Rusya’dan AB’ye yaptırım

Rusya, AB'nin geçen ayki yaptırımlarına karşılık olarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Sassoli'nin de aralarında olduğu 8 AB yetkilisinin ülkeye girişini yasakladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada AB'nin Rusya vatandaşlarına ve kurumlarına yönelik gayri meşru, tek taraflı adımlarına devam ettiği belirtildi ve geçen ay AB'nin 6 Rusya vatandaşına yönelik yaptırımlarına karşılık olarak AP Başkanı David Sassoli de dahil 8 AB yetkilisinin Rusya'ya girişinin yasaklandığı belirtildi.

Rusya'ya girişi yasaklanan AB yetkilileri ise şöyle: AP Başkanı David Sassoli, Avrupa Komisyonu Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Fransız üyesi Jacques Maire, Berlin Başsavcısı Jorg Raupach, Letonya Ulusal Elektronik Medya Konseyi (NEPLP) Başkanı İvars Abolins, Letonya Devlet Dili Merkezi Direktörü Maris Baltins, İsveç Krallığı Toplam Savunma Araştırma Enstitüsü Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer Güvenlik Laboratuvarı Başkanı Asa Scott ile Estonya Dil İdaresi Başkanı İlmar Tomusk.

‘AB’Yİ ABD TEŞVİK EDİYOR’

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada AB'nin yaptırım politikasının BM Tüzüğü ve uluslararası hukukun temel normlarına aykırı olduğu da vurgulandı. Açıklamada, "Batı basınında bilinçli olarak körüklenen Rusya karşıtı histeri bu politikaya eşlik ediyor ve bunlar kanıtlarla desteklenmiyor. Rusya ile AB arasındaki sorunlu konulara doğrudan profesyonel diyalog yoluyla çözüm bulmayı öngören tüm tekliflerimiz tutarlı bir şekilde görmezden geliniyor ve reddediliyor" denildi.

"AB'nin bu eylemleri, gerçek amaçlarının Rusya'nın gelişimini her ne pahasına olursa olsun dizginlemek olduğu konusunda en ufak şüphe bırakmıyor. Rusya'nın dış ve iç politikadaki egemenliğine aleni şekilde meydan okunuyor" denilen açıklamada, "Bunun AB'yi yeniden jeopolitik cepheleşme adasına dönüştürmek istediğini gizlemeyen ABD'nin bilgisi dâhilinde ve teşvikiyle gerçekleştirildiğini düşünüyoruz" diye vurgulandı.

AB’DEN KINAMA

AB, Rusya'nın yaptırımlara yanıt olarak Avrupa Parlamentosu AP Başkanı David Sassoli ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova dâhil 8 Avrupa ülkesi yetkilisine giriş yasağı getirmesini kınadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AP Başkanı David Sassoli, Rusya'nın kararıyla ilgili ortak açıklama yaptı. "Rus makamlarının 8 AB vatandaşının Rusya'ya girişini yasaklama kararını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, kararın yasal dayanağının bulunmadığı, tamamen temelsiz ve kabul edilemez olduğu iddia edildi. Açıklamada, "Bu karar sadece kişileri değil doğrudan AB'yi hedef almaktadır" denilerek Rusya'nın AB ile ilişkileri düzeltmek yerine 'zıtlaşmayı seçtiği' ileri sürüldü.

Açıklamada, "AB, Rus makamlarının kararına karşılık uygun tedbirler alma hakkını saklı tutmaktadır" diye kaydedildi. AP Başkanı Sassoli de sosyal medyadaki paylaşımında, "Hiçbir yaptırım veya gözdağı Avrupa Parlamentosunu ve beni insan haklarını, özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaktan alıkoyamayacak. Tehditler bizi susturamayacak. Tolstoy’un yazdığı gibi gerçeğin olmadığı yerde büyüklük yoktur" dedi.

Sonraki Haber