Rus uzmanlar: Saldırı tahıl gemisinden yapılmış olabilir

Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım'daki  Sivastopol  kentinde bulunan Rus savaş  ve sivil gemilerine yönelik saldırıların ayrıntılarını açıkladı. Bir geminin hafif hasar aldığı belirtilen saldırıda, tahıl koridorunun bizzat kullanıldığı vurgulandı

Sivastopol’de silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) yanı sıra deniz araçlarının da kullanıldığı, 29 Ekim’de yapılan saldırıların görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde Rus ordusunun gemilere doğru hareket eden SİHA’lara müdahale ettiği görülüyor.

Rus haber ajansı Russia Today’in aktardığına göre ise, uzmanlar saldırıyı yapan SİHA’ların tahıl gemilerinden fırlatılmış olabildiğini belirtti.

Saldırı sonrası Rusya, tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurmuştu.

NYT: SALDIRI BATI’NIN VERDİĞİ SİLAHLARLA YAPILDI

Marc Santora’nın New York Times’ta (NYT) yazdığı makalede bu saldırıların, Batılı devletler tarafından Ukrayna’ya verilen silahlar tarafından yapıldığı belirtildi. Makalede, düzenlenen saldırının, Ukrayna’nın Rus bölgelerini uzaktan vurmasının en son örneği olarak ortaya çıktığı belirtildi. Komutanlar ve askeri uzmanların da görüşlerine yer verildiği makalede, Ukrayna’nın güneyindeki cephe hatları boyunca hassas güdümlü roketler ve topçu mermilerinin artık Ukrayna kuvvetlerine uzun menzil ve isabetlilik sağladığı vurgulandı.

Deniz aracına müdahale eden Rus helikopteri.

‘TAHIL KORİDORUNU KULLANDILAR’

Rusya Savunma Bakanlığı, SİHA’ların enkazını inceledikten sonra yaptığı açıklamada, Kırım'ın liman kenti Sivastopol'daki Rus deniz üssüne yapılan saldırının arkasındakilerin BM aracılığı ile Karadeniz tahıl koridorunu aktif olarak kullandığını söyledi. Rus ordusu, füzelerin çoğunun liman kenti Odessa'dan çok uzak olmayan bir yerden fırlatıldığını açıkladı. Açıklamada, "Deniz saldırı araçları, rotasını değiştirmeden ve Sivastopol'daki Rus deniz üssüne doğru ilerlemeden önce tahıl koridorunun güvenlik bölgesi içinde hareket ediyordu." ifadelerine yer verildi.

KANADA YAPIMI CİHAZ

Bakanlık yetkilileri ayrıca, Rus savaş gemileri ve deniz havacılığı tarafından tahrip edilen insansız hava araçlarının seyir modüllerinin, hedeflerine giden yolda, Kanada yapımı cihazlara kaydedildiğini açıkladı.

‘GEMİLERİ KORUYAN FİLO HEDEF ALINDI’

Moskova'ya göre, Ukrayna SİHA’ları tarafından hedef alınan Rus gemileri, İstanbul'da müzakere edilen bir anlaşmanın parçası olarak Ukrayna gıda ürünlerinin Karadeniz üzerinden ihracatına izin vermek için kurulan tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevliydi.

‘BİR GEMİ HAFİF HASAR ALDI’

Cumartesi günkü dokuz hava ve yedi deniz silahlı insansız araç ile yapılan saldırılar, Sivastopol'da demirli Rus Karadeniz Filosu gemilerini hedef aldı. Bakanlığa göre, sadece bir gemi hafif hasar aldı.

‘ABD, UKRAYNA’NIN EYLEMLERİNİ KINAMAKTAN KAÇINIYOR’

Moskova'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, saldırı sonrası açıklama yaptı. Antonov, ABD Başkanı Joe Biden'a itafen, Washington'un yine "Kiev rejiminin pervasız eylemlerini" kınamaktan kaçındığını belirtti.

Büyükelçi, Rusya'nın küresel açlığa neden olduğu yönündeki "imaları" da reddederek, Moskova'nın en yoksul ülkelere tarım ürünleri sağlamanın önemini defalarca vurguladığını kaydetti.

HULUSİ AKAR'DAN TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

AYDINLIK / ANKARA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili yaşanan son gelişmelerin ardından dün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Akar, "Bu inisiyatifin askıya alınması ne Rusya’nın ne Ukrayna’nın ne de kimsenin yararına olacak. Bununla ilgili Ukrayna Savunma Bakanı ve Rusya Savunma Bakanı ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Onlarla görüşüp bu inisiyatifin devam etmesini sağlamaya gayret göstereceğiz" dedi.

Akar başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan'ın da katılımıyla çevrim içi toplantı yapıldı. Yurt içi ve sınır ötesindeki birlik komutanlarının sahadaki son duruma ve çalışmalara ilişkin bilgi verdiği toplantıda talimatlar veren Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndan katıldığı toplantıda savunma ve güvenlik konularına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın, 29 Ekim'de Sivastopol’da gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle tahıl girişiminin geçici olarak durdurduğuna ilişkin açıklamasının ardından yaşanan gelişmelere değinen Akar "Böyle bir durumda gemilerin intikali gecikecek, limanlardaki yığılma daha da yoğunlaşacak. İhtiyaç sahipleri zaten acil olarak tahılları bekliyordu. Bu durumda sıkıntı daha da artacak." diye konuştu.

'UZLAŞMADAN YANA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ'

Bu sorunun çözümünün önemine değinen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki görüşmelerine vurgu yapan Akar, "Ukraynalı yetkililerle de görüşüyoruz, akşam saatlerinde (dün) Rusya Savunma Bakanı Sayın Şoygu ile de görüşeceğiz. Biz yine her zaman olduğu gibi barıştan, uzlaşmadan, işlerin normal yürümesinden yana çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz" diye konuştu. Akar, oluşturulan tahıl koridoru kapsamında şu ana kadar 409 gemi ile yaklaşık 9,3 milyon ton tahılın Ukrayna limanlarından taşındığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bunun devam etmesi lazım. Bu inisiyatifin askıya alınması ne Rusya’nın ne Ukrayna’nın ne de kimsenin yararına olacak. Bununla ilgili Ukrayna Savunma Bakanı ve Rusya Savunma Bakanı ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Onlarla görüşüp bu inisiyatifin devam etmesini sağlamaya gayret göstereceğiz. Bu inisiyatifin askıya alınması tüm insanlığı etkiliyor. Taraflara kararlarını gözden geçirmelerini hatırlatıyoruz. Türkiye olarak hem ateşkes hem tahıl inisiyatifi konusunda üzerimize düşen ne varsa bugüne kadar yaptık, yapma gayreti içindeyiz. Bir an önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım.”

Sonraki Haber