Rusya ve Çin’den QUAD’a cevap
ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya’nın oluşturduğu QUAD ittifakının Bengal Körfezindeki tatbikatına Rusya ve Çin’den cevap geldi. İki ülkenin donanmaları Japon Denizi’nde dört gün sürecek tatbikata başladıklarını duyurdu
Hint Okyanusu'nun kuzeydoğusundaki Bengal Körfezi'nde QUAD Dörtlüsü Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan, Japonya ve Avustralya önceki gün başlayan ve iki gün süren bir tatbikat yaptı. ABD Savunma Bakanlığı QUAD tatbikatıyla ilgili “Ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın bir şekilde bütünleşen ABD muhripleri (destroyer), tüm Hint-Pasifik uluslarına fayda sağlayan bölgesel güvenlik ve istikrarın temelini oluşturuyor.” açıklamasını yapmıştı.
ABD öncülüğündeki bu tatbikata cevap Rusya ve Çin’den geldi. Rusya Pasifik Filosu basın ofisinin dün yaptığı duyuruda “Rus ve Çin donanmaları Japon Denizi'nde 14-17 Ekim’de ortak deniz tatbikatı yapacaktır” denildi.
‘EN GÜÇLÜ SAVAŞ GEMİLERİ…’
Çinli medya organı Global Times da Twitter hesabından yaptığı duyuruda “Çin ve Rusya, Çin'in Tip 055 büyük destroyeri de dâhil olmak üzere iki ülkenin en güçlü savaş gemilerinden bazılarıyla Japonya Denizi'nde ortak bir deniz tatbikatı başlattı.” ifadelerini kullandı.
Rus donanmasından yapılan açıklamada, Rus donanması büyük denizaltı savunma harbi gemisi Amiral Panteleyev, iki kıyı tipi mayın tarama gemisi, Ust-Bolsheretsk Projesi 877 denizaltı, bir füze botu ve bir kurtarma römorkörü gibi gemilerle tatbikata katıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Pasifik Filosu deniz havacılığına ve Çin donanmasına ait 12 uçak ve helikopterin de tatbikatlara katıldığı belirtildi. Her iki ülkenin savaş gemilerinin mürettebatı, ortak tatbikat sırasında, deniz gruplarına yönelik ortak taktik manevra ve mayınlara karşı önlemleri uygulayacağı, ayrıca deniz hedeflerine karşı topçu atışları yapacağı ve belirlenen alanda hayali bir düşman denizaltısını avlayarak bloke edeceği açıklandı.
2005’DEN BERİ ORTAK TATBİKATLAR
Rusya ve Çin, 2005 yılından beri ortak tatbikatlar düzenliyor. Geçen Ağustos ortasında Çin’in en batısında Rusya ve Çin ordularından 10 binden fazla askerin katıldığı geniş çaplı “Sibu/Interaction 2021” adlı tatbikat düzenlenmişti. Bu tatbikatta Rusya’nın ilk defa Çin yapımı silahlar kullandığı belirtilmişti. İki ülke ayrıca son yıllarda İran ile birlikte Hint Okyanusu'nun kuzeyi ve Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Boğazı'nda ortak tatbikat düzenlemişti. Rusya’nın Tahran Büyükelçisi, geçen ay yaptığı açıklamada üç ülkenin bu yılsonu veya gelecek yılbaşında Hürmüz Boğazı’ndan yine üçlü tatbikat yapmayı planladığını açıklamıştı.
Çin ve Rusya 2012’den beri ortak tehditlere karşı iş birliği ve askeri ortaklığı geliştirmek amacıyla özel deniz tatbikatları düzenliyor.