Ruslar sandık başında

Dört adayın yarıştığı Rusya’daki 2024 başkanlık seçimlerinde Rusya genelinde oy verme işlemi dün başladı. Oylama pazar gününe kadar üç gün boyunca devam edecek.

Rusya genelinde oy verme işlemi dün başladı. Altı yıllık bir görev süresi olan Devlet Başkanlığı için bağımsız aday olarak yarışan görevdeki Vladimir Putin'in yanı sıra Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Leonid Slutsky, Komünist Partinin adayı Nikolay Kharitonov ve liberal merkezci Yeni Halk'ı temsil eden Vladislav Davankov var. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin oylarını kullandı. Ayrıca Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov da Güney Askeri Bölge'deki oy verme merkezlerinden birinde oy kullandı.

UZAY ÜSSÜN’DEN DONBASS’A KADAR

Ülke içinde 112 milyon 309 bin 947, Rusya’nın yurt dışındaki temsilciliklerinde 1 milyon 890 bin 863, Kazakistan'daki Rus Baykonur Uzay Üssü'nde 11 bin 924 kayıtlı seçmen oy kullanacak. 2014'te Rusya’ya katılan Kırım'dan, 2022'de Rusya’ya katılan Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojiye bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidiliyor.

REFORMUN ARDINDAN İLK SEÇİM

Bu seçim, Rusya'da 2020 yılında yapılan ve bir kişinin devlet başkanı olarak görev yapmasını altı yıllık iki dönemle sınırlayan anayasa reformunun ardından yapılacak ilk başkanlık seçimi olacak. Ancak bu değişiklik aynı zamanda Putin'in görev süresinin "geçersiz" kılınmasına ve yeniden aday olmasına olanak sağlamıştır. Oy verme merkezlerinde oy kullanmanın yanı sıra, 28 bölgenin sakinleri oylarını ülkenin elektronik oylama sistemi aracılığıyla çevrim içi olarak kullanabiliyor. Çevrim içi oylamaya katılabilmek için seçmenlerin pazartesi gününden önce Rus hükümetinin dijital platformu Gosuslugi üzerinden özel talepte bulunmaları gerekiyor. Ancak Moskova'daki seçmenler bu önkoşuldan muaf tutuldular ve serbestçe online oy kullanabildiler. Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTSIOM) anketörünün tahminlerine göre seçimlere katılımda yüzde 71 gibi bir oran bekleniyor.

Sonraki Haber