Rusya'dan ABD'ye nükleer uyarısı: Derhal karşılık veririz...

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin nükleer silah denemelerine yeniden başlama yönünde adımlar atması durumunda, Rusya’nın derhal aynı şekilde karşılık vereceğini belirtti. Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da ABD'nin Ukrayna üzerinden nükleer bir çatışmanın yolunu açtığı konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, RT televizyonuna açıklamasında, ABD’nin nükleer silah denemelerine yeniden başlama ihtimalini değerlendirdi. Ryabkov, “ABD'nin nükleer silah denemelerine yeniden başlayacağı anlamına gelecek süreçler başlatırsa, bu yanına kâr kalmayacak. Rusya derhal aynı şekilde karşılık verecek” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov

'MOSKOVA’NIN SABRI TÜKENDİ'

Rusya’nın 2023 Kasım ayında Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’nın (CTBT) onayını geri çektiği anımsatılması üzerine Rus diplomat, Moskova’nın sabrının tükendiğini kaydetti.

Sergey Ryabkov şunları dedi:

"23 yıl bekledik, nokta koyuldu. Bundan sonra ne olacağı açık bir soru. Bu sorunun cevabı tamamen ABD ve müttefiklerinin izleyeceği çizgiye bağlı."

Onayı geri çekmenin, anlaşmadan çekilmeye eşdeğer olmadığını kaydeden Ryabkov, “Anlaşmanın ruhuna ve lafzına uygun hareket etmeye devam ediyoruz” diye altını çizdi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov

'ABD NÜKLEER BİR ÇATIŞMANIN YOLUNU AÇIYOR'

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da ABD'nin Ukrayna’yı Rus topraklarının derinliklerine Amerikan silahları fırlatmaya teşvik ederek nükleer bir çatışmanın yolunu açtığı konusunda uyardı.

Russia Today web sitesi Antonov’un gazetecilere şunları söylediğini aktardı: “Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’yı Rusya topraklarının derinliklerinde uzun menzilli Amerikan sistemlerini kullanmaya teşvik etme yönündeki olası kararını size bir kez daha hatırlatmak zorundayız. Bu sadece gerilimi tırmandırmaya yönelik tehlikeli bir adım değil, aynı zamanda Amerikan yönetiminin nükleer çatışmaya doğru açtığı yolu da oluşturuyor.”

Rusya büyükelçisi, nükleer bir çatışmanın çıkmasını önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini, çünkü böyle bir çatışmanın galibi olmayacağını vurgularken de, ‘’Böyle bir kararın sorumluluğu burada, Washington’da bulunan karar alma merkezlerine de düşüyor’’ ifadelerini kullandı.

ABD, son nükleer denemesini 1992’de gerçekleştirmişti. Denemelerin sona erdirilmesi kararı George W. Bush yönetimi tarafından verilmişti.

Tüm nükleer denemeleri sivil ve askeri amaçlar için her ortamda yasaklayan çok taraflı bir anlaşma olan CTBT, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1996’da kabul edilmişti. 187 ülkenin imza attığı anlaşma, nükleer silaha veya bu tür silahı üretme potansiyeline sahip 44 ülkeden 8’zinin onaylamadığından yürürlüğe girmemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 Kasım 2023 tarihinde, Rusya'nın CTBT onayını geri çektiği yasayı imzalamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu kararın Rusya'nın nükleer denemeler yapmayı planladığı anlamına gelmediğini vurgulamıştı.

Sonraki Haber