Rolls Royce motorlu askeri uçak yüzde 100 sürdürülebilir yakıt ile uçtu

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SHY) (ing: Sustainable Aviation Fuel: SAF) konusu İngiltere'de son dönemde gündeme bolca getirilen konulardan.

 Konunun kurumsal firmaların çıkarları açısından beklenen bir faydası olduğu açık. BP ve Rolls Royce gibi iki İngiliz firması bu alanda işbirliği içindeler. Rolls Royce bu konuda uyarlanmış motorlarının kullanılabileceğini gösterme peşinde ve bu motorları kullanan bir Kraliyet Hava Yolları askeri nakliye uçağı ilk defa yüzde 100 SHY ile kasım ayında uçuş yaptı. SHY, kimyasal olarak normal havacılık yakıtı ile hemen hemen aynı ancak üretim kaynakları farklı. SHY üretiminde atık bitkisel ve hayvansal yağlar ve çeşitli dönüştürülmüş evsel atıklar kullanılıyor böylece daha az atık toprak altına gömülüyor. Gatwick gibi bazı havalimanları da sundukları havacılık yakıtına, anlaşmalı havayollarına yüzde 30 SHY karıştırmaya başladılar.  Ryanair ve Shell'de aralık başında SHY kullanımına dair işbirliği anlaşması imzaladılar.

Bu SHY konusunun Türkiye'de uygulamaya alınabilmesi için Tüpraş veya Star gibi rafinerilerde üretilmesi gerekiyor. Tüpraş 2022'de bu alanda yatırım yapacağını açıklamıştı, THY'de 2022'de SHY kullanarak bazı uçuşlar yapmaya başladığını açıklamıştı. SHY konusunun yakın gelecekte bazı ülkeler tarafından rekabet avantajı elde etme amacıyla zorunlu tutulması da gündeme gelebilir, Türkiye'nin hazırlıklı olmasında fayda var.

Sonraki Haber