Putin'den Finlandiya ve İsveç'in NATO kararına uyarı: Tepkimizi tetikler

Putin, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üye olma kararlarına ilişkin, “Bizim bu ülkelerle sorunumuz yok, İttifak'a üyelikleri bize tehdit yaratmayacak, fakat karşı reaksiyonumuza yol açacak.” dedi.

Putin, NATO’nun genişlemesine ilişkin, “Bu, ABD’nin dış politika çıkarlarına erişmesi adına suni olarak yaratılan bir sorun.” değerlendirmesi yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısı sırasındaki açıklamalarında, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmalarının Rusya için doğrudan tehdit yaratmayacağını kaydetti.

Söz konusu İskandinav ülkeleri ile sorunlarının olmadığını söyleyen Putin, bununla beraber NATO’nun askeri altyapısının Rusya sınırlarına daha da yaklaşması hâlinde, buna ‘karşı reaksiyon’ vereceklerini belirtti.

Putin, Rusya’nın vereceği karşı tepkinin, İttifak'ın askeri güçlerinin ve silah sistemlerinin Finlandiya ve İsveç topraklarına yerleştirilmesiyle oluşabilecek tehdidin boyutlarına göre belirleneceğini de sözlerin ekledi.

KREMLİN:YAKINDAN İZLEYECEĞİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının bölgedeki güvenliği artırmayacağını belirterek, “Bu bizi endişelendiren bir konu. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının, mutlak suretle sağlanması gereken güvenliğimiz açısından ne tür sonuçları olacağını çok yakından izleyeceğiz.” dedi.

Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'le herhangi bir sınır anlaşmazlığının bulunmadığına dikkati çeken Peskov, “Öte yandan, Ukrayna NATO'ya katılsaydı Rusya NATO üyesi bir devletle sınır anlaşmazlığı yaşayacaktı ve bu da tüm bölgede ciddi güvenlik tehlikeleri yaratırdı.” diye konuştu.

Peskov, süreç nedeniyle endişe duyduklarını vurgulayarak, “Bu bizi endişelendiren bir konu. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının, mutlak suretle sağlanması gereken güvenliğimiz açısından ne tür sonuçları olacağını çok yakından izleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber