Reformer Pilates nedir? Hangi hastalıkların tedavisinde etkilidir?

Reformer pilates, 20. Yüzyılda Joseph Pilates tarafından geliştiriliyor. Birinci Dünya Savaşı'nda yaralı askerlere uygulandığı biliniyor.Günümüzde de birçok hastalığın tedavisinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılan bu spor formunu Fizyoterapist Buse Gültekin Aydınlık.com'a anlattı.

(ÖZEL HABER)

Reformer pilates, son zamanlarda sosyal medyanın gündeminden düşmeyen farklı bir pilates formatı, Türkiye'de reformer pilates merkezleri birdenbire artış göstermiş olsa da bu tedavi yöntemi aslında yeni keşfedilmedi.Birinci Dünya Savaşı'nda yatarak tedavi gören yaralı hastalara uygulanan bir tedavi şekli olduğu biliniyor. Fizyoterapist Buse Gültekin reformer pilatesle ilgili en çok merak edilen detayları paylaştı.



SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLAR 6 YAŞINDAN İTİBAREN BAŞLAYABİLİR

Reformer pilates ile ilgili merak edilen soruların başında tedaviyle ilgili bir yaş kısıtlamasının olup olmadığı geliyor. Buse Gültekin'in ifade ettiğine göre ; ''Reformar pilates için literatürde bildirilen bir yaş sınırlaması yok. Çocuklarda yapabilir, yetişkin bireylerde yapabilir. Destekleyici tedavi olarak uygulanıyorsa özellikle skolyoz ve serebral palsi hastalığına sahip çocuklarda 6 yaşından itibaren başlamak daha uygun olacaktır. Yetişkin yaş grubun da ise kronik kalp hastalarında ve tansiyon hastalarında bu egzersiz yöntemiyle çalışırken daha dikkatli olmak, tansiyon takibi yapmak gerekiyor.''



SKOLYOZ HASTALARINDA DA UYGULANABİLİYOR

Bel ve boyun bölgesinde rahatsızlığı olan kişilerin, skolyoz hastalarının, serebral palsi hastalarının reformer pilates yapabileceğini dile getiren Gültekin, tedavi yönteminin yatalak hastalarda da uygulanabilir olduğunun ancak bunun için öncelikle hastanın durum değerlendirmesinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

DESTEKLEYİCİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ

Reformer pilatesin tek başına bir tedavi yöntemi olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, ''
Kişinin problemine göre bir destekleyici tedavi olarak uygulanabilir. Öncesinde kişinin rahatsızlığı belirlenmeli sonra gereken tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Tüm bu süreçlerin ardından reformar pilates bir destekleyici tedavi olarak uygulanabilir.'' dedi.


REFORMER PİLATESİN MAT PİLATESİNDEN FARKI NEDİR?

Sporla ilgili merak edilen şeylerden biri de ''Reformer pilates ile mat pilatesi arasındaki fark nedir?'' sorusunun cevabı. Fizyoterapist Gültekin bu soruyu şöyle yanıtlıyor; Reformar pilates, aletli bir pilatestir. Bu spor formunda kişi, hareketleri yaparken kendi ağırlığını kullanmasıdır. Bu egzersiz formunda kullanılan yaylar terapiyi alan kişinin yaşına, boyuna kondisyonuna uygun olarak düzenlenmektedir.

REFORMER BELGESİNİ HERKES ALABİLİYOR

Türk Jimlastik Federasyonu'ndan alınan üç aşamalı bir kursla ev hanımlarının bile reformar belgesi alabildiğine dikkat çeken Gültekin, skolyoz ve serebral palsi gibi ortopedik rahatsızlığa sahip kişilerin mutlaka bir fizyoterapist gözteminde bu spor formunu yapmaları gerektiği konusunda uyardı. ''Sağlıklı bireyler BESYÖ mezunlarını da tercih edebilir dedi.

Sonraki Haber