Raporu konuşmadılar İstanbul Sözleşmesi'ni savundular

Kadına yönelik şiddette ilişkin hazırlanan raporun Genel Kurul görüşmelerinde komisyondan Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi nedeniyle ayrılan muhalefet partisi milletvekilleri söz aldı. Rapora ilişkin görüş bildirmeyen vekiller, konuşmalarında İstanbul Sözleşmesi'ni savundular

Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun raporu görüşüldü. Genel Kurulda yapılan görüşmelerde muhalefet partisi milletvekilleri, raporu konuşmak yerine İstanbul Sözleşmesi'ni savundu. Vekiller raporu tartışmak istediklerini dile getirseler de iktidarın “cinsiyet ayrımcılığını körükleyen söylemleri, istikrarsız politikaları” olduğunu bu nedenle raporun da işlevsiz olduğunu söylediler.

KOMİSYONDAN ÇEKİLMİŞLERDİ

Öte yandan geçen yıl Araştırma Komisyonun çalışmalarına başlamasından kısa bir süre sonra CHP, İyi Parti ve HDP, müzakere ortamının oluşmamasını ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasını gerekçe göstererek komisyondan çekilme kararı almıştı.

912 sayfalık rapor önceki gün TBMM Genel Kuruluna geldi. Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Öznur Çalık yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin, sadece kanuni düzenleme ve kolluk tedbirleri ile çözülebilecek bir sorun olmadığını, bu soruna karşı toplumsal bir mücadele gerektiğini söyledi. Çalık, kadına şiddetle mücadelede çifte standartçı yaklaşımlara müsaade etmeden, birlikte ve istişare içinde sorunun çözümü için mücadele edeceklerini kaydetti.

'KOMİSYONDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARI NEDENİYLE ÇEKİLDİK'

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise 20 Mart'ta da İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alındığını söyledi. Bu kararın ardından muhalefet partilerinin art arda komisyondan çekildiğini ifade eden Kerestecioğlu, "Neden? Çünkü aslında ortada İstanbul Sözleşmesi vardı ve İstanbul Sözleşmesi gibi güçlü, Türkiye'nin bütün kurumlarına sorumluluk ve denetim görevi veren bir uluslararası sözleşme vardı. Sırf aslında yine iktidara oy verme potansiyeli olduğu düşünülen küçük bir erkek grubunun manipülasyonlarıyla çekilindi, bu karar alındı tıpkı şimdi nafaka konusunda da yapılmak istenildiği gibi" ifadesini kullandı.

RAPORU İŞLEVSİZ SAYDI

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, "Bütün kadınların yaşam hakkını ilgilendiren ve Meclis'in tamamı tarafından onaylanan bir sözleşmeden tek bir erkek kendi başına çıkma kararı aldı. Bu Meclis'in komisyonu raporunda erkek egemen düzeni eleştirirken tek bir adam, erkek egemen bir zihniyetle kadınların hayatıyla oynadı. Her seferinde İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi üstüne basa basa söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu. Bankoğlu, "Ben gerçekten isterdim ki burada bu raporu tartışalım ancak iktidarınızın cinsiyet ayrımcılığını körükleyen söylemleri, istikrarsız politikaları ve kanunları uygulamaması nedeniyle bu raporunuz zaten çoktan işlevsiz hale gelmiştir” görüşünü savundu.

SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLDİK ŞİDDET ARTTI İDDİASI

İyi Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Şenol Sunat, raporun bir gün önce ellerine geçtiğini, bu şartlarda raporu okuma imkanını bulamadıklarını belirtti. Türkiye'nin 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini anımsatan Sunat, "Mart ayından itibaren şiddet ve cinayet oranlarında ve kadın haklarına yönelik ihmallerin artmasına neden oldu" ifadelerini kullandı. Sunat, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmanın, sahada boşluk oluşturup, kadının devlet desteği ve korumasından mahrum kalmasına sebep olduğunu, her gün bir iki kadının hunharca öldürüldüğünü savundu.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara da Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadelede kuvvetli yasal düzenlemeler olmasına karşın hukuk kurallarının uygulamaya geçirilmesinde sorunlar yaşandığını belirtti.

Sonraki Haber