Putin’den yeni Bakanlar Kurulu: Savunma Bakanı Belousov

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni hükümetini kurarken önemli bir değişikliğe giderek 12 yıl sonra Savunma Bakanı’nı değiştirdi. Yerine atadığı isim ise ekonomide uzmanlaşmış bir devlet adamı. Yeni Savunma Bakanı Andrei Belousov için ‘liberalizm karşıtı’ yorumu yapılıyor

Federasyon Konseyi'nden yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni hükümette Bakanlıklar ve önemli kurumların başına geçecek kişilerin listesini konseye sundu. Listede bir önceki döneme göre büyük bir değişiklik yok. Ama bir görevlendirme dikkat çekiyor. O da Andrei Belousov'un Savunma Bakanı olarak atanması. Eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Nikolay Patruşev’in yerine Rusya Güvenlik Konseyi Sekreterliğine getirildi.

‘EKONOMİ İLE GÜCÜ BİRLEŞTİRME’

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Savunma Bakanlığı değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Peskov’a göre Belousov'un Savunma Bakanlığı için Putin tarafından önerilmesi, Bakanlığın yeniliklere, tüm ileri fikirlerin uygulanmasına ve ekonomik rekabet için gerekli koşulların yaratılmasına kesinlikle açık olmasıyla ilgili. Kremlin sözcüsü, "Güç bloğunun ekonomisini ülke ekonomisine uydurmak çok önemli. İçinde bulunduğumuz anın dinamiklerine uygun olacak şekilde uyum sağlamak." ifadelerini kullandı.

BELOUSOV KİMDİR?

Andrei Belousov 2006 yılından bu yana kamu hizmetinde çalışıyor. 2006-2008 yılları arasında Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Belousov 2008-2012 yılları arasında Rusya Hükümeti Ekonomi ve Finans Departmanı Direktörü oldu. 2012-2013 yıllarında Ekonomik Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı. Haziran 2013'te Belousov başkan yardımcısı oldu ve Haziran 2018'de bu göreve yeniden atandı. Ocak 2020'de de Belousov Başbakan Birinci Yardımcısı olarak göreve getirildi.

ŞOYGU’NUN YENİ GÖREVİ

Peskov, Sergey Şoygu’nun Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak aynı zamanda Askeri-Endüstriyel Kompleks Komisyonunda Devlet Başkanı Yardımcısı olacağını açıkladı. Ayrıca Şoygu Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi'nin faaliyetlerini de denetleyecek. Patruşev'e gelince, Kremlin onun yeni pozisyonunu daha sonra açıklayacak.

Peskov ayrıca Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un da görevinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

DUGİN: NİHAYET LİBERAL ROTADAN ÇIKIYORUZ

Siyaset Bilimci Aleksandr Dugin Belousov’un göreve gelmesini “Liberal bir rota yerine, nihayet egemen bir rotanın işaretlerini göstermeye başladık.” ifadeleriyle yorumladı. Belousov’un ekonominin geliştirilmesinden sorumlu olduğu dönemde 2020 ve 2022'deki en kötü iki kriz başarıyla atlattıklarına dikkat çeken Dugin, “Rusya sadece hayatta kalmakla kalmadı, aynı zamanda yeni bir kalkınma seviyesine ulaştı.” dedi.
Dugin şu ifadeleri kullandı: Belousov'un yeni görevinde askeri-endüstriyel kompleksle ilgileneceği açıktır. ‘Savunma sanayii’ tüm devlet politikalarının mutlak önceliği haline geliyor. Ve bu doğru. Yeni Savunma Bakanı'nın da savunucusu olduğu doğru bir planlama ile hem silahlara hem de petrole sahip olacağız.”

‘UKRAYNA İÇİN KÖTÜ HABER’

Ukraynalı ekonomist Oleksiy Kuşç, Andrei Belousov'un Rusya Savunma Bakanı olarak atanmasının Ukrayna için "kötü haber" olduğunu söyledi ve "Her şey Rus askeri-sanayi kompleksinin dinamiklerinde keskin bir altüst oluşa ve Rusya'da askeri üretimin artmasına doğru gidiyor." yorumunu yaptı.

Kuşç Facebook hesabında yaptığı paylaşımda, "Bu bizim için çok kötü bir haber, zira Belousov'un savaş zamanında kaba bir liberalizm gündemine sahip politikasının karşı isimleri bakanlık pozisyonlarında. Sonuçları kendiniz değerlendirebilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Kuşç, Belousov'un "Rus ekonomisi için bir büyüme modeli yaratılmasında, derin yapısal dönüşümlerde ve yaptırımlara uyum sağlanmasında" rol oynadığına inanıyor.

Ukrayna’da Anavatan’dan Milletvekili Oleksiy Kuçerenko da Andriy Belousov'un Rusya Savunma Bakanı olarak atanmasının Ukrayna için "trajik" olduğunu söyledi.
Kuçerenko "Aleksey Kuşç, derinlemesine analiz için teşekkürler. Gerçekten trajik görünüyor." diye yazdı.

PUTİN’İN SUNDUĞU YENİ HÜKÜMETİN KADROLARI

İçişleri Bakanı - Vladimir Kolokoltsev
Sivil Savunma, Acil Durumlar ve Afet Yardımı Bakanı - Alexander Kurenkov
Dışişleri Bakanı - Sergey Lavrov
Adalet Bakanı - Konstantin Çuiçenko
Dış İstihbarat Servisi Direktörü - Sergey Naryşkin
Federal Güvenlik Servisi Direktörü - Aleksandr Bortnikov
Ulusal Muhafız Birlikleri Federal Servisi Direktörü - Viktor Zolotov
Federal Muhafız Servisi Direktörü - Dmitry Koçnev
Özel Başkanlık Programları Ana Müdürlüğü Başkanı - Aleksandr Linets
Sayıştay Başkanı - Boris Kovalçuk

Sonraki Haber