Rusya Dışişleri Bakanlığı Daire Direktörü Drobinin: G7 otoritesini kaybetti ABD istikrarsızlık odağı

Rus Dışişlerinin üst düzey yetkililerinden Drobinin, ABD’nin küresel düzenin iddiasının çöküşüyle ilgili bir yazı kaleme aldı. G7’nin ‘ABD’nin uşaklarını dizginleme mekanizması’ olduğunu belirten Drobinin, Batı’nın maceraperestliğinin nükleer tehlikeyi artırdığını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Planlama Dairesi Direktörü Aleksey Drobinin, G7’nin küresel sorunlara çözüm üretmede otoritesini kaybettiğini belirtti. Drobinin ABD’nin askeri müdahalede bulunduğu her yere istikrarsızlık getirdiğini bildirdi.

G7, WASHINGTON’IN DİZGİN MEKANİZMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Planlama Dairesi Direktörü Aleksey Drobinin'in 'Mejdurnarodnaya Jizn' (Uluslararası Yaşam) dergisi için kaleme aldığı makalede dünya gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi. Drobinin, “G7 küresel sorunlara çözüm üreten bir mekanizma olarak otoritesini kaybetti ve özü itibarıyla Washington için konjonktürel çıkar teşkil eden ABD’nin uşaklarını dizginleme mekanizmasına dönüştü.” dedi.

GERİLİMİ TIRMANDIRAN BATI

Çok kutupluluk ve küreselleşmeden geri dönüşten (deglobalizasyondan), bu nesnel süreçlerin doğal seyrine kimsenin müdahale etmemesi koşuluyla, herkes yararlanacağını vurgulayan Drobinin, “Bu süreçte Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'nın yönetici çevrelerinin davranışı belirleyici bir öneme sahiptir. Dünya üzerinde güç kaybetmenin insani olarak anlaşılabilir sancılarını dindirmezlerse ve sabırlı diplomasi gerektiği halde ‘silah almaya’ devam ederlerse, uluslararası ilişkilerde güç faktörünün önemini artırma yönündeki endişe verici eğilim devam edecek ve yoğunlaşacaktır.” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER ÇATIŞMA GÜNDEMDE

Batı'nın kibrinin, onlarca yıl (yüzyıllarca olmasa da) her durumda cezasız kalmakla ve her istediğini keyfine göre yapmakla beslendiğini kaydeden Drobinin şu görüşleri savundu:

“ABD’den on binlerce kilometre uzaktaki ülkelerin Washington’un ulusal güvenliğini tehdit ettiğini açıklamayı alışkanlık haline getiren Amerikan başkanlarının maceraperestliği başka nasıl açıklanabilir? Askeri müdahaleler, (örneğin Yugoslavya, Irak, Libya, Afganistan) tüm bölgelerin istikrarsızlaşmasına yol açtı. Gerçek çok kutupluluk koşullarında, diğer güç merkezlerini çevrelemek için yapılan askeri müdahaleler şöyle dursun uzak bölgelerin askeri denetimi konusunun gündeme getirilmesi aktif reddetme ve muhalefete neden oluyor. ABD'nin inisiyatifiyle silah kontrol ve stratejik istikrar destekleme mekanizmaları ortadan kaldırılmakta. Doktrinal düzeyde ABD, nükleer silah kullanma eşiğini düşürdü.”

Sonraki Haber