Rusya’dan BMGK’da çok kutuplu dünya hamlesi

Rusya’nın Pekin Büyükelçisi Andrey Denisov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daha kapsayıcı olması için Brezilya ve Hindistan’ın daimi üyeliğini desteklemeye hazır olduklarını açıkladı.

Önceki gün 10. Dünya Barış Forumu’nda konuşan Denisov, “Rusya BMGK’nın daha geniş bir oydaşmaya dayanması için genişletilmesi çağrısı yapıyor. Dünyanın her yanındaki halkların özlemlerini yansıtabilmek ve daha demokratik bir organ ortaya koyabilmemiz için BMGK’da Afrikalı, Asyalı ve Latin Amerikalı ulusların oranını arttırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ALMANYA VE JAPONYA’YA KARŞI

Denisov bununla birlikte Almanya ve Japonya gibi ülkelerin BMGK üyeliğini desteklemediklerini ifade etti. “Bu ülkelerin potansiyel katılımından bir değer sağlanacağı kanısında değiliz.” diyen Denisov, “Konsey’in mevcut dengesi (daha doğrusu dengesizliği) düşünüldüğünde söz konusu iki ülkenin üyeliği organı güçlendirmeyecek tam tersinde dengesizliği daha çarpıcı hale getirecektir.” şeklinde konuştu.

Denisov, Rusya’nın BM’nin vazgeçilmez bir platform olduğunu savunduğunu ve BMGK’nın temsil gücünün arttırılması için çalıştığını kaydetti.

Denisov’un konuştuğu Dünya Barış Forumu, 2012’den beri Çin’in en saygın akademik kurumlarından Tsinghua Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılıyor.

Sonraki Haber