Renkli çömlekler tarihi aydınlatıyor
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Kınık Höyük'te Demir Çağı'na ait renkli çömlekler bulundu.
Kazı Heyeti Başkanı ve Floransa Üniversitesi Tarih, Coğrafya, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Marina Pucci, bu yıl kazıların yaklaşık bir ay önce başladığını ve dört farklı üniversiteden üç ayrı ekiple çalışmaların devam ettiğini söyledi. Pucci sözlerine şöyle devam etti: "Burada evler var, oradaki yaşam tarzını araştırıyoruz. Aşağı şehirde bu odaların bir tanesinde çok sayıda renkli çömlek ve kaplar bulundu. Tekstil üretimi için kullanılan ve yemek hazırlanması için kullanılan objeler ve bir tane de fibula yaka iğnesi bulundu. Burada bulunan çömlek tipolojileri ve objelere göre bölge Orta Demir Çağı'na tarihleniyor. Bu da aşağı yukarı milattan önce 9. ve 8. yüzyıla tarihleniyor."
DAHA ESKİ DÖNEMLERE UZANACAK
Pucci, tepedeki alanın Helenistik Dönem'de daha çok dini bir merkez olarak kullanıldığına işaret ederek, "İnsanlar dini aktivitelerini için buraya geliyor. Yerel yaşam alanı daha küçük. Yukarıdaki yönetim ve aşağıdaki yaşam alanlarının boyutuna bakarak burasının Demir Çağı'nda önemli bir merkez olduğunu söyleyebiliyoruz." dedi.
Bölgenin Demir Çağı öncesinde Orta Tunç Çağı ve Erken Tunç Çağı'nda da önemli olduğuna dair fikirlerinin bulunduğuna dikkati çeken Pucci, bu seviyelerin daha aşağıda kaldığını, bunu incelemek için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.