Rosatom’dan Akkuyu mesajı! Yeni proje için adres verdi
Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ardından yeni projeler için Türk Hükümetiyle görüştüklerini söyledi. Sinop’a işaret eden Komarov 'Türk şirketlerin deneyimini bir sonraki NGS'nin inşasına yansıtılması için her türlü çabayı göstereceğiz' dedi.
Türkiye Rusya dostluğunun önemli sonuçlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatı ilerlerken yeni projeler de gündeme geliyor. Konu Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumunda da gündeme geldi.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov "Sinop'ta Rus teknolojisine dayalı bir projenin hayata geçirilmesi olasılığını Türk hükümetiyle görüşüyoruz. Henüz görüşmelerin ilk aşamasındayız." dedi.
Komarov, Sinop'ta yapımı planlanan ikinci NGS projesi için Türkiye ile devam eden müzakerelere ilişkin basın mensuplarının sorusunu yanıtladı.
‘İLK HEDEF ANLAŞMADAKİ SÜREDE BİTİRMEK’
"Bugün gündemimizde Türkiye'deki amiral gemimiz Akkuyu NGS var.” diyen Komarov Akkuyu’nun "yap-sahip ol-işlet" modeliyle hayata geçirildiğini söyledi:
“Rosatom aynı anda hem teknolojinin sahibi, hem yatırımcısı, hem santralin sahibi, hem de tesisi inşa eden yüklenici olarak hareket etmektedir. Bu nedenle nihai sonuçtan tamamen biz sorumluyuz. Türkiye'de yapmamız gereken ilk şey, santralin hükümetler arası anlaşmamızda belirtilen süre içerisinde inşa edilmesini sağlamaktır. Dört ünitenin de 2028 sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. İlk ünitede şu anda çok yüksek tempoda hazırlık var. Devreye alma çalışmaları devam ediyor. Hepimiz Türkiye elektrik şebekesinde ilk nükleer elektriğin verileceği anı sabırsızlıkla bekliyoruz."
Komarov, Türkiye'nin ekonomisinin geliştiğini ve enerji ihtiyacının arttığını belirterek Gelecekteki enerji tüketimi artışına ilişkin tahmin ise oldukça etkileyici. Hükümetinizle görüşmelerde de ifade edildiği gibi, 2 veya 3 büyük santralin, belki de 3 büyük ve birçok küçük santrale daha ihtiyacınız var.” dedi.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN NÜKLEER TECRÜBESİ
Akkuyu projesi sayesinde çok sayıda Türk şirketinin nükleer sanayi için çalışma tecrübesi edindiğini vurgulayan Komarov bu şirketlerin ekipman da üretebildiğine dikkat çekti: “Bu kişiler NGS'lerin inşasında zor işleri de yerine getirebilirler. Bu deneyimleri kaybetmek üzücü olur. Bu benzersiz uzmanlık alanında binlerce insan benzersiz bir deneyim kazanıyor. Akkuyu sahasında çoğu Türk vatandaşı olmak üzere yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor."
Komarov, Akkuyu NGS projesiyle bugüne kadar kazanılan deneyim ve bilgi birikimin daha fazla kullanılabilmesini istediklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Elbette bunun için en iyi yol, Rus teknolojisini kullanarak başka bir santral inşa etmek olacaktır. Sinop'ta Rus teknolojisine dayalı bir projenin hayata geçirilmesi olasılığını Türk hükümetiyle görüşüyoruz. Henüz görüşmelerin ilk aşamasındayız. Dolayısıyla tam olarak nasıl bir model olacağını, tarifenin ve zaman çerçevesinin ne olacağını söylemek için çok erken. Ancak kendi adımıza, biriktirdiğimiz tüm deneyimin ve en önemlisi Türk şirketlerinin ve ortaklarımızın bu projede edindikleri deneyimin bir sonraki NGS'nin inşasına yansıtılmasını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğimizi belirtmek isterim."
BEŞ MİLYAR DOLARLIK SÖZLEŞMELER
Komarov, "Bugün Akkuyu NGS projesi çerçevesinde Türk şirketleriyle 5 milyar doların üzerinde sözleşme imzalamış durumdayız. 5 milyar dolar, sadece Türk şirketlerinin Akkuyu için halihazırda yaptığı iş içindir ve bununla bitmeyecektir. Şu anda ilk reaktörü tamamlama aşamasındayız. Dolayısıyla bu rakamlarda da bir büyüme gerçekleşecektir. Biz bu projede kazanılan deneyimin bir sonraki nükleer santralin inşasına yansıtılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.