Rus Büyükelçi ilk kez KKTC gazetesine yazdı

Rusya'nın Güney Kıbrıs'taki büyükelçisi Stanislav Osadchiy, KKTC'de yayımlanan Kıbrıs Postası’na özel bir makale kaleme aldı. Böylece Rus Büyükelçi, göreve başladığı 2013'ten bu yana ilk kez KKTC basını ile doğrudan temas kurmuş oldu

Son günlerde yaptırımlara katılmaları nedeniyle Rum tarafına önemli eleştiriler yönelten Rusya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde yayımlanan bir gazeteye yazı yazdı. Kıbrıs Postası'nda yayımlanan yazıda Büyükelçi, “Rusya'ya Karşı Yürütülen Enformasyon Savaşı Hakkında” Kıbrıs Türkleri'ne bilgi verdi. Makalesinde Osadchiy, Ukrayna halkının dost ve kardeş olduğunu ve hedeflerinin Ukrayna halkı olmadığını söyledi. Son yıllarda Ukrayna'da Rus karşıtlığının ve Nazilere has zulüm ve hunharlığın kök saldığını vurgulayan Rus Büyükelçi, özel askeri harekâtı bu dehşete son vermek, Donbass'ta uzayan çatışmayı durdurmak, Nazi yanlısı oluşumları Ukrayna'dan dışarı atmak ve Ukrayna'nın Rus medeniyetinin yıkımı için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını önlemek için başlattıklarını belirtti. Büyükelçi makalesinde şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi melez bir savaş söz konusudur. Bu, dezenformasyonun asıl silah olarak kullanıldığı yeni bir savaş türüdür. Medya ortamı yeni bir savaş alanı haline geldi. Propaganda, sahte haberler ve kışkırtıcı görseller şeklinde Rusya'ya karşı gerçek askeri operasyonlar yürütülüyor. Kiev rejimi şok edici gösteriler düzenliyor, sivil nüfusu yok ediyor, vatandaşları 'canlı kalkan' olarak kullanıyor ve bu korkunç eylemlerin sorumluluğunu aktif ve agresif bir şekilde Rusya ordusuna yüklüyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve onların Batılı küratörleri (yönlendiricileri), ülkemizin insanlık dışı, düşmanca bir imajını yaratmak amacıyla Rusya'yı soykırım yapmakla suçlamak için her fırsatı kullanıyor. Ama bu apaçık ve küstah bir yalandır.”

RUMLARIN HEDEFİNDE

3 Haziran 2013'ten bu yana 9 yıldır Ada'da görev yapan Rus Büyükelçi Stanislav Osadchiy, daha önce de KKTC'li yöneticilerle gayriresmi görüşmeler yapmıştı. Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonu nedeniyle Rumların yaptırımlara katılmasını da eleştiren Osadchiy, bu yaptırımları düşmanca algıladıklarını söylemiş ve “Kıbrıs’a Rus turistler nasıl ulaşacak? Onlar gelmeyecek. Nereye gidecekler? Türkiye’ye. Onlar paralarını orada harcayacak? Yaz sezonu geliyor. Siz, Kıbrıs hava sahasını Rus uçaklarına kapattınız mı? Kendi ayağınıza kurşun sıktınız.” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamaların üzerine Rus Büyükelçi, Rum basınında 'istenmeyen adam' ilan edilmişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, önce Rus uçaklarına hava sahasını kapatmış, ardından Rus gemilerinin limanlara girişini engellemişti.

'KONSOLOSLUK' İDDİASI

Diğer yandan Rum Kathimerini gazetesi, önceki gün Rusya’nın KKTC’de konsolosluk açma niyetinin bulunduğunu yazmıştı. Rusya’nın KKTC’de daimi olarak ikamet eden yaklaşık 15 bin Rus vatandaşına hizmet etmeyi/korumayı amaçladığını bildiren gazete, Rusya’nın konsolosluk için KKTC tarafında bina ve personel aradığını iddia etmişti. Haberle ilgili bir açıklama yapan Rusya Büyükelçiliği, “Rusya, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nin etkin kontrol uygulamadığı topraklarda yaşayan binlerce Rus vatandaşına yardım sağlama olasılığını araştırıyor. Mesele sadece konsolosluk hizmetleri sağlamak değil, aynı zamanda Rus yurttaşlarına insani, kültürel ve eğitim desteği sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

ATİNA, RUS PETROL TANKERİNİ ALIKOYDU

Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik yaptırımları çerçevesinde Eğriboz Adası açıklarında bir Rus petrol tankerini alıkoyduğu bildirildi. Yunan "Kathimerini" gazetesinin haberine göre, Rusya bandıralı "Pegas" adlı gemi, petrol yükünü Mora Yarımadası'nda başka bir gemiye transfer etmek üzere yolda olduğu sırada kötü hava koşulları nedeniyle yöneldiği Eğriboz Adası'nın güneyindeki bir koyda durduruldu. Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri, koydan çıkışına izin vermedikleri petrol tankerine yönelik kararın, AB ve NATO'nun Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin yönergelere göre ülkenin kara para aklamayla mücadele kurumunca verildiğini söyledi.

'SAVAŞIN KAYBEDENİ GÜNEY KIBRIS'

Yunanistan'ın ünlü askeri dergisi Militaire'de çıkan bir yazıda, “Rusya-Ukrayna savaşının kaybedeni Güney Kıbrıs” değerlendirmesine yer verildi.

Gazeteci-yazar Thanos Kallis tarafından kaleme alınan yazıda, “Savaşın tali kayıplarından biri de, Vladimir Putin'in feda etmeye hazır olduğu Kıbrıs'ımız.” ifadeleri kullanıldı. Rusya'nın Kuzey Kıbrıs'taki 'konsolosluk' açma arayışları ile Lavrov'un Donbass operasyonunu Kuzey Kıbrıs'a benzettiği açıklamalarına atıf yapan yazar, “Helenizm büyük tehlikede ve yakın gelecekte ulusal bir felaket ve aşağılanma olasılığı görülüyor.” dedi.

Sonraki Haber