Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Bizi Çin’le çatıştırma planları asla başarıya ulaşmayacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’nin Rusya ile Çin’in arasını bozma planının tutmayacağını söyledi. ‘Doğal gazı kesen biz değiliz, beni aramayın.’ diyen Putin, danışmanı Oreşkin’in Erdoğan’la görüştüğü için yaptırıma uğradığını bildirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15-16 Eylül’de Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’nin dış politika stratejisinde en etkili uzmanlardan Brzezinski’nin Rusya’yı çevreleme ve Çin’le savaşa sokma planlarını hatırlatan Putin, “Bu asla gerçekleşmeyecek.” dedi. Ukrayna’nın terör saldırılarına şimdilik ölçülü yanıt verdiklerini belirten Putin, sabırlarının sınırsız olmadığını ifade etti.

‘ŞİÖ’YLE BİRLİKTE KALKINACAĞIZ’

Putin, 16 Eylül’de ŞİÖ Zirvesi’nin hemen ardından kameraların karşısına geçerek uzun bir zaman sonra gazetecilerden soru aldı. ŞİÖ Zirvesi’nin sonuçlarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, teşkilatın dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil ettiğini ve üye ülkelerin dünyanın geri kalanından daha hızlı geliştiğini belirtti. Hindistan’ın yüzde 7 büyüdüğünü hatırlatan Putin, Çin’in ise yüzde 5 büyümekle birlikte uzun süredir ipi göğüslediğini ve “potansiyelinin muazzam” olduğunu ifade etti. ŞİÖ’yle işbirliğinin Rus ekonomisi için kalkınma koşulları yarattığını kaydeden Putin, “Rusya da bu ülkelerin içinde ve yanında olacak.” dedi.

‘RUSYA’YI ÇİN’E KARŞI KULLANAMAZLAR’

Rusya’nın Ukrayna ve Batı’dan gelen saldırgan hamlelere ve Rusya’yı bölme hedeflerine ‘fazla sınırlı’ yanıt verdiğiyle ilgili Rus halkında endişe olduğunu söyleyen bir diğer gazeteci, Devlet Başkanı’nın yorumunu sordu. Putin, bu soruyu “biraz tuhaf” bulduğunu belirterek Batı’nın Sovyetler Birliği ve onun çekirdeğinde yer alan tarihsel Rusya’yı çökertme hedefinin yeni olmadığını, geçmişten bugüne süreklilik arz ettiğini vurguladı.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’nin Rusya’yı farklı parçalara böldüğü yazılarından alıntıları daha önce dile getirdiğini söyleyen Putin, “Evet, daha sonra Rusya’ya karşı tavrını biraz değiştirdiği doğrudur. Bunu, Rusya’yı Çin’e karşıtlık içinde tutmak ve Çin’le savaşta bir alet olarak kullanmak için yaptı. Ancak bu (planları) hiçbir zaman gerçekleşmeyecek.” şeklinde konuştu.

RUSYA İÇİNDEKİ NÜKLEER SANTRALLERE SABOTAJ

ABD liderliğindeki Batı’nın bugün de Rusya’yı bölmek istediğini belirten Putin, Ukrayna’yı bu amaçla kullandıklarını, özel askeri harekatı da tam olarak bu gelişmeleri durdurmak için yaptıklarını söyledi. Rusya’nın verdiği yanıtın “sınırlı” olduğunu düşünmediğini belirten Putin, “Sonuçta bir başka uyarı yapmadık, özel askeri harekat başlattık.” dedi.

Son dönemde Ukrayna tarafından terörist saldırılar ve sivil altyapıya sabotajlar yapıldığını da kaydeden Putin, “Bunlara karşı yanıtımızda gerçekten de ölçülü davrandık. Ancak bu sonsuza kadar sürmeyecek.” ifadelerini kullandı. Rusya’nın bölgede bir dizi hassas saldırı yaptığını söyleyen Putin, “Bunlara uyarı vuruşları diyelim. Ama durum böyle devam ederse, yanıtlarımızın etkisi çok daha büyük olacak.” dedi.

Terörist saldırıların ciddi bir mesele olduğunu dile getiren Putin, kamuoyuna ilk defa, yalnızca Zaporijya’da değil, Rusya Federasyonu içindeki nükleer santrallere de sabotaj girişimleri olduğunu duyurdu. Rus lider bu terörist eylemlerin bedeli olacağını söyledi.

‘KİEV’DEN İSTANBUL ANLAŞMASI SEBEBİYLE ÇEKİLMİŞTİK’

Ukrayna’nın “güvenlik garantileriyle” ilgili yeni bir belge yayımladığına dair soruyu yanıtlayan Putin, “Bu sefer neyle ortaya çıktıklarını bilmiyorum. Biz bu süreci Kiev yetkilileriyle müzakere ederek başlattık ve İstanbul’da bir anlaşmaya vardık. Kiev’deki birliklerimizi de uygun koşulları yaratmak için çekme talimatı verdik.” şeklinde konuştu. Buna karşın Kiev’in anlaşmayı tamamlamak yerine her şeyi rafa kaldırıp Rusya’yla anlaşmak yerine savaşa devam edeceklerini ilan ettiğini söyledi. Putin, Ukrayna’nın başlattığı karşı saldırıyla ilgili de “Bakalım nasıl sonuçlanacak.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE ÇÖZÜME SOMUT KATKI YAPIYOR’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i buluşturma teklifine dair soruyu yanıtlayan Putin, Erdoğan’ın bunu sürekli gündeme getirdiğini ve bunda kötü bir şey olmadığını söyledi. Putin, Erdoğan’ın “gıda sorunu dahil olmak üzere durumu normalleştirmek için ciddi katkılar sunduğunu” ve “krizle ilgili bir dizi sorunu çözmek üzere somut katkılar yaptığını” ifade etti.

Erdoğan’ın olumlu sonuçlar doğuracağı düşüncesiyle Zelenskiy’le görüşmeyi teklif etmesinin doğal olduğunu belirten Putin, görüşmeyi reddeden tarafın Ukrayna olduğunu dile getirdi. Rusya’nın görüşme koşuluyla ilgili soruyu da, öncelikle Ukrayna’nın görüşmeyi istemesi lazım diyerek yanıtlayan Putin, “Zelenskiy bunu istemediklerini açıkça dile getirdi.” dedi.

PUTİN’İN DANIŞMANI ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜĞÜ İÇİN YAPTIRIMA UĞRADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Maksim Oreşkin’in Erdoğan’la görüştükten sonra yaptırıma uğradığı ortaya çıktı. Putin, gazetecilerin ABD Hazine Bakanlığının yeni yaptırımlarında Oreşkin’in de yer aldığını gündeme getirmesi üzerine şu ifadeleri kullandı: “Maksim Oreşkin? Yaptırıma mı uğradı? Anlaşılan Sayın Erdoğan’la görüştüğü için yaptırım uyguladılar. Türkiye’ye gitti, Sayın Erdoğan’la buluştu. Hemen ardından ona yaptırım uygulamışlar.” Oreşkin, 2016-2020 yılları arası Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı. Oreşkin ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa süreciyle ilgili rapor komisyonunun Rusya başkanlığını üstlenmişti.

‘BENİ DEĞİL, VARŞOVA VE KİEV’İ ARAYIN!’

Avrupa’nın içinde bulunduğu enerji krizinin Ukrayna ile başlamadığını belirten Putin, ilk vahim hatayı, Avrupa’nın sanayideki enerji ihtiyacını karşılamaya hazır olmayan “yeşil ajanda” ile yaptıklarını söyledi.

Putin, ikinci büyük hatanın, Rusya’nın ısrarlarına rağmen Avrupa’nın uzun vadeli sözleşmeler yerine spot piyasalardan doğal gaz almakta ısrar etmesi olduğunu belirtti. “Sonuçları ağır olur, bunu yapmayın.” çağrılarına “Bırakalım piyasa kendisini düzenlesin.” yanıtı aldıklarını söyleyen Putin, şimdi suçu Rusya’ya atmalarının saçmalık olduğunu yineledi.

Avrupa’nın Rusya’nın doğal gazı kestiği yönündeki iddialarına “Siz kendinizde misiniz?” diye yanıt veren Putin, Yamal-Avrupa boru hattına yaptırım uygulayıp buradaki doğal gaz akışını kesen ülkenin Polonya olduğunu söyledi. Putin, kendisini arayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a “Niye beni arıyorsunuz? Varşova’yı arayın ve hattı yeniden açmalarını söyleyin.” dediğini aktardı. Aynı durumun Ukrayna’da da yaşandığını belirten Putin, Kiev’in 25 milyar metreküplük hattı kestiğini belirtti ve “Beni aramayın. Kiev’i arayın.” dedi.

KUZEY AKIM HATLARI DA KENDİLERİNDEN ÖTÜRÜ KAPALI

Kuzey Akım 1’de türbinlerin birbiri ardına arıza yaptığını kaydeden Putin, “Bunları biz bozmuyoruz herhalde. Uygun bakım yapılmadığı için bunlar yaşanıyor.” dedi. Siemens uzmanlarının gelip sızıntıyı gördüğünü, patlama tehlikesi olduğuna dair rapora imza attığını dile getiren Putin, “Buna rağmen Rusya’yı suçlayabiliyorlar. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok, onarımın yüklenicisi sizsiniz. Gidip tamir edin.” dedi.

Kanada’dan gelen türbinin Gazprom tarafından kabul edilmemesinin haklı olduğunu belirten Putin, Gazprom’un Kanada veya Siemens’le değil İngiltere’deki bir iştirakiyle anlaşma yaptığını, dolayısıyla gerekli yasal belgelerin onlar tarafından temin edilmesi gerektiğini söyledi. İngiltere’nin gerekli yaptırımları kaldırmak yerine boş konuşmalarla Rusya’yı suçladığını kaydeden Putin, bu yüzden onarımın tamamlanmadığını açıkladı.

Putin son olarak “Kuzey Akım 1’i onarmıyorlar, Kuzey Akım 2 yaptırımlarını da kaldırmıyorlar. Ama suçlusu biziz, öyle mi?” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber