Robotik giysi yürüyemeyenlere umut oldu
Hollanda'da Delft Teknik Üniversitesi öğrencileri, omurilik yaralanmasından dolayı yürüyemeyen hastaların tekrar yürümesini sağlayan robotik giysi (het exoskelet) geliştirdi.
Daha önce geliştirilen modellerde, hasta dengesini sağlamak için koltuk değneklerine ihtiyaç duyuyordu ve elleri serbest değildi. Öğrenciler geliştirdikleri robotik giysiye (het exoskelet) MARCH VIII adını verdiler. Robotik giysiye yerleştirilen sensörlerin sayesinde, hastanın "düşünerek" yürüme ve durma eylemini rahatça gerçekleştirdiği gibi, attığı adımlar da daha doğal hale getirildi.
BENZER TEKNOLOJİ SAYESİNDE OSKAM YÜRÜYEBİLMİŞTİ
2011 yılında geçirdiği trafik kazasında omurilik yaralanması geçiren 40 yaşındaki Hollandalı Gert-Jan Oskam, sadece bir kolunu hareket ettirebiliyordu.
Oskam, 2016 yılında Fransız nörobilimci Grégoire Courtine ve İsviçre’deki tıbbi teknoloji şirketi ONWARD tarafından geliştirilen cihaz yarımı ile felçlilere yeniden yürümeyi kolaylaştıracak yeni bir teknoloji üzerine yapılan bir araştırmaya katıldı.
Bu süreçte omuriliğine, kısmi felçli bacaklarını sinir uyarıları yoluyla kontrol edebilen bir sensör yerleştirildi ve Oskam dirsek koltuk değnekleri sayesinde yeniden yürümeye başladı. Geçen yıl, araştırmaların ikinci aşamasında, Oskam'ın dirsek koltuk değneklerinden bağımsız yürüyebilmesi için beynine iki sensör yerleştirildi. Söz konusu sensörler, Oskam'ın yürüme arzusunu sinyale dönüştürerek bilgisayara gönderiyor ve ardından da devreye giren ‘yürüme sinyali' omuriliğindeki sensöre gönderilerek bacak kaslarını harekete geçiriyor.
Bu sayede belden aşağısı felçli kişiler, benzer rahatsızlığa sahip olmayan kişiler gibi yürümeye başlıyor. ONWARD tarafından geliştirilen cihaz ilk kez bir insanda uygulanmış oldu.
BACAKLARINI BAĞIMSIZ OLARAK KULLANMAYI BAŞARDI
Oskam, bir noktada teknolojik yardım olmadan bacaklarını hareket ettirmeyi başardı. Böylece evin içinde bağımsız olarak yürüyebiliyor, arabaya binip inebiliyor ya da ayakta kendi başına, desteksiz durabiliyor.
Oskam’ın ayakta durmaktan yürümeye geçme veya tekrar durma gibi hareketleri bağımsız yapması zor. Yokuşlarda yürümek, engelleri aşmak ya da merdivenleri çıkmak
için mutlaka yardıma ihtiyacı var.
NATURE ADLI BİLİMSEL DERGİDE YAYIMLANAN
makalede, Oskam'ın bacaklarını kısmen bağımsız olarak nasıl kullanabildiğini bilim insanları henüz tam olarak bilmiyor. Ancak sensörlerin kullanımı kaslarının kontrolünü yeniden kazanmasını sağladığı söz konusudur. Nijmegen kentindeki Sint Maartenskliniek'e göre, bu teknolojinin gelecekte daha sık kullanılabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var.
Klinikteki doktorlar gelişmelerden "umutlu".