Rejim dayatması sanayiyi geriletti

TMMOB MMO’nun raporuna göre, dayatılan rejim değişikliğinin getirdiği riskler sanayiye kan kaybettirdi. Raporda, büyümenin yarıya indiği ve sanayi üretiminin de ivme kaybettiği bildirildi

EKONOMİ SERVİSİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bültenini yayımladı. TÜİK, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve IMF verileri kullanılarak yapılan analizde, anayasa değişikliğine giderek inşa edilmek istenen rejimin, genelde ekonomide, özel olarak da sanayide yarattığı olumsuz etkilerin verilerine yer verildi.

RİSKLER ARTTI

2016 Temmuz sonrası ekonominin yüzde 1 oranında büyümede kaldığının belirtildiği araştırmaya göre, anayasa değişikliği gündemi, bunun, politik ve jeopolitik düzeyde biriktirdiği riskler, genelde ekonomiye, özel olarak da sanayiye kan kaybettirdi.

Türkiye’nin risk sıralamasında yükselen ülkeler içinde birinci sırayı almasında, kendi iç ekonomik kırılganlıkları kadar, Temmuz 2016’da tavan yapan ve o tarihten bu yana azalmayan politik ve jeopolitik riskleri etkili oldu.

15 Temmuz darbe girişimi ile tavan yapan riskler, devamında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve KHK denilen kanun hükmünde kararnamelerle yönetim biçimi, hem iç hem dış aktörleri olumsuz etkileyen sonuçlar yarattı.

REVİZYONA RAĞMEN...

Rapordaki diğer değerlendirmeler şöyle oldu: “TÜİK, 2015’te yüzde 6.1 olarak ölçtüğü büyümenin 2016’da yüzde 2.9’a düştüğünü bildirdi. Bu, tüm yöntemsel eleştiriler saklı kalmak üzere, büyüme ivmesinin yarı yarıya azalması anlamına geliyor. 2016’nın ikinci yarısında ekonomi önemli bir düşüş içine girdi. 2017’de de bu iklim sürmektedir. Yüzde 2.9 büyüdüğü bildirilen 2016 milli gelirinin, ilk yarı büyümesi yüzde 4.9 olmasına karşın Temmuz-Aralık dönemini oluşturan ikinci yarıda 2015’in ikinci yarısına göre ancak yüzde 1 arttığı görülmektedir.

Sanayi ve imalat sanayisine gelince, ikisinde de 2015’e göre ivme kaybı var. Özellikle imalat sanayinde büyüme oranının bir yılda 2 puan düştüğü gözleniyor. İmalat sanayisinde yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekici. İmalat sanayisinde ikinci çeyrek büyümesi 1.3 puan artırılırken üçüncü çeyrekte ilan edilen yüzde 3.2 küçülme ise yüzde 2.6’ya kadar azaltılmış görünüyor.İkinci yarıda sanayideki büyüme 2.2’ de kalırken imalat sanayisinin büyümesinin de yüzde 1.1’e kadar indiği anlaşılıyor.”

Sonraki Haber