Rekor katılımla yeniden seçildi

Suriye’de dün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Beşar Esad, oyların ezici çoğunluğunu alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Suriye halkı dün Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Ülke genelinde 12 bin 102 seçim merkezinin oluşturulduğu seçimlere ilgi büyük oldu. Şam, Halep, Tartus ve Suveyda gibi illerde seçimlere katılım rekoru kırılırken, yakın zamanda terörden arındırılan Rakka kırsalı ile Deyrezor’un bir bölümünde de sandıklar kuruldu. Seçimlerin galibi 4. kez Beşar Esad oldu.

Suriyeli vatandaşlar sabah 07:00’den itibaren sandıklara akın etmeye başladı. Akşam 19:00’a kadar devam eden seçim süreci adeta Suriye’ye bağlılık eylemlerine dönüştü. On binlerce seçmen sandık başına Suriye bayrakları ile gitti, sloganlar attı, halaylar çekti.

Seçimler Yüksek Yargı Komitesi Üyesi Yargıç Nuri Fares, seçmenlerin yoğun katılımı nedeniyle bazı merkezlerdeki sandıkların seçimlerin başlamasından dört saat sonra tamamen dolduğunu belirtti. Fares, yoğunluk nedeniyle Deyrezor, Haseke ve Lazkiye’ye ek sandıklar temin ettiklerini bildirdi. Katılımın çok büyük olduğunu kaydeden Fares, bu durumun tüm beklentileri aştığını ifade etti.

Enformasyon Bakanı İmad Sara da sandıklarda oy kullanan Suriyelilerin yoğunluğunun pek çok ulusal ve siyasi anlam taşıdığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vatandaşlar; terör ve ekonomik yaptırımlar yoluyla göz korkutma, yanıltma ve aç bırakma girişimlerine karşı sözlerini söylediler.”

Ayrıca Bakan Sara, seçimler için ABD, İran, Mısır, Irak, Lübnan, Danimarka, Avusturya ve Rusya’dan gelen 125 yabancı muhabirin seçimleri özgürce takip ettiklerini bildirdi.

BEŞAR ESAD: BATI’NIN SÖYLEDİKLERİNİN DEĞERİ SIFIR

Suriye lideri Beşar Esad da oyunu Şam'ın Duma ilçesinde kullandı. Burada bir açıklama yapan Esad, Suriyelilerin terörizmin karşısında bir ve beraber olduğunu söyledi, "Bir devlet olarak Suriye, Batı’nın ne dediğini önemsemiyor, söylediklerinin değeri sıfır" açıklamasında bulundu.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları önceki gün yaptıkları ortak açıklamada, Suriye'deki seçimlerin, 'adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını' iddia etmişti.

ÜÇ ADAY YARIŞTI

Suriye’de 7 yılda bir düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu yıl üç aday yarıştı. Mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad yeniden aday olurken, 2016-2020 yılları arasında Devlet Bakanı olarak kabinede görev yapmış Abdullah Sellum Abdullah ile muhalefet partisinin lideri Mahmut Ahmet Marei de seçime katılan isimler arasında yer aldı. Bu, Suriye’de Esad ailesi dışında başka adayların da bulunduğu 2014’ten sonraki ikinci Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu.

EZİCİ ÜSTÜNLÜKLE KAZANDI

Sandıkların kapatılmasının ardından oy sayımına geçildi. Kesin olmayan sonuçlara göre Beşar Esad, 4. kez Suriye Cumhurbaşkanı seçildi. Esad’ın yeni görev süresi 2028’de sona erecek. Beşar Esad, 2014 yılındaki son seçimlerde de oyların yüzde 88.7’sini almıştı.

AVRASYA CEPHESİ SEÇİMLERİ TANIDI

Seçimler öncesi yaşanan meşruiyet tartışmasına rağmen pek çok ülke seçimleri tanıdığını açıkladı. Seçim öncesinde Çin, Rusya, İran, Venezuela, Cezayir, Umman, Moritanya, Küba, Belarus, Güney Afrika, Ekvador, Nikaragua ve Bolivya gibi ülkeler Suriye Hükümeti’nden gözlemci talebinde bulunmuştu. Seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte liderlerin Beşar Esad’ı arayarak tebrik etmesi bekleniyor.

Sonraki Haber