Rusya’dan ABD’ye misilleme: Venezuela ve Küba’ya askeri üs seçeneği

ABD ve NATO’nun Ukrayna üzerinden artırdığı kışkırtıcılığa, Rusya’dan misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NATO’nun Doğu Avrupa’daki genişleme faaliyetlerini sonlandırmaması halinde, Rusya’nın da ABD’ye yakın Küba ve Venezuela’ya askeri ekipman sevkiyatı yapabileceğini.

ABD’yle pazartesi günü Cenevre’de yapılan görüşmelerde Rus heyetine başkanlık eden Ryabkov, Ukrayna’yla ilgili görüşmelerin başarısız olması halinde başlıkta belirttiğimiz senaryonun gündeme gelebileceğini vurgulayarak “Bu Amerikalı muhataplarımızın atacağı adımlara bağlı” dedi. Rus yetkili, ne tür silahların ve askeri ekipmanların Latin Amerika’ya gönderilebileceğine dair ayrıntı vermedi ancak Rus donanma güçlerinin bölgeye gönderilebileceğine işaret etti. Önceki gün RTVI televizyonuna yaptığı açıklamada Ryabkov, Rus askeri uzmanlarının Cumhurbaşkanı Putin’e Ukrayna’daki durumun kötüleşmesi halinde yapılabilecekler konusunda seçenekler sunduklarını ancak diplomasiye bir şans verilmesi gerektiğini belirtti.

'UKRAYNA KRİZİ BAHANE'

Ryabkov’un açıklamasına ABD’den tepki gecikmedi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Rusya bu yönde hareket ederse kararlı bir şekilde ilgileniriz.” diye konuştu. Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı iddiasını reddeden Rusya, NATO’nun sınırlarındaki askeri faaliyetleri ve genişleme adımlarını durdurmasını içeren bir dizi güvenlik garantisi istiyor.

Öte yandan, önceki gün yıllık basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna kriziyle alakalı dikkat çekici açıklamalar yaptı. ABD ve NATO’nun Ukrayna krizini bahane ederek Rusya sınırına asker yığdığını söyleyen Lavrov, Batı’nın Rusya’nın güvenlik taleplerine yanıt vermemesi halinde bir dizi seçeneği değerlendirmeye hazır olduğunu kaydetti.

'CİA RUSYA'YA KARŞI UKRAYNA ASKERİNİ EĞİTİYOR' İDDİASI

Yahoo News’in eski ve halen görevde bulunan istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, CIA’nın eski Başkan Barack Obama döneminde kurulan Kara Operasyonları Departmanı’nın Ukrayna Özel Kuvvetlerine ve istihbarat teşkilatlarına bağlı güçlere paramiliter operasyon eğitimi verdiği ileri sürüldü.

EĞİTİM ABD TOPRAKLARINDA

ABD’nin güney eyaletlerinden birinde gerçekleştirilen birkaç haftalık yoğunlaştırılmış eğitimin, silah kullanımı, kamuflaj, kara navigasyon gibi birçok başlığı içerdiği savunuldu.

Programın doğrudan Rusya’yı püskürtme ve muhtemel bir işgalde Ruslara karşı direniş harekatı yapma üzerine kurgulandığı, eğitilen gurubun yakın zamanda Rusya’ya karşı kritik bir rol oynayacağı ifade edildi.

CIA’nın söz konusu birimine bağlı ajanların 2015’ten bu yana düzenli olarak Ukrayna’nın doğusuna seyahat ettiği ve Ukrayna ordusuna taktiksel destek verdiği belirtildi.

Ukrayna’da ABD ordusuna bağlı 200 asker bulunuyor. Pentagon, bu gücün, Ukrayna ordusuna taktik destek vermek üzere geçici görevle konuşlandırıldığını açıklamıştı.

İNGİLTERE: RUSYA ÇOK YAKINDA SALDIRACAK

İngiltere’de Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, Ukrayna kriziyle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. Elwood, Ukrayna’da savaşın ‘kaçınılmaz’ olduğunu belirtirken, bir kaç gün içerisinde Rus işgalini beklediklerini öne sürdü. İngiliz istihbarat kaynaklarının, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya girmeyi haklı çıkarmak için kendi güçlerine gizli bir saldırı başlatabileceğini öne sürdü.

‘BUNUN OLMASINA İZİN VERDİK’

Ellwood yaptığı açıklamada, “Korkarım Rus kuvvetleri tarafından bir işgal kaçınılmaz ve oldukça yakın. Biz de bunun olmasına izin verdik. Ukrayna’ya, Başkan Putin’i işgal hakkında iki kez düşündürmek için yeterli askeri donanım ve personel yerleştirme fırsatımız oldu, ancak bunu yapamadık.” dedi.

Sonraki Haber