Rusya'dan hipersonik hamle

Rusya, Kinzhal hipersonik füzesini ilk kez operasyonel olarak kullandığını duyurdu. Kh-47M2 Kinzhal (Dagger) Hipersonik Füzesi, yaklaşık Mach 10 sürate ve 2 bin kilometre menzile sahip.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rus Ordusu'nun Ukrayna’nın batısında bulunan Delyatyn köyündeki bir mühimmat deposuna yönelik düzenlediği operasyonda, Kinzhal füzesinin kullanıldığı belirtildi. Nükleer harp başlığı da entegre edilebilen Kinzhal füzesi, Ukrayna’ya yönelik operasyonda ilk kez kullanılmış oldu.

PUTİN'İN HANÇERİ

Tu-22M3 bombardıman uçakları ile MiG-31K uçakları, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen hipersonik füze sistemi Kh-47M2 Kinzhal'ı ateşleme kapasitesine sahip. Azami 2 bin kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinzhal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1000 kilogram fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip.

İlk kez 2018 yılında devreye alındığı duyurulan Kinzhal füzesi, İskender taktik balistik füzesinin havadan fırlatılan versiyonu olarak biliniyor. Füzenin NATO rapor kodu “Killjoy” iken, Rusçada “Hançer” anlamına geliyor

Çeşitli ülkeler tarafından geliştirme faaliyetlerine devam edilen hipersonik füzeler, Mach 5 (ses hızının 5 katı) ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelere deniliyor. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenemiyor. Bu sebepten dolayı ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık verdiler.

Rusya, yakın geçmişte Kinzhal füzelerini Suriye’ye de sevk ederek Doğu Akdeniz'de test atışları yapmıştı. Füzeler Ukrayna operasyonundan önce de Kaliningrad’da görüntülenmişti.

Sonraki Haber