Putin'den Gazze açıklaması: Arabuluculuk yapmaya hazırız!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara operasyonu düzenlemesinin bölgedeki tüm taraflar için ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Putin, krizin derinleşmesi durumunda daha büyük bir çatışma riskiyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekti.

Putin'den Gazze açıklaması: Arabuluculuk yapmaya hazırız!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'ye kara operasyonu düzenlemesinin tüm taraflar için ciddi sonuçlara yol açacağını bildirdi. Putin İsrail ve Filistin için Rusya'nın arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

CİDDİ SONUÇLARA YOL AÇAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin yerleşim bölgelerine yönelik bir kara operasyonu kapsamında ağır ekipman kullanmasının ciddi sonuçlar doğurabilecek karmaşık bir mesele olduğunu ve ağır ekipmanlar olmadan böyle bir operasyonu gerçekleştirmenin daha da zor olduğunu söyledi.

Putin, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkeleri liderler zirvesinde yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Filistin-İsrail çatışmasının eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tırmandığını, her iki tarafta da binlerce sivilin öldürüldüğünü ve yaralandığını kaydeden Putin, İsraillilerin ve Filistinlilerin şu anda yaşamakta olduğu büyük çaplı trajedinin "ABD'nin Orta Doğu'daki başarısız politikalarının doğrudan bir sonucu" olduğunu dile getirdi.

Putin şunları söyledi: "Gazze Şeridi'nde bir kara operasyonuna hazırlık planları yapıldığını duyuyoruz. Ancak siz ve ben, yarı profesyonelce ifade etmek gerekirse, yerleşim bölgelerinde ağır ekipman kullanımının karmaşık bir mesele olduğunu ve tüm taraflar için ciddi sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. Ve ekipman olmadan, aynı yerleşim yerlerinde benzer operasyonları yürütmek daha da zordur."

ARABULUCULUK YAPMAYA HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BDT Devlet Başkanları Konseyi toplantısında Moskova'nın Filistin-İsrail çözümünde arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Putin şöyle konuştu: "Ateşkesin bir an önce sağlanması ve sahadaki durumun istikrara kavuşturulması için kolektif çabalara fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Rusya'nın yapıcı düşünen tüm ortaklarıyla koordinasyona hazır olduğunu vurgulamak isterim. Filistin-İsrail ihtilafının müzakereler yoluyla çözülmesinden başka bir alternatif olmadığı inancıyla hareket ediyoruz. En önemli şey sivil kayıpların kesinlikle kabul edilemez olması... Şu anda asıl önemli olan akan kanı durdurmaktır."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Filistin-İsrail siyasi sorununu bazı ekonomik teşvik tedbirlerinin yardımıyla çözmeye çalıştığını söyledi.

Rus lider, Orta Doğu'daki durumun kötüleşmesinin, Filistin-İsrail çatışmasında bir uzlaşma bulmakla ilgilenmeyen ABD'nin başarısız politikasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Putin şöyle konuştu: "Uluslararası arabuluculardan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü kullanılmadı. ABD, zorlama bahanelerle, benzersiz olan ve bu arada ilgili BM kararıyla onaylanmış bir yetkiye sahip olan bu formatı fiilen engelledi. Bazı ekonomik teşvik tedbirlerinin de yardımıyla siyasi bir sorunu, temelde yatan bir sorunu, yani bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeye çalıştı."

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce taraflara çatışmaları durdurma çağrısında bulunmuştu. Moskova, krizin çözümünün ancak BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ve 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören "iki devletli" formül temelinde mümkün olduğunu kaydetti.

Sonraki Haber