‘Ukrayna istihbaratı HTŞ, TİP ve SDG ile temasta’

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, Ukrayna istihbaratının Suriye’de Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ), Türkistan İslam Partisi (TİP), Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kafkasya Ordusu ve İnguş Kurtuluş Ordusu gibi pek çok terör örgütünün lideriyle temas halinde olduğunu duyurdu

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, Moskova'da düzenlenen 55. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Güvenlik ve İstihbarat Şefleri Toplantısı’nda konuştu.

Batı’nın, Ukrayna Savaşı sonrasında Avrasya'yı istikrarsızlaştırmak için yeni planlar yaptığını belirten Rus Dış İstihbarat Şefi, “Elimizdeki verilere göre Ukrayna'daki çatışma sona erdiğinde hala hayatta olan militanların, tüm Avrasya bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırmak için kullanılması planlanıyor.” dedi.

Şu anda Ukraynalı istihbaratçıların Suriye’de aktif şekilde faaliyette bulunduğunu belirten Narışkin, Suriye'de ABD işgali altında bulunan El Tanf Üssü’nde Ukraynalı subayların da görev yaptığını kaydetti. Narışkin, “Bunlar, Suriye'de görev yapan Rus askerlerine nasıl saldırı düzenleyebileceklerinin yollarını araştırıyor.” dedi.

Ukrayna yönetiminin cepheye yeni militanlar götürebilmek için de Suriye’deki pek çok terör örgütü ile irtibatta olduğunu kaydeden Narışkin, bu görüşmelere ABD ve İngiliz istihbaratının aracılık ettiğini söyledi.

İdlib’deki görüşmeler konusunda Türk tarafını da “zımni onay” vermekle suçlayan Narışkin, şöyle devam etti: “Kiev rejimi bu militanlar karşılığında ‘yüklenicilere’ ödeme yapmak için saldırı ve keşif dronları, özel teçhizat ve askeri mühimmat sağlıyor. İdlib gerilimi azaltma bölgesinde, kamikaze dronlar da dahil olmak üzere dron operatörleri için eğitim kursları düzenleniyor.”

NATO ÜLKELERİ TRANSFER EDİYOR

Rus istihbaratçı, Kiev’in görüştüğü terör örgütleri içinde El Nusra’nın uzantısı olan Heyet-i Tahrir Şam, bölücü Uygurların kurduğu Türkistan İslam Partisi, PKK/PYD’nin çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri, Çerkeslerden oluşan Kafkasya Ordusu ve sözde İnguşetya’nın bağımsızlığını savunan İnguş Kurtuluş Ordusu olduğunu bildirdi.

Bu örgütlerin elebaşları ile hem Ukrayna cephesine savaşçı gönderilmesi hem de Suriye’deki Rus güçlerine sabotajlar düzenlenmesi için görüşmeler yapıldığı belirten Narışkin, NATO ülkelerinin istihbarat servislerinin, Kiev rejiminin yanında savaşa katılmak üzere Ortadoğu'dan militanları özel askeri operasyon bölgesine transfer ettiğine dair güvenilir bilgilere sahip olduklarını vurguladı. Narışkin, şöyle devam etti:

“Amerikalılar, Suriye'nin Ürdün ve Irak sınırında bulunan El Tanf Üssü’nü uzun zamandır teröristlerin eğitildiği bir merkeze dönüştürmüş durumda. Burada yaklaşık 500 DEAŞ destekçisi ve diğer cihatçılar eğitiliyor. Kafkasya ve Orta Asya’dan gelen göçmenlerden, Rus güçlerine sabotaj ve terör eylemleri düzenlemesi amacıyla, mobil gruplar oluşturuluyor.”

AYDINLIK DUYURMUŞTU

Aydınlık, 9 Eylül 2024’te yayımladığı “Kiev HTŞ’den savaşçı istedi” başlıklı haberinde, Ukrayna istihbaratının İdlib’deki faaliyetlerini duyurmuştu. “Suriye’deki Rus askerlerine gizli operasyonlar yürütmek üzere PKK/PYD ile işbirliği yaptığı ortaya çıkan Kiev yönetimi, şimdi de İdlib’i işgal eden HTŞ ile temasa geçti. Kiev’in hedefi, HTŞ’nin cezaevinde tuttuğu radikal Çeçen militanların serbest bırakılması...” denilen haberde, Kiev’in, HTŞ’nin cezaevinde tuttuğu bazı radikal Çeçen ve Gürcü teröristlerin serbest bırakılması karşılığında örgüte 75 adet İHA verilmesini teklif ettiği kaydedilmişti.

Aydınlık’ın haberi, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da gündemine gelmiş, Lavrov da Ukrayna istihbaratının İdlib’de bulunduğunu gösteren bilgilere sahip olduklarını ifade etmişti.

LAZKİYE SALDIRISININ AYRINTILARI

24 Eylül 2024 günü Lazkiye’ye düzenlenen saldırının ayrıntılarını da paylaşan üst düzey Rus istihbaratçı, güçlü patlayıcılarla donatılmış insansız hava araçlarıyla bölgedeki Rus savaş gemilerine, ikmal gemilerine ve Rus Donanması'nın Tartus Limanı’ndaki lojistik noktasına yönelik büyük bir saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi. Narışkin, “Tüm hedefler hava savunma sistemlerimiz tarafından başarıyla bertaraf edildi.” ifadelerini kullandı.

KUZEY AKIM SABOTAJINDA ANGLO-SAKSON İTTİFAKI

Rus Dış İstihbarat Servisi Başkanı Narışkin, Kuzey Akım boru hattı sabotajıyla ilgili de bilgiler verdi.
ABD ve İngiltere'nin Kuzey Akım patlamalarına doğrudan müdahil olduğuna dair güvenilir bilgilere sahip olduklarını söyleyen Narışkin, şunları söyledi:

“Veriler, Anglo-Sakson istihbarat servislerinden profesyonel sabotajcıların Kuzey Akım patlamalarına dahil olduğunu göstermektedir. ABD yönetimi, Avrupa'nın, özellikle de Almanya'nın Rusya'dan kopmasını sağlamak için Kuzey Akım'ı yok etmeyi meşru görüyordu. ABD, Avrupa'yı son derece faydalı Kuzey Akım projesinden vazgeçmeye ikna edip edemeyeceğinden emin değildi, bu yüzden sabotaja başvurdu.”

Sonraki Haber