Robert Koch Enstitüsü: Durum çok ciddi!

Almanya’da vaka sayıları hız kesmeden yükselirken, yoğun bakım üniteleri dolu. Koronavirüs önlemlerine karşı gösteriler devam ediyor. Merkel ise toplantılardan ortak karar çıkaramadığı için eleştiriliyor.

Salgının merkezi Avrupa’da her 17 saniyede bir kişi ölüyor. Korona salgınında durum çok ciddi. Vaka sayıları çok yüksek seyrediyor.

Almanya’nın resmi sağlık örgütü Robert Koch Enstitüsü (RKE) Başkanı Lothar Wieler, son açıklamasında “Korona vaka sayıları bir konumda sabitleşti ancak yüksek seviyede. Durum ciddiyetini korumaya devam ediyor” dedi. Avrupa’da günlük vaka sayısı 20 binden az olan ülke kalmadı. Wieler açıklamasında, “Son günlerde vaka sayılarının yükselişi durdu. Bu bilgi kulağa hoş geliyor. Ancak bunun bir dönüm noktası olup olmadığı belli değildir. Vaka sayıları aşırı yüksektir” ifadelerini kullandı.

RKE Merkezinin açıklamasında da şöyle denildi:

“Yüksek bir seviyede de olsa vaka sayılarının bir yerde istikrarı sıkı tedbirlerde ısrar etmek sayesindedir. Halk tedbirlere uymak konusunda disiplinli olmalıdır. Vaka sayıları henüz bir rahatlamaya uygun değildir, dağın zirvesini aşmadık.”

RKE’nin hafta ortasında verdiği bilgiye göre Almanya’da perşembe günü günlük vaka sayısı 22 bin 609, cuma ise 23 bin 648 oldu. Vaka sayıları önceki haftanın ortalamasından yüksek. Almanya’da toplam vaka sayısı ise dün itibarıyle 901 bin 659'a ulaştı, 14 bin 76 ölü kaydedildi.

ÜÇÜNCÜ DALGA TEHLİKESİ VE ‘JOJO ETKİSİ’

Hamburg Üniversite Hastanesinden Stefan Kluge, üçüncü dalga tehlikesine dikkat çekerek, “Rahatlarsak vakalar daha büyük bir seviyeye çıkabilir. Kilo veren birisinin tekrar normale dönmesiyle eskisinden daha çok kilo aldığı ‘jojo-etkisi’ gibi” dedi. Kluge “Önümüz kış, üçüncü dalga gelebilir. Zor da olsa disiplin şart” ifadelerini kullandı. Ayrıca Noel kutlamaları öncesi 14 gün tam karantina uygulanması da önerildi. Artan vaka sayısı nedeniyle her geçen gün yoğun bakım ünitelerine daha fazla hasta alınırken, yatakların yüzde 76’sının dolu olduğu bildirildi.

MERKEL ELEŞTİRİLDİ

Başbakan Angela Merkel, 16 eyalet başbakanıyla video görüntülü toplantıda 2 Kasım’dan bu yana salgınına karşı yürürlükte olan önlemlerin bilançosunu ve yeni ek uygulamaları ele almak için bir araya geldi. Ancak ortak bir karar alınamadı ve ek tedbirler kararı 25 Kasım’a ertelendi. İki saat olarak planlanan toplantı 6 saat sürdü ve Merkel’e yönelik sert eleştirilerle geçti. Berlin’de bu durum “fiyasko” olarak nitelendirildi.

Merkel, sorumlu olduğu dönemi ‘en zor dönem’ olarak tanımlayıp önlemlerin artırılmasını isterken, eyalet başbakanları buna karşı çıktı. Merkel toplantı öncesi kararların yavaş verildiğini ve bunun çok pahalıya patladığını söylemişti. Merkel ayrıca, bu salgını “yüzyılın olayı” olarak tanımladı ve “salgına karşı başarı kazanmadan ekonomiyi düzeltemeyiz” dedi.

Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow, Merkel’i “Tek başına, eyaletlere ve parlamentolara danışmadan, halkı baskı altına almaya çalışmakla” suçladı. İnsanların evinde kaç kişiyi ağırladığının devleti ilgilendirmeyeceğini, bunu insanın kendi sorumluluğuna bırakmak gerektiği de diğer eleştiriler arasında.

Sonraki Haber