Rusya’dan İsrail’e’ ‘Filistin işgali’ tepkisi

Moskova, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü askeri operasyonla ilgili diplomatik gerilimlerin ortasında İsrail'in Moskova Büyükelçisi Alex Ben Zvi'yi Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Cuma günü, Rusya Dışişleri Bakanlığı, 7 Nisan'da Rusya'yı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden askıya almak için yapılan oylamanın ardından Rusya'yı Ukrayna'daki operasyonu nedeniyle suçlayan İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Rus karşıtı sözlerini eleştirdi. Oylamanın ardından yaptığı açıklamada Lapid, Rus ordusunu "masum sivilleri öldürmekle" suçlarken, Ukrayna'nın "haksız işgalinden" söz etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lapid'in suçlamalarına, “Ukrayna çevresindeki durumdan yararlanarak uluslararası toplumu çözülmemiş en uzun ihtilaflardan biri olan Filistin-İsrail'den uzaklaştırma çabası var.” şeklinde yanıt verdi. Rusya'dan yapılan açıklamada, “Önde gelen Batılı ülkelerin zımnen göz yumması ve ABD'nin fiili desteğiyle gerçekleştirilen Filistin topraklarının yasadışı işgalinden” bahsedildi.

Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile telefon görüşmesi yaparak Rusya’nın özel askeri operasyonu ve Ukrayna ile müzakere süreci üzerine konuştu.

Sonraki Haber