Rus gazı yüzde 20’ye düştü: CNN açıkladı: ABD hükumeti: ‘En büyük korkumuz gerçekleşti’

Rusya’nın teknik sebeplerle Avrupa’ya sağlanan doğal gaz tedarikini yüzde 20’ye düşürmesi, Atlantik’in iki yakasında panik yarattı. CNN’ye konuşan Biden hükümeti yetkilileri ABD’nin ‘en büyük korkusunun’ gerçek olduğunu dile getirdiler.

Avrupa, Kuzey Akım-1 boru hattından iletilen Rus gazının yine azalacağı haberiyle sarsıldı. ABD yetkilileri, “Atlantik’in iki yakasında panik havası oluştuğunu” söyledi. CNN’in Washington temsilciliğinin haberine göre Biden hükümeti yetkilileri, Gazprom’un doğal gaz kesintisini “En büyük korkumuz gerçekleşti.” sözleriyle karşıladı. Ayrıca bu gelişmenin “bumerang” etkisiyle ABD’yi vurmasından endişelendiklerini kaydetti.

GAZ TEDARİKİ YÜZDE 20’YE DÜŞTÜ

Rusya’nın devlet şirketi Gazprom, pazartesi günü yaptığı açıklamada teknik sorunlar nedeniyle Kuzey Akım-1 boru hattından Almanya’ya doğal gaz tedarikinin yüzde 20 düzeyine düşeceğini açıkladı. Kanada’da Siemens tarafından bakımı yapılan türbinin gecikmesi üzerine Gazprom doğal gaz akışını tamamen kesmiş, daha sonra bakım süreci için söz verilen tarihte sınırlı olarak yeniden başlatmıştı. Avrupa’da yaşanan panik üzere Kanada, kendi koyduğu yaptırımın etrafından dolanarak onarılan türbini Almanya’ya göndermişti. Rus İzvestiya gazetesine göre 23 Temmuz’da gönderilmesi gereken kritik parça henüz Rusya’ya ulaşmış değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Türbinin kullanılabilmesi için sadece gelmesi değil, resmî belgelerin de gönderilmesi lazım.” diyerek parçanın iletimi sağlanana ve yasal prosedür çözülene kadar tedarikin sınırlı kalacağı sinyalini verdi.

Gazprom, 25 Temmuz’da bir başka Siemens türbininin mecburi olarak kapatıldığını duyurdu. Bunun diğer türbinin bakımında yaşanan gecikme yüzünden yaşandığını belirten şirket, doğal gaz tedarikinin 27 Temmuz Çarşamba gününden itibaren günde 33 milyon metreküpe düşeceğini açıkladı. Bu miktar, 167 milyon metreküp olan hedefin yüzde 20’sine tekabül ediyor. Alman iletim operatörü Gascade de Almanya’ya gelen doğal gazın 1,28 milyon metreküpe gerilediğini ve bunun normal miktarın yüzde 20’si olduğunu açıkladı.

Bu gelişmeden sonra Avrupa’da doğal gaz fiyatı, mart başındaki düzeye yükselerek bin metreküp başına 2.307 dolara çıktı.

ATLANTİK’İN İKİ YAKASINDA PANİK

CNN Washington’ın haberine göre Biden hükümeti, “Atlantik’in iki yakasında kış yaklaşırken doğal gazdan mahrum kalma paniği artarken” Avrupa’nın Rus karşıtı yaptırımlarının yürürlükte kalması için kulis çalışması yapıyor. Beyaz Saray, krize çözüm üretmek üzere Biden’ın Küresel Enerji Koordinatörü Amos Hochstein’ı apar topar Avrupa’ya yolladı. Hochstein, Paris ve Brüksel’de mart ayında kurulan ABD-AB Enerji Görev Gücü’nün toplantılarına katılacak.

CNN’e konuşan hükümet yetkilisi, Rus gazında yaşanan büyük çaplı kesintiyle ilgili “Bu bizim en büyük korkumuzdu.” şeklinde konuşuyor. Ayrıca Beyaz Saray’ın Avrupa’da yaşanan etkinin “bumerang” gibi ABD’ye sekip doğal gaz ve elektrik fiyatlarını tırmandıracağı kaygısı dile getiriliyor. Alman ve Fransız yetkililerle temas halinde olan ABD yetkilileri, Avrupa’nın kış aylarına ciddi bir doğal gaz kıtlığıyla girmesinden “aşırı endişeli olduklarını” ifade ediyor.

‘RUSYA GAZI SİLAH YAPTI’

Zelenskiy, “Bu, Rusya’nın Avrupa’ya karşı giriştiği açık bir doğal gaz savaşıdır.” ifadesini kullandı. CNN’e konuşan hükümet yetkilisi de Rusların Ukrayna’da hedefleri gerçekleşmediği için “öfkeyle saldırdığını” ve “Avrupa’yı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını” kaydediyor. Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bir sözcüsü ise Rusya’nın son hamlelerinin “doğal gazı siyasi ve ekonomik bir silah olarak kullanmak” anlamına geldiğini ifade ediyor. ABD’nin Avrupa’yla birlikte Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

BATI’DA ÇARESİZLİK HÂKİM

Fakat ortada hiçbir somut eylem planı ve çıkış yolu görünmüyor. Nitekim Almanya’da yüzde 10 oyla federal mecliste 83 sandalyesi olan Almanya için Alternatif (AfD) partisinin milletvekilleri, ABD baskısıyla “hurdalığa çıkarılan” Kuzey Akım-2 boru hattının tekrar yürürlüğe konulmasını savunuyor. Alman Meclisi’nin Enerji ve İklim Komitesi Başkanı Klaus Ernst de “Rus gazı almak için yaptırımlar kaldırılmalı.” çağrısında bulunmuştu. Farklı Avrupa ülkelerinde “müesses nizam karşıtı” olarak nitelenen diğer partilerde de benzer itiraz ve talepler dile getirilmeye başlandı.

Avrupa Birliği’nin “çözümü” enerji talebini düşürme planı oldu. AB ülkeleri enerji bakanları salı günü bir araya gelerek bu ağustostan gelecek mart ayına kadar doğal gaz tüketimini yüzde 15 düşürme kararı üzerinde anlaştı. Ancak bunun ne kadar uygulanabileceği şüpheli. Ayrıca halkın bu enerjide “kemer sıkma” politikasına tepkiyle yaklaştığı Avrupa medyasına yansıyor.

AB’nin doğal gaz rezervleri resmi verilere göre yüzde 66’ya gerilemiş durumda. Ancak şu birkaç gün içinde azalan arz ile bunun da altına düşmüş olması söz konusu. Kış aylarında talebin artacağı düşünülürse, rezervler hızla tükenebilir ve Avrupa soğuk bir kışla yüzleşebilir.

Sonraki Haber