Ronaldo’nun rüyası sona erdi

Portekiz’in yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo’nun kariyerindeki en büyük hayali Dünya Kupası kazanmaktı. Ancak Müslüman Afrika ülkesi Fas, Portekiz’i 1-0’lık skorla FIFA 2022’den eleyerek Ronaldo’nun kâbusu oldu

Portekiz halkı 30 Ocak’ta sandık başına gitti. Erken genel seçimleri kazanan Sosyalist Parti, 2 ay sonra Antonio Costa başbakanlığında hükümeti kurabildi. Yüksek sıcaklık ve orman yangınlarıyla mücadele eden ülkede Avro Bölgesi'ndeki kamu borcu Gayrisafi Yurt içi Hasıla'ya oranı yüzde 123,4 ile üçüncü ülke oldu.

ARALIK

FAS PORTEKİZİ 1-0 YENEREK DÜNYA KUPASINDAN ELEDİ

20 Aralık: Portekiz'de, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve spekülasyonların etkisiyle her 10 vatandaştan 7'sinin satın alma gücünün geçen yıla oranla düştü. Intrum şirketinin hazırladığı Avrupa Tüketici Ödeme Raporu'na göre, Portekizlilerin yüzde 70'i, sabit harcamalarının maaşlarından daha hızlı arttığını düşünüyor.

19 Aralık: Avrupa İstatistik Ofisi: Portekiz’de ekim ayında inşaat üretimi önceki aya oranla yüzde 0,4 arttı.

15 Aralık: Portekiz'in Lizbon kentinde Efrain fırtınasının ardından birçok konut ve iş yeri zarar gördü. Lizbon belediyesi, fırtınanın yol açtığı ekonomik maliyetlerin karşılanması için Portekiz hükümetinden yardım istedi.

13 Aralık: Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) koordinasyonunda Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi tarafından 14 ülkede eş zamanlı yapılan operasyonlarda, yaklaşık 2,2 milyar avroluk vergi kaçıran 24 kişi gözaltına alındı. Europol, Portekiz merkezli bir şirket ve onunla bağlantılı Avrupa'daki birçok firmaya yapılan operasyonun bugüne kadarki en kapsamlı vergi kaçakçılığı operasyonu olduğu belirtti.

11 Aralık: Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo, kariyerindeki en büyük hayalinin Dünya Kupası kazanmak olduğunu ancak dün bu rüyanın sona erdiğini kaydetti.

10 Aralık: Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası çeyrek final maçında Fas ile Portekiz takımları, Al Thumama Stadyumu'nda karşılaştı. Fas Milli Takımı'nın çeyrek final maçında Portekiz’i 1-0 yenerek yarı finale yükseldi. Yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo gözyaşları ile sahayı terk etti.

9 Aralık: Portekiz Meclisi, son 5 yıldır ülke gündeminde olan ve Cumhurbaşkanı MarceloRebelo de Sousa tarafından iki kez veto edilen ötenazi hakkı ile ilgili yasa tasarısını üçüncü kez kabul etti.

9 Aralık:Tüm Öğretmenler Sendikası’na bağlı öğretmenler, devlet eğitimini savunmakiçin ülke genelinde grev yaptı.

9 Aralık: İspanya, Fransa ve Portekiz, Avrupa Birliği'nin (AB) bu zamana kadar en büyük yeşil hidrojen koridoru olarak açıklanan Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya hatlarındaki H2MED Projesi'nin hayata geçirilmesi için anlaştı.

8 Aralık: Portekiz hava yolu şirketi TAP Air Portugal çalışanları 2 günlük grev yaptı.

8 Aralık:Başkent Lizbon başta olmak üzere ülke genelinde etkili olan şiddetli yağış bir kişinin ölümüne ve su baskınlarına yol açtı.

6 Aralık: Portekiz'de Savunma Bakanlığının bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında bakanlığın üst düzey yöneticilerinin de olduğu 5 şüpheli gözaltına alındı.

KASIM

RONALDO’YA 500 MİLYON AVROLUK SÖZLEŞME TEKLİF EDİLDİ

30 Kasım: İspanyol spor gazetesi Marca, Suudi Arabistan'ın El Nassr Kulübünün Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'ya 2,5 sezonluğuna 500 milyon avroluk sözleşme teklif ettiğini ve anlaşmaya çok yakın olunduğunu iddia etti.

14 Kasım: Portekiz Dışişleri Bakanı JoaoGomesCravinho İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

7 Kasım:Portekiz hükümeti ekonomik kriz aşmak için ülkeye sıcak para girişini kolaylaştırmak adına 2012'de emlak alımı ve yatırım yapanlara getirdiği Altın Vize programının kaldırmayı tartışmaya açtı.

EKİM

PORTEKİZ KAMU BORCU GSYH’YE ORANLA EN FAZLA OLAN 3. ÜLKE

31 Ekim: Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre Portekiz 100 kilovatsaat elektriğe 21,99 avro, konutlarda tüketilen doğal gazın 100 kilovatsaat başına 8,37 avro ödedi.

21 Ekim: Avro Bölgesi'nde kamu borcunun Gayrisafi Yurt içi Hasıla'ya (GSYH) oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 94,2 seviyesinde ölçüldü. Portekiz yüzde 123,4 ile, AB üyesi ülkeler arasında 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu 3. ülke oldu.

20 Ekim: Portekiz, İspanya ve Fransa arasında yeşil hidrojen geçişini sağlayacak bir koridor kurulması için üç ülke anlaşma yaptı.

13 Ekim: Portekiz Cumhurbaşkanı MarceloRebelo de Sousa, Katolik Kilisesinde cinsel istismar mağduru ailelerden özür dilediğini söyledi.

EYLÜL

NATO’YA GÖNDERİLEN BELGELER ÇALINDI

30 Eylül: Dünyada gelişmiş ülkeler arasında en fazla yaşlı nüfus yüzde 21,8 ile Portekiz’de olduğu belirlendi.
8 Eylül: Portekiz'in NATO'ya gönderdiği yüzlerce gizli belgenin, siber saldırı sonucunda çalındı.

1 Eylül: Beşiktaş’ın 19 yaşındaki savunma oyuncusu Serdar Saatçı, Portekiz temsilcisi Braga'ya transfer oldu.

AĞUSTOS

ALEVLERLE MÜCADELE

23 Ağustos: Portekiz'de hidroelektrik enerjisi üretmek için kullanılan suyun son 7 yıl ortalamasının yüzde 50 oranında geriledi. Aşırı sıcaklar, Portekiz tarımı olumsuz etkiledi.

22 Ağustos: Ülke genelinde orman yangınlarına karşı alarm durumuna geçildi.

15 Ağustos: Portekiz'de 6 Ağustos'ta Covilha ve 11 Ağustos'ta Guarda bölgesine bağlı Linhares kentinde çıkan yangınlar, geniş ormanlık alanlarda tahribata yol açtı. 17 bin hektarlık alan yandı. Son 100 yılının en sıcak temmuzunun yaşandığı ülkede, bu yıl içinde 79 bin hektar ormanlık alan yandı.

6 Ağustos: Portekiz'de temmuzun son 92 yılın en sıcak ayı olduğu bildirildi.

TEMMUZ

BİN 65 KİŞİ SICAKLIK NEDENİYLE ÖLDÜ

29 Temmuz: Portekiz insan ticareti nedeniyle izleme altına alınan ülkeler arasına girdi.

20 Temmuz: Portekiz'de 7-18 Temmuz'da sıcak hava dalgasına bağlı 1065 kişi yaşamını yitirdi.

19 Temmuz:AB uzmanları, aşırı sıcaklarla mücadele eden Avrupa'da "yüksek düzeyde ozon kirliliği yaşanabileceği" konusunda uyardı. CAMS, Portekiz’de günlük ozon oranının "sağlıksız seviyelere" ulaştığını, bazı bölgelerde metreküp başına 200 mikrogram ozon bulunduğunu aktardı.

3 Temmuz: Personel sayısındaki yetersizliği ve havacılık sektöründeki grev nedeniyle Portekiz’deki havalimanlarında sorunlar yaşandı.

HAZİRAN

EN FAZLA PODCAST ÜRETEN ÜLKE

25 Haziran: Polaris Market Research şirketi tarafından hazırlanan Podcast Pazar Analizi Raporu'na göre en fazla podcast üretilen dillerin sırasıyla İngilizce, İspanyolca ve Portekizce oldu.

22 Haziran: Avrupa Parlamentosu’nun yaptırdığı 2022 Bahar Eurobarometer anketine göre, Avrupalılar yüzde 65'i AB üyeliğini "iyi bir şey" olarak gördü. Portekiz, AB üyeliğinin "iyi bir şey" olarak görüldüğü ilk 5 ülke arasında yer aldı.

8 Haziran: AB, Portekiz'in elektrik fiyatlarını düşürmek için üreticilerin doğal gaz fiyatlarını sınırlandırmasına onay verdi.
2 Haziran: Fenerbahçe Kulübü, Portekizli teknik direktör Jorge Jesus ile 2022-2023 sezonu için anlaşmaya vardığını açıkladı.


MAYIS

KOVİD VE MAYMUN ÇİÇEĞİ İLE MÜCADELE

24 Mayıs: DSÖ, Portekiz’in de arasında olduğu 16 Avrupa ülkesinde en az 250 kişiye bulaştığının doğrulandığını bildirdi.

7 Mayıs: Portekiz'de Kovid-19 vakaları ve hastanelerdeki doluluk oranları yeniden artmaya başladı. Ülkede yapılan Kovid-19 testlerinde pozitif çıkma oranı yüzde 26,7'ye çıkarken, bir yıl önce bu oran yüzde 1'deydi.Sağlık Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 26 Nisan-2 Mayıs'ta ülkede 76 bin 183 Kovid-19 vakası tespit edilirken, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre kıyaslama yapıldığında vakalar neredeyse 27 kat arttı.

NİSAN

KÖMÜRSÜZ ÜLKE İÇİN ADIM ATILDI

27 Nisan: Moody's, Portekiz’in bankacılık sisteminin "durağan" olduğu bildirildi.

26 Nisan: Portekiz 1,9 gigavatlık kömür santralini kapattı. Portekiz, geçen yıl son kömürlü termik santralini kapatarak hedeflediği 2030'dan 9 yıl önce "kömürsüz" ülkelerden biri oldu.

MART

2 AY SONRA HÜKÜMET KURULDU

30 Mart: Portekiz'de 30 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri kazanan Sosyalist Parti (PS), Antonio Costa başbakanlığında ve ülke tarihinde ilk kez kadın bakanların çoğunlukta olduğu kabineyle hükûmeti kurdu.

24 Mart: 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu yarı finalinde Portekiz, Türkiye’yi 3-1 yendi. Türkiye, Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetti.

ŞUBAT

PORTEKİZ: NÜKLEER ENERJİ “YEŞİL YATIRIM” DEĞİL

28 Şubat: Rusya,Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına yanıt olarak, Portekiz’in de içinde olduğu 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.

8 Şubat: AB'nin 27 üye ülkede yaptırdığı "Eurobarometer" adlı ankette göç meselesini en büyük zorluk olarak görenlerin oranının düşük olduğu ülkeyüzde 17 ile Portekiz oldu.

2 Şubat: AB, nükleer enerji ve gazı "yeşil yatırım" olarak tanımladı. Nükleerin AB tarafından iklim ve çevre dostu olarak tanımlanmasına Portekiz tepki gösterdi.

1 Şubat: Portekiz'de 30 Ocak pazar günü yapılan seçimleri, meclis çoğunluğunu elde ederek kazanan Sosyalist Parti (PS) lideri ve Başbakan Antonio Costa'nın Kovid-19 testi pozitif çıktı.

OCAK

ERKEN GENEL SEÇİM

30 Ocak: Portekiz'de 30 Ocak’ta 10,8 milyon seçmen erken genel seçim için sandık başına gitti Seçimleri 2019'dan bu yana azınlık hükümetiyle iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) kazandı.

Sonraki Haber