Putin, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'yla görüştü: Bütün cephelerde silah arkadaşlığı

ABD’nin yaptırım uyguladığı Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, ilk yurt dışı ziyaretinde Moskova’da Putin’le görüştü. Putin, ‘ortak askeri tatbikatları yaygınlaştırma’ vurgusu yaptı. Li de iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘Soğuk Savaş ittifaklarını aştığını’ belirtti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Korgeneral Li Shangfu’yla görüştü. Toplantıda Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bulundu. Rusya ile bağlantılı ABD yaptırımları altında bulunan Li, geçen ay göreve gelmesinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Moskova’ya yaptı.

16-19 Nisan tarihlerini kapsayan dört günlük ziyaret boyunca Çin-Rus askeri ilişkilerinin geleceğiyle ilgili önemli gündem başlıklarının ele alınacağı belirtildi. Li, beraberindeki Çinli askeri heyetle birlikte Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Askeri Akademisi’ni de ziyaret etti.

‘SINIRI OLMAYAN DOSTLUK’ NİŞANESİ

Li’nin seyahati, Çin lideri Xi Jinping’in yeniden seçilmesinden sonraki ilk devlet ziyareti için Moskova’ya gitmesinden ve Putin ile "karşılıklı askeri güveni daha da derinleştirme" sözü vererek iki ülke arasındaki “dostluğun sınırı olmadığını" yineleyen ortak bir bildiri imzalamasından sadece haftalar sonra gerçekleşti.

Washington Post gazetesi, Li’nin ABD yaptırımı altında olduğunu hatırlatarak ziyareti “yoldaşlık gösterisi” olarak yorumladı. ABD, 2018’de Çin ordusunun Rusya’nın ana silah ihracatçısı Rosoboronexport’tan savaş uçağı ve ekipman alması nedeniyle o dönem Ekipman Geliştirme Dairesi Başkanı olan Li’yi yaptırım listesine dahil etmişti.

HER CEPHEDE ORTAK TATBİKAT

Kremlin’in paylaştığı görüşme notlarına göre Putin, Moskova ve Pekin arasında savunma alanında sürekli "faydalı bilgi" alışverişi, askeri-teknik işbirliği ve ortak askeri tatbikatlar da dahil olmak üzere “etkin ve kapsamlı bir işbirliği olduğunu” kaydetti.

Rus lider, “Tatbikatlarımız, Uzak Doğu bölgesinde, Avrupa’da, denizde, karada ve havada pek çok cepheyi kapsıyor.” ifadelerini kullandı. Ekonomi, toplum, kültür, eğitimde olduğu gibi askeri işbirliğinin de Rusya ve Çin arasındaki ilişkinin “güvene dayalı ve stratejik niteliğini güçlendirdiğini” vurguladı. Putin ayrıca Li’ye daha fazla ortak eğitim tatbikatı ve askeri profesyonel değişimi yapılmasını umduğunu söyledi.

‘İTTİFAK YENİ BİR DÖNEME GİRDİ’

Çin Savunma Bakanı Li, ilk yurtdışı ziyaretini “ikili ilişkilerimizin özel niteliğini ve stratejik önemini daha da vurgulamak için Rusya’ya yaptığının” altını çizdi. Rusya ordusuyla yakın işbirliğinin "önemli başarılarını" selamlayan Li, Pekin ve Moskova’nın “küresel istikrar ve güvenliğe yeni katkılarda bulunmak" için ortaklığı derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

"Çin ve Rus orduları arasındaki karşılıklı güven gün geçtikçe güçleniyor.” diyen Li, Rusya-Çin ilişkilerinin "halihazırda yeni bir döneme girdiğini" ve "Soğuk Savaş dönemindeki askeri-politik ittifakların ötesine geçtiğini" belirtti. İki ülke arasındaki lişkilerin “bloklaşmama, çatışmama ve üçüncü tarafları hedef almama” ilkeleri üzerine inşa edildiğini kaydetti.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Çin’in devlete bağlı Global Times gazetesi, Çin’in Batı’dan gelen dış baskılar nedeniyle Rusya ile askeri işbirliği seviyesini düşürmeyeceğini söyledi. Editörler Kurulu imzasıyla yayımlanan başyazıda, “Rusya ile ilişkileri pekiştirmek ve geliştirmek sadece Çin’in meşru hakkı değil, aynı zamanda büyük bir ülkenin sorumluluğudur.” ifadeleri kullanıldı. Gazetede Batı medyasının ziyarete yaklaşımıyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Çin ve Rusya arasındaki düzenli görüş alışverişinde ‘alışılmadık sinyaller’ bulma kaygısı taşıyan bazı Batılı medya kuruluşlarının kuyruğuna basılmış gibi duruyor. Bazıları bunu ‘dünya düzenini yeniden şekillendirmeye’ ve ‘Amerikan etkisini zayıflatmaya’ yönelik bir gezi olarak yorumlamakta ısrar ediyor. Hatta Çin’in ‘Rusya’ya silah sağlama’ ihtimalini şişiriyor. Hegemonya ve sıfır toplamlı oyunlara olan takıntıları, diğer ülkeler arasındaki normal ilişkileri de aynı ‘lekeli gözlüklerle’ görmelerine ve herkesi kendileri gibi sanmalarına yol açmaktadır.

Sonraki Haber