Rus muhalif Almanya'da

Rusya’da ‘toksik zehirlenme’ şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rus muhalif Aleksey Navalny'ın getirildiği Almanya'da tedavisine başlandı.

Navalny'ı taşıyan özel bir ambulans uçak, dün sabah saatlerinde başkent Berlin’deki Tegel Havalimanı’nın askeri bölümüne indi. Navalny, havalimanında uçakta yapılan ilk tetkikler sonrasında yoğun güvenlik önlemleri altında Berlin Charite Hastanesi’ne getirildi.

20 Ağustos'ta Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere uçağa binen Navalnıy, uçuş esnasında kötüleştiği için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. "Toksik zehirlenme" şüphesiyle Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Öte yandan Rus doktorlar Navalny'ın vücudunda zehir izine rastlanmadığını duyurmuştu. Alman Die Welt de doktorların açıklamasını haberleştirdi. Klinik baştabip Anatoli Kalinitschenko, Cuma sabahı gazetecilere "Kan ve idrarından test yapılan hastanın zehirden dolayı bu duruma düşmediği kesinleşmiştir" dedi. Sonuçların kesin olduğunu bildiren baştabip, hayati tehlike taşıyan hastanın sağlığına kavuşması için mücadele ettiklerini, bu nedenle Berlin'e seyahatine izin veremeyeceklerini açıkladı.

Hastanın sözcüsü ise mevcut klinikte yeterli donanımın olmadığını ve bunun sakıncalı olduğunu öne sürdü. 44 yaşındaki hastanın zehirlenme şüphesiyle kliniğe kaldırıldığı ve Almanya'da tedavi görmesi gerektiği belirtilmişti. Bu nedenle içinde uzman sağlıkçıların da bulunduğu özel bir uçak, geçen Cuma Berlin'den hareket etti. Rusya gerekli bütün izinleri vermişti. Uçak Moskova'nın 2 bin 200 kilometre doğusundaki Omsk'a indi.

MERKEL VE MACRON: ÇOK KAYGILIYIZ

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel hastanın tedavi için Almanya'ya gelmesini teklif etmişti. Güney Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuell Macron ile buluşmasında konuşan Merkel, Almanya'nın hastanelerinde Navalny'nin tedavi edilebileceğini söyledi. İki lider hastanın durumundan dolayı son derece müteessir olduklarını belirttiler. Merkel, "Çok üzücü bir durum" dedi, Macron da her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti. Macron, Navalny için iltica teklifi bile yaptı. Her iki lider, hastanın durumuyla ilgili olarak bir an önce tatmin edici bir açıklama yapılmasını istediler.

Sonraki Haber