Radyoterapide yan etki yönetimi zorlaştı

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından 2 yılda bir düzenlenen ve yeni gelişmelerin tartışıldığı “Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi”nin 14’cüsü, 26-30 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya-Belek Titanic Kongre Merkezi’nde yapılıyor. Kongre kapsamında yapılan basın toplantısında Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, bazı ilaçları yazma yetkisinin radyasyon onkologlarının elinden alınmasını eleştirdi.

‘SGK KARARDAN GERİ DÖNMELİ’

Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, uzmanlık dalındaki hekimlerin bazı ilaçları yazma yetkisinin elinden alınması ile ilgili şunları söyledi: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), onkoloji alanında en uzun eğitim alan ve kanser tedavisinde ana uzmanlık dallarından biri olan biz radyasyon onkologlarını yok saymaya başlayarak, bazı ilaçları reçete etme yetkimizi elimizden aldı. Radyoterapi sırasında gözlediğimiz bazı yan etkileri yönetemez hale geldik. Dahası, radyoterapi sırasında gelişebilen bu yan etkilerden bazılarına zamanında müdahale edemediğimiz zaman, hastalarımızın ölümü ile sonuçlanabilir. Bu bilimsel ve hukuki temeli olmayan karar sonrası daha önce yazabildiğimiz ilaçları reçetelendirebilmek için hastalarımızı başka uzmanlık dallarına yönlendirme durumunda kalıyoruz. Sonuçta bu randevular hemen alınamıyor ve ilaçlar reçete edilene kadar geçen süre içinde de hastalarımız hem acı çekiyor, hem de tedavileri aksıyor. Kararı alanların sahayı görmeleri ve empati yapmaları gerek. Danıştay’da açmış olduğumuz yürütmeyi durdurma ve iptal davalarımız sürüyor. Yetkilileri hastalarımızı zor duruma düşüren bu kararları bir an önce düzeltmeye davet ediyoruz.”

14. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, 49 oturumda, yurtiçi ve yurtdışından alanında deneyimli 154 uzmanın bilgi ve deneyimlerini paylaştığını söyledi.

Sonraki Haber