Ramazanda bulgur önerisi: Hem tok tutuyor hem sağlıklı

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirirken, iftarda hangi besinlerin tüketildiği önem taşıyor. Uzmanlar hem sağlıklı hem de uzun süre açlık hissi yaşatmayacak gıdaları öneriyor. Bunlardan biri de bulgur…

Bulgur, yüksek lif içeriği nedeniyle gün boyu açlık hissini azaltan bir karbonhidrat kaynağı… Beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayında özellikle öneriliyor.

Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, tüm besin gruplarını içeren sağlıklı bir beslenme şeklinin benimsenmesi gerektiğini belirtiyor. “Ramazan ayında uzun süreli açlık periyotlarını dengeli ve besleyici gıdalar tüketerek hem daha kolay hem de daha sağlıklı şekilde geçirebiliriz.” diyen Uluçay, geleneksel lezzetlerimizden bulgura dikkat çekiyor: “Yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi sayesinde bulgur, uzun süreli olarak tokluk hissi sağlar. Sebzeler, protein kaynakları, meyveler ve süt ürünleri gibi diğer besinlerle büyük uyum sağlayan bu sağlıklı karbonhidrat kaynağından olabildiğince faydalanmalıyız.

ZENGİN İÇERİK

“Bulgur, sindirim ve bağırsak sağlığı için önemli olan yüksek lif içerir. Lifler ayrıca tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcıdır. Bulgur aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip bir besin olduğundan kan şekerinin ani yükselip düşmesini engelleyerek enerji seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur. Öte yandan bulgur, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonları için önemli olan B grubu vitaminlerden niyasin (B3), tiamin (B1), riboflavin (B2), B6 vitamini ve folat (B9) içerir. Ayrıca demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.”

SALATAYA, ÇORBAYA, DOLMAYA, PİLAVA…

Bulgurun hemen her yemeğin yanına eşlik edebildiğini ve bu bakımdan diyetler için de oldukça zengin bir kullanım alanı olduğunu belirten Emine Uluçay, “Bulgur, salatalarda, çorbalarda, dolmalarda veya pilav şeklinde tüketilebilir. Tencere yemeklerinin, et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynakları veya kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarının yanında tüketilen bulgur, kan şekeri dengesini sağlarken uzun süreli tokluk hissi de verir. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da su tüketimidir. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için yeterli su tüketimi unutulmamalıdır.” diye konuştu.

Duru Gıda’dan yapılan açıklamaya göre, firma Başbaşı, Sefer Kitel, Midyat, İri Pilavlık, Çiğ Köftelik, Esmer Çiğ Köftelik, Köftelik, Kepekli Köftelik, Pilavlık, Esmer Pilavlık, Kepekli Pilavlık, Tel Şehriyeli Pilavlık olmak üzere 12 çeşit bulgur üretiyor. Ayrıca Duru Gıda’nın sektörde ve dünyada doğal taş değirmen kullanan tek firma olduğu belirtiliyor.

Sonraki Haber