Reklamlar yasaklandı 100 bin obezite vakası azaldı

Londra’da obezitenin önüne geçebilmek için 2019’da getirilen abur cubur reklam yasaklarının etkileri üzerine bilim insanları araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre, bu yasak sayesinde obezite vakarı düştü

Bilim insanları, 2019 yılında reklamların yasaklanmasının obezite üzerindeki etkisini araştırdı. Yapılan araştırmada bu yasak sayesinde 100 bin obezite vakasının önlendiği açıklandı.

Londra metroları, otobüsleri ve trenlerini kapsayan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı toplu taşıma ağı, 2019 yılında, panolarında sağlıksız, abur cubur niteliğindeki yiyeceklerin reklamlarına yer vermeme kararı vermişti.

‘OBEZİTE VAKALARI YÜZDE 4,8 AZALDI’

İngiltere'deki yapılan araştırmaya göre, 2019 yılından bu yana yapılan abur cubur reklamı yasağı, beklenenden 94 bin 867 daha az obezite vakası görülmesine neden oldu. Sheffield Üniversitesi ile Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi'nin ortak araştırmasına göre, bu rakam obezite vakalarında yüzde 4,8'lik bir azalmaya tekabül ettiğini söyledi.

Aynı araştırma, aynı dönemde Londra'da, beklenenden 2 bin 857 daha az diyabet ve bin 915 daha az kalp hastalığı görüldüğünü ve Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne, 218 milyon sterlin (4 milyar 740 bin Türk lirası) tasarruf sağladığını tespit etti.

‘MİLYONLARCA STERLİNLİK TASARRUF SAĞLADIK’

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise araştırma sonuçlarından memnun olduğunu belirtti. Başkan Khan, "Reklamların daha sağlıksız gıdaların tüketimini teşvik etmekte önemli bir rolü olduğu kuşkusuz. Yapılan araştırmaya dayanan bu sonuçlar, uygulamaya koyduğumuz radikal sınırlamaların insanların eğilimlerini etkilemekle kalmayıp Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne de milyonlarca sterlinlik tasarruf sağladı’’ ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Khan, Londralıların daha sağlıklı olması ve sağlık hizmetleri üzerindeki baskının azalması için adımlar atmayı sürdüreceğini söyledi.

OBEZİTE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Modern çağın getirdiği yeni yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilerinin ürünü olan obezite, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri haline geldi.

Obezitenin sebep olduğu hastalıklara değinen Diyetisyen Müberra Koç, sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.

Obezite, besinlerle vücuda gereksinimin üzerinde enerji alımının belirli bir süre boyunca devam etmesi sonucu, alınan enerjinin, metabolizma ve fiziksel aktivitelerle birlikte harcanan enerjiden fazla olması ve buna bağlı olarak artan enerjinin yağ şeklinde depolanmasıdır.

Diyetisyen Müberra Koç, yanlış beslenme sonucu oluşabilecek sağlık sorunlarını Aydınlık Avrupa’ya anlattı. Fast-food yiyeceklerin besin değerinin genellikle düşük olduğuna değinen Koç, “Enerji değerinin ve doymuş yağ oranının yüksek olması, obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, insülin direnci vb. hastalara yakalanma riskini arttırması gibi nedenlerle zararlı bir beslenme şeklidir’’ dedi.

Okul çağı döneminde ki çocuklarda tüm vitaminlerin ve minerallerin özellikle kalsiyum, demir ve çinko gereksinimi diğer yaş dönemlerine göre belirgin bir şekilde arttığını söyleyen Koç, ‘’Sonuç olarak çocuklarda ve adölesan döneminde fast-food tarzı beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

‘EBEVEYNLER ÇOÇUKLARA ÖRNEK OLMALI’

Diyetisyen Müberra Koç, ilk beslenme eğitimi ailede verileceği için öncelikli anne ve babaların sağlıklı beslenme konusunda eğitimli olmalarının önem taşıdığını aktardı.

Çocuklarla yemek hakkında sohbet edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Koç, “Ebeveynler fast-food gıdaları seçmek zorunda kalırlarsa da yanında sağlıklı alternatifler sunmalıdırlar. Hamburgerin (mayonezsiz) yanında patates cipsi ve kola yerine ayran ve salata gibi besinleri tercih edilmeli’’ ifadelerini kullandı. Çocukların ailelerini örnek alacağına vurgu yapan Koç, “Ebeveynlerin kendi besin seçimleri de önemlidir. Bu yüzden ebeveynler sağlıklı besinleri tercih etmeye her zaman özen göstermelidir’’ dedi.

‘TELEVİZYON REKLAMLARINDA DİKKATLİ OLUNMALI’

Reklamlar, ilgi çekici ambalajlar, kullanılan katkı maddeleri, yüksek miktarda şeker ve yağ içeren gıdaların yarattığı lezzet algısı nedeniyle çocukların büyük bir kısmı cips, kraker, kek gibi işlenmiş gıdaları sıklıkla tüketiyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı edilmesi için meyve ve sebzelerin çocuklara erken yaşta tanıtılmasının önemli olduğunu söyleyen Koç, ‘’Meyve ve sebzelerin isimlerini öğretmeye ve tanıtmaya yönelik oyunlar oynanabilir’’ dedi.

Hamburger ya da pizza görünümü verilmiş oyuncakların çocukların ileriki yaşlardaki beslenme seçimlerinde etkili olduğuna değinen Koç, ‘’Bu tür oyuncakların çocukların okul kantinleri ve dışarıdaki yemek tercihlerini pizza, hamburger gibi fast food türü yiyeceklerden yana kullanmalarına neden oluyor. Bu nedenle oyuncak seçimi ve televizyon reklamları için dikkatli tercihler yapılmalıdır’’ dedi.

Sonraki Haber