Rota Asya mı Batı mı olacak? Moldova’da hesap ikinci tura kaldı

Moldova'da 20 Ekimde yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle seçimin ikinci tura kaldı.

Moldova önümüzdeki ay Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura gidecek. İkinci tur, görevdeki Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile Sosyalistler Partisi (PSRM) lideri eski başsavcı Aleksandr Stoianoglo arasında yapılacak. Bu iki aday ilk turda oyların sırasıyla yüzde 41.86 ve yüzde 26.32’sini aldı. Bir adayın cumhurbaşkanlığını kazanabilmesi için yüzde 50 artı bir oyla mutlak çoğunluğu elde etmesi gerekiyor.

Aleksandr Stoianoglo

AB REFERANDUMU BIÇAK SIRTINDA

Bu arada, cumhurbaşkanlığı seçimiyle eş zamanlı olarak yapılan AB üyeliği referandumu da sonuçları birbirine çok yakın. Referandumdan yüzde 50,46 ile ‘Evet’, yüzde 49,54 ile ‘Hayır’ çıktı.

Seçim sonrası basın açıklaması yapan Sandu, oylama sonuçlarını eleştirerek “benzeri görülmemiş ölçekte sahtekârlık” yapıldığına dair “açık kanıtlar” olduğunu ve “ulusal çıkarlarımıza düşman” dış güçlerle çalışan “suç gruplarının” seçimlere müdahale ettiğini iddia etti. Sandu’nun iddiaları, Moldovalı yetkililerin Rusya’nın ülkeyi istikrarsızlaştırmak ve AB yolunu raydan çıkarmak için bir “hibrit savaş” yürüttüğü yönündeki iddialarının devam ettiği bir dönemde geldi.

KREMLİN’DEN YANIT

Sandu’nun sözlerini yorumlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, herhangi bir kanıt veya delil olmadan suçlamalarda bulunmaması gerektiğini söyledi.

Maia Sandu

Doğu Avrupa ülkesi olan Moldova uzun zamandan beri iki kutup arasında bir çatışma alanı haline gelmiş durumda. Bir tarafta Moskova, diğer tarafta Brüksel ve onunla birlikte Bükreş. Ukrayna'daki savaşın patlak vermesi, Moldova üzerinden süren mücadeleyi daha da kızıştırdı. Moldova, Romanya ve Ukrayna arasında sıkışmış yaklaşık 2,5 milyon nüfusa sahip eski bir Sovyet cumhuriyeti. Ülke, Sandu’nun iktidara geldiği 2020 yılından bu yana Batı yanlısı bir yörüngede ilerliyor ve AB üyeliği için aktif bir şekilde bastırıyor, eleştirmenleri yasaklıyor ve Brüksel’i bu fikre karşı çıkanlara yaptırım uygulamaya çağırıyor. Moldova’ya 2022 yılında Ukrayna ile birlikte AB adayı statüsü verildi.

Sonraki Haber