı Vladimir Putin, büyük bir farkla önde.

Vladimir Putin, Ukrayna'daki özel askeri operasyona katılan askerler için düzenlenen bir ödül töreni sırasında yaptığı açıklamada, bir dönem daha devlet başkanlığına aday olmayı planladığını duyurdu.

Sputnik muhabirinin aktardığına göre Putin adaylık planlarını Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Konseyi Parlamentosu Başkanı ve Sparta 80. Ayrı Keşif Muhafızları Taburu Komutanı Artyom Zhoga'ya açıkladı.

Rusya'da başkanlık seçimleri önümüzdeki Mart ayında yapılacak ve 15, 16 ve 17 Mart tarihlerinde olmak üzere üç gün sürecek.

RUSYA SEÇİMLERE GİDİYOR

Rusya'nın iktidar partisi 'Birleşik Rusya'nın bir temsilcisi, Putin'in adaylığının açıklanmasının ardından adaylığına "koşulsuz destek" verdiklerini ve zaferi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti. Daha önce muhalefet partisi 'Adil Bir Rusya' Putin'i aday olarak göstermeyi planladığını açıklamıştı. 2000'den bu yana her seçimde Putin'in arkasında ikinci sırada yer alan Komünist Parti de adayını 23 Aralık'a kadar açıklamayı planlıyor.

YÜZDE 70 PUTİN'İ DESTEKLİYOR

Rusya'da devlete bağlı önde gelen kamuoyu kuruluşları tarafından yapılan son anketler Putin'in potansiyel seçmenler arasında ezici bir desteğe sahip olduğunu ortaya koyarken, Kamuoyu Vakfı (FOM) tarafından yapılan ankete göre Rusların yüzde 70'i Putin'in yeniden aday olmasını isterken, yüzde 15'i devlet başkanlığından istifa etmesi ancak bir şekilde ülke yönetiminde kalması gerektiğine inanıyor. Ayrıca Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VCIOM) tarafından bu hafta yapılan bir ankete göre Rusların yüzde 78'i gelecek yılki oylamaya katılmayı planlıyor.

71 yaşındaki Putin, 2000-2008 ve 2012'den günümüze kadar toplam dört dönem Rusya Devlet Başkanı olarak görev yaptı ve 2008-2012 yılları arasında Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev Devlet Başkanı iken başbakan olarak görev aldı. Medvedev, 2024 yılında yapılacak seçimleri kazanması halinde, 2012 yılında yürürlüğe giren altı yıllık görev süresi sınırlaması uyarınca 2030 yılına kadar devlet başkanı olarak kalabilecek.

Sonraki Haber