Rusya: Sabotaja dair kanıtımız var

Rus istihbaratı, Eski İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın Kuzey Akım’a sabotaj sonrası ‘iş bitti’ mesajı attığına dair dolaylı kanıtlarının olduğunu açıkladı. Truss’ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a saldırının ardından bilgi geçtiği iddia edilmişti

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) başkanı Sergey Naryshkin önceki gün Rossiya 1 kanalına demeç verdi. Programda kendisine yöneltilen “Truss’ın attığı iddia edilen ‘iş bitti’ mesajının Kuzey Akım sabotajıyla ilgisi var mı?” sorusuna yanıt veren Naryshkin, “Bütün bunların altında temelleri olduğuna dair dolaylı bir onaya sahibim.” ifadelerini kullandı.

‘RUS VATANDAŞLARI DİKKATLİ OLMALI’

Naryshkin, bu yönde gelebilecek yeni saldırılara dikkat çekerek Rus vatandaşlarının dikkatli olması gerektiğini belirtti. İstihbarat Başkanı, Dış İstihbarat Teşkilatının ise dış tehditleri önlemeye devam etmesi gerektiğini kaydederek, "Dış İstihbarat Teşkilatı da dahil olmak üzere özel servisler, devletimize ve vatandaşlarımıza yönelik her türlü tehdidi, dış tehdidi ortaya çıkarmaya ve önlemeye devam ederken, dikkatli olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Sergey Naryshkin

SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKÇA SUÇLAMIŞTI

Ekim ayı sonlarında Rusya Savunma Bakanlığı İngiltere'yi açıkça, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa'ya taşıyan boru hatlarının sabotajında ​​yer almakla suçladı. Bakanlığa göre, Ukrayna'nın Ochakov kentinde bulunan Kraliyet Donanması'ndan "İngiliz uzmanlar", boru hatlarına yönelik saldırının planlanması, desteklenmesi ve yürütülmesinde yer aldı.

‘DÜNYANIN BUNU BİLMEYE HAKKI VAR’

Geçen hafta günü, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere'nin Truss'un tartışmalı mesajı gönderdiği iddiası hakkında yorum yapması gerektiği konusunda ısrar etti. “Dünya çapında milyonlarca insan dünya enerji güvenliğine ne olduğunu ve bunu ABD ve İngiltere'nin yapıp yapmadığını bilmeye hakkı var.” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Akım doğal gaz boru hattı 26 Eylül’de havaya uçurulduktan sonra, bunu kimin yaptığına dair sorular gündeme geldi. Mail on Sunday’in güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Eski İngiltere Başbakanı Truss’ın, aralarında ABD Dışişleri Bakanının da bulunduğu mesajlaşmaları ifşa olduğu iddia edildi.

Öte yandan İngiliz kaynaklar, Truss’un telefonundan bir yıl boyunca mesajların indirildiğini belirtti. Mesajlaşmaların Truss ve Eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından dönemin Başbakanı Boris Johnson’a dair eleştiriler de içerdiği söyleniyor. Mail on Sunday’in haberinde Truss’ın mesajlarına sızılma olayı bir yıl boyunca o zamanki Başbakan Boris Johnson ve Kabine Sekreteri Simon Case tarafından gizlendi.

Truss’ın Ukrayna’ya silah sevkiyatıyla ilgili ayrıntılı tartışmalar da dahil olmak üzere gönderilen özel mesajların yabancı ajanlar tarafından ele geçirildiği düşünülüyor.

Sonraki Haber