Bu kış narenciyeyi pahalı yiyeceğiz

Mandalina ve limon rekoltesinde büyük düşüş bekleniyor. Üretici ‘Fiyat iyi ama ürün yok.’ dedi. Geçen yıl ise tonlarca ürün çürümeye terk edilmişti

Türkiye narenciye üretiminin yüzde 45’ini karşılayan Adana Çukurova’da bu yıl üretiminde düşüş var. Geçen yıl yaşanan yüksek rekolte nedeniyle dalında kalan ürünler, 1 liraya satılamamış, tonlarca limon ve mandalina çürümeye terk edilmişti. Adana’da önceki yıl 3 milyon 200 bin ton ürün çıkan bahçelerden bu yıl 1 milyon ton ürün bekleniyor.

Rekolte Tahmin Komisyonda yer alan Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, Aydınlık’a yaptığı açıklamada pazar ve market fiyatlarının bu kış yüksek olacağını belirtti.

YÜKSEK SICAKLIK MEYVEYİ DÖKTÜ

Rekolte Tahmin Komisyonu, bu yıl narenciye rekoltesini 1 milyon 995 bin ton olarak açıkladı. Ama rekolte tahminin de çok altında kaldı. Mehmet Akın Doğan, “1 milyon ton ancak çıkar. Geçen yıl 3 milyon 200 bin tondu rekolte. Bu sene geçen yılın 3’te biri kadar narenciye var ağaçlarda. Ağacın dışında meyve olduğu için bizi tahminlerimiz yanılttı.” dedi.

Rekolte düşüşünün iklim şartları nedeniyle yaşandığını belirten Doğan, “Çiçekten meyveye dönüşte hava bir sıcak bir soğuk oldu, bir yağmur yağdı bir hortum çıktı. Haziran’ın başında yaşanan yüksek sıcaklık, meyveyi döktü. Mahsullerin hepsi yandı. Ağaç üzerindeki meyve, fındık kadarken döküldü.” diye konuştu.

TARIM İŞÇİLERİ BOŞTA

Mehmet Akın Doğan, şu anda bahçelerde mandalina, limon, portakal ve greyfurt olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Geçen yıl mevsimlik tarım işçisi bulamıyorduk. Bu yıl mevsimlik tarım işçilerinin bir kısmı boşta, çünkü ürün yok. Limon fiyatları 8 liradan başlıyor, 12 liraya kadar çıkıyor. Mandalina fiyatları da 15-20 arasında değişiyor. Bu fiyatlar devam etmeyecek. Çünkü hasada erken girdik, ihtiyaç var diye. Ürün erken bitiyor. Eskiden bir bahçede 3-5 günde hasat yapılırken şu anda bir günde hasat yapıyoruz, ürün hemen bitiyor.”

ÇİFTÇİ YİNE KAZANAMAYACAK

Çiftçinin bu yıl da kazanamayacağını ifade eden Doğan, “Tüketici pahalı yiyecek, çiftçi yine kazanamayacak. Greyfurttan 80-100 ton aldığım bahçeden bu yıl 1 kamyon ancak alabilirim. 230 ton enter limon aldığım yerden 40 ton ancak alacağım. Geçen yıl ürün çoktu, fiyat yoktu. Bu yıl ise fiyat iyi ama ürün yok.” diye konuştu.

Sonraki Haber