Robert Koch Enstitüsü: Durum çok ciddi

Kovid-19 pandemisi bütün Avrupa'da ve Almanya'da yeniden atak yaptı. Her geçen gün daha çok test yapılıyor. Ancak artan sadece test sayısı değil, bulaşı sayıları da yükseliyor.

Alman 1. TV kanalı ARD'nin özel araştırmasına göre koronavirüse yakalananların sayısı gittikçe yükseliyor. Geçen çarşamba 1445 pozitif vaka saptandı. Bu sayı Mayıs ayındaki 1639 seviyesinden beri en yüksek rakam. Robert Koch Enstitüsü (RKE) duruma ilişkin raporunda, "durum çok ciddi, vakalar durmadan yükseliyor" kaydı düştü. Ayrıca son zamanlarda hiç vaka bildirmemiş olan bazı eyaletlerde de bulaşma bildirimleri alınmaya başlanmış.

Bulaşı sayılarındaki artışa dikkat çeken haberlerde, gelişmenin bölgesel ve yerel değil bütün ülkeye yayılmış olduğu bildirilmişti. Tabipler Birliği Başkanı, salgının şiddetlenmesi olgusu karşısında panik yaşanmaması konusunda uyardı. Bulaşı sayılarının önlenemeyen yükselişi, sosyal medyada da tartışmalara yol açıyor. Tatilden dönenlere karşı öfke beslendiği, test kapasitelerinin yetersiz kalabileceği konuşuluyor.

Bu arada, tatilden dönenlere test zorunluluğu konuldu.

Vaka sayılarının azaldığı bazı bölgelerde de durum tersine döndü. RKE durumun tedirginlik yarattığına, bulaşı sayılarındaki yükselmenin mutlaka önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bulaşı sayıları Kuzey Ren Westfalya ve Hamburg Eyaletlerinde özellikle yüksek.

'KALABALIK TOPLANTILAR PATLAMALAR YARATIYOR'

Sağlık Bakanı Spahn salgının yeniden dinamizm kazanmasına karşı uyardı, "Çok uyanık olmalıyız, salgın sadece belirli bölgelerle sınırlı değil" dedi. Spahn, Almanya'nın Sesi'ne verdiği demeçte, özellikle izinden dönenlerin, her tür kalabalık eğlencenin, aileler arası kutlamaların küçüklü büyüklü patlamalara yol açtığını söyledi. Her yeni olayla durumun giderek zorlaştığına dikkat çeken Spahn, halkı uyardı, kuralları tekrar etti: "Temizlik, maske takmak, sosyal mesafeyi korumak." RKE Başkanı Lotha Wieler de vakaların artmasının en önemli sebebinin kurallara uyulmaması olduğunu yineledi.

'İSTİKRAR SAĞLAMALIYIZ'

Salgının başlamasından bu yana Almanya'da 218 bin 519 kişi pozitif olarak saptandı. Ölüm vakaları ise 9 binin üzerinde. 198 bin 800 kişi ise iyileşti.

Almanya Sağlık Bakanı durumun kontrol altında olduğunu açıkladı: "Şu sıralar kritik dönemeci atlatmış bulunuyoruz. Sağlık sistemimiz ve kamusal tedbirlerimiz sorunun üstesinden gelebileceğimizi gösteriyor."

Sağlık Bakanı şu şartı açıklamasına ekledi: "Belirli bir seviyeyi tutturur ve istikrar kazanırsak, sorunun üstesinden geliriz."

Sonraki Haber