'Rusya dünya halkları için cephede savaşıyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında ABD’nin mevzi kaybettiğini vurguladı. Rus lider, “Birleşik Devletler diktatörlüğünü korumak istiyor. Bağımsız devletleri istikrarsızlaştırmayı hedefliyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ve diğer üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya geldi. Batı Asya’daki savaş ve küresel durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rus lider, “küresel bir süpergüç olarak ABD’nin zayıfladığı, mevzilerini kaybettiğini vurguladı. “Tek bir egemenin olduğu Amerikan usulü” dünyanın yıkıldığını, kaçınılmaz şekilde yok olduğunu ve geçmişte kaldığının altını çizdi.

‘MEVCUT DURUMU KABUL ETMEK İSTEMİYORLAR’

Putin, dünyanın çok kutuplu bir döneme girdiğini belirtirken “Ama ABD bunu kabul etmek istemiyor, tersine hakimiyetini, küresel diktatörlüğünü korumak, uzatmak istiyor.” dedi. Rus lider şu ifadeleri kullandı: “Bunu genel bir kaos şartlarında yapmak ise daha rahat, çünkü böyle bir kaosun yardımıyla rakiplerini, onların ifadesiyle (ülkemizin de içinde olduğu) jeopolitik hasımlarını, gerçekteyse yeni küresel gelişme merkezlerini, aşağılanmak ve uşak rolünü hayata geçirmek istemeyen egemen ve bağımsız devletleri dizginlemeyi ve istikrarsızlaştırmayı hedefliyorlar.”

‘UKRAYNA VE FİLİSTİN’DE WASHINGTON VAR’

Putin mevcut mücadelede Ukrayna ve Filistin’i aynı cepheye koydu. İki cephenin arkasında da ABD’nin olduğunu belirten Rus lider, “Filistinlilerin trajedilerinin arkasında, genel olarak Yakındoğu’daki katliamların arkasında, Ukrayna’daki çatışmanın arkasında, dünyadaki pek çok çatışmanın, Afganistan’da, Irak’ta, Suriye’de ve diğer ülkelerdekilerin arkasında ABD’nin yönetici elitleri ve onların uyduları var.” değerlendirmesinde bulundu. Bunun herkes için artık aşikâr olduğunu vurgulayan Putin, “Her yere askeri üslerini kuranlar, her fırsatta ve fırsat olmasa da devamlı askeri güç kullananlar, çatışma bölgelerine silah sevk edenler onlardır. Ukrayna’ya da Yakındoğu’ya da mali kaynakları onlar gönderiyorlar, o Ukrayna’da ve Yakındoğu’da nefreti kışkırtıyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYA HALKLARI İÇİN MEVZİDE SAVAŞIYORUZ’

Putin, bugün Rusya’nın “yeni, daha adil, çok kutuplu, bütün ülkelerin ve uygarlıkların eşit haklara ve imkânlara sahip olduğu bir dünyanın oluşmasına sadece aktif şekilde katılmakla kalmadığını” vurguladı. Bu tarihi sürecin sadece liderlerinden biri olmadıklarını belirten Putin, “Daha fazlasını söyleyeceğim, herkes bildiği üzere, Rusya, geleceğimiz için, adil bir dünya düzeni ilkeleri için, ülkelerin ve halkların hürriyeti için muharebe alanında çarpışıyor. Tutarlı bir şekilde çarpışıyoruz; askerlerimiz ve subaylarımız, kahramanlarımız silah yoldaşlarını kaybederek çarpışıyorlar. Muharebe meydanında sonuç alamayınca bizi bölmek, Rusya sözkonusu olunca içeriden zayıflatmak ve nifak ekmek istiyorlar. Rusya’nın küresel ve bölgesel problemlerin çözümüne, bu kapsamda Yakındoğu’da siyasi çözüme katılmasından da memnun değiller.” şeklinde konuştu.

Filistin’de yaşanan sivil kayıplar nedeniyle yaşadığı üzüntüyü dile getiren Putin, “Yüz binlerce masum insanın ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü Gazze Şeridi’nde yaşanan korkunç olayların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bombardımandan kaçacak ve saklanacak hiçbir yerleri yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus lider, “Kanlı çocuklara, ölü çocuklara, kadınların ve yaşlıların nasıl acı çektiğine, sağlıkçıların nasıl öldüğüne baktığınızda elbette yumruklarınızı sıkıyorsunuz ve gözlerinize yaşlar geliyor. Bunu ifade etmenin başka bir yolu yok.” sözlerini sarf etti.

‘DAĞISTAN’DAKİ EYLEM BATILI İSTİHBARATIN ÜRÜNÜ’

Üç gün önce Dağıstan’ın Mahaçkale şehrinde, İsrail’den gelen bir uçağa halk tarafından müdahale edilmek istendi. Putin, olayların sosyal ağlar üzerinden de tertiplendiğini belirterek, “Bunlar başta Ukrayna topraklarından ve batılı istihbarat servislerinin casusları eliyle yapıldı. Bu bağlamda şu soruyu yöneltmek isterim: Tatlara (Kafkas Yahudileri) ve onların ailelerine saldırmaya çalışarak Filistin’e yardım edilebilir mi? Tatlar, yeri gelmişken, Dağıstan’da adı olan bir millettir. Filistin’e yardım ancak bu trajedilerin arkasındakilerle mücadele edilerek yapılabilir. Biz, Rusya, onlarla özel askeri harekât kapsamında mücadele ediyoruz, bizzat onlarla; hem kendimiz için, hem de gerçek, hakiki bir hürriyet isteyenler için.” açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber