İşte Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirme fırsatı: Rus elçi: Atina'yla ilişkiler sıfırlandı

Rusya, köklü tarihsel bağlara sahip olduğu Yunanistan’la ilişkilerinin kopma noktasına geldiğini duyurdu. Rusya’nın Atina Büyükelçisi Maslov, ‘İki ülke arasında hiçbir işbirliği ve temas kalmadı.’ dedi.

Dr. Mehmet Perinçek, Türkiye’nin önünde Rusya’yı yanına çekerek Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirmek için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Rusya’nın Atina Büyükelçisi Andrey Maslov, Yunanistan’la ilişkilerinin “tamamen mahvolduğunu” söyledi. An itibariyle iki ülke arasında hiçbir işbirliği ve temas kalmadığını belirten Büyükelçi, bu durumun Rusya’dan değil, Yunanistan’dan kaynaklandığını belirtti.

Russia24 kanalına konuşan Maslov, “Şubat sonundan beri ikili ilişkilerimiz tamamen mahvoldu, artık ilişkimiz kalmadı. Ne işbirliği, ne de temas var. Bu zamana kadar kaydettiğimiz tüm gelişmeler, ikili ilişkilerin on yıllar içerisinde ulaştığı zengin düzey, günler içinde sıfırlandı.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Maslov ayrıca Yunan hükümetinin kendi halkından geleneksel Rus-Yunan ilişkilerini bozması sebebiyle eleştiri aldığına dikkat çekti. Maslov, “Bu eylemleriyle, 200 yıldır ilk defa, Yunanistan’ı Rusya için dost olmayan bir ülke konumuna getirdiler. Üstelik bu, Rusya’nın ne geçmişte ne de yakın zamanda Yunanistan’ın hilafına en ufak bir şey yapmamasına rağmen gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.

Dr. Mehmet Perinçek

DOST OLMAYAN ÜLKE İLAN EDİLDİ

Rusya, 3 Mart’ta Batı’dan gelen yaptırımların ardından bir “dost olmayan ülkeler” listesi yayımlamıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu listede yer alan ülkelerin Rusya’ya borç ödemelerini rubleyle yapmak zorunda olacağını duyurmuştu. Listede yaptırımlara katılan ABD başta olmak üzere 22 ülke ve kurumsal olarak Avrupa Birliği (AB) yer almıştı.

Moskova, “dost olmayan ülkeler” listesini 22 Temmuz’da güncellendi. Bu kararla birlikte Yunanistan, Danimarka, Hırvatistan, Slovakya ve Slovenya’nın da “dost olmayan ülke” olarak görüldüğü ilan edildi. Beş ülke arasında en dikkat çeken, Rusya’nın geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip olduğu Yunanistan olmuştu. Bu karar, Atina’nın Batı baskısıyla Rusya düşmanı bir dizi hamle yapmasının ardından geldi.

YUNANİSTAN’IN DÜŞMANCA HAMLELERİ

Yunanistan, nisan ayında ülkedeki 12 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etmiş, hava sahasında Rus uçaklarına yönelik uçuş yasağını da 22 Eylül'e kadar uzatmıştı. Miçotakis başta olmak üzere Yunan hükümetinin temsilcileri, kamuoyu önünde Rusya’yı işgalcilikle ve saldırganlıkla suçlayan açıklamalar yaptı. Rusya’daki Yunan konsoloslukları Rus vatandaşlarının vize başvurularının kabulünü askıya aldı. Rusya’nın yanıtı ise haziran sonunda geldi. Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yunanistan’ın Moskova Büyükelçiliğinde görevli 8 diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiği duyuruldu. Yunan makamlarının Rusya'ya yönelik çatışmacı politikasının “güçlü bir şekilde protesto edildiği” bildirilen açıklamada, Yunan makamlarının başlattığı dostane olmayan eylemlerinin tüm sorumluluğunun yalnızca Atina'ya ait olduğu vurgulandı.

RUS TURİSTLERE ‘GİTMEYİN’ ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Yuriy Pilipson, Yunanistan’ın Rus turistler için artık güvenli bir ülke olmadığını söyledi. Yunanistan’daki Ruslara ayrımcılık ve saldırı yapıldığına dair mesajlar geldiğini bildiren Pilipson, “Yunan yetkililerden bitmek bilmeyen Rusya karşıtı açıklamaların geldiğine, Yunan basınında Ukrayna’daki olaylar hakkında dezenformasyon yapıldığına ve Rus haber kaynaklarının uzun süre önce engellendiğine” dikkat çekti.

‘TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ’DE DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR’

Moskova Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Perinçek, Rusya’nın Yunanistan’ı “dost olmayan ülke” ilan etmesi ve Rusya’nın Atina Büyükelçisi’nin “ilişkilerimiz sıfırlandı” çıkışını gazetemize değerlendirdi. Bu gelişmelerle Türkiye için önemli fırsatlar doğduğunu söyleyen Perinçek, “Bir taraftan ekonomik açıdan önemli pencereler açılırken en önemlisi güvenlik alanında Türkiye’nin önünde çok ciddi imkanların ortaya çıkmasıdır.” dedi. “Rusya’nın Yunanistan’a karşı adımları Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’nin dengeleri değiştirmesi için bir fırsat sunmaktadır.” ifadelerini kullanan Perinçek, Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz politikalarını birbiriyle uyumla hale getirdiği takdirde ABD’nin her cephedeki planlarının bozulacağını söyledi. Perinçek, “Türkiye sadece Doğu Akdeniz’de, Suriye’de değil, Karadeniz’de ve Ukrayna meselesinde de ABD planlarına karşı konumlandığı durumda Doğu Akdeniz’de Rusya’nın desteğini alabilecektir.” şeklinde konuştu.

ABD YIĞINAĞINA KARŞI İTTİFAK POTANSİYELİ

“Yunanistan’ın NATO ve ABD üssü haline gelmesi Moskova’da da ciddi rahatsızlıklar yaratmaktadır.” diyen Perinçek, Türkiye’nin bu rahatsızlıkları, “dost olmayan ülke” kararı ile Atina Büyükelçisi’nin açıklamalarını, kendi çıkarları temelinde değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz cephesinde büyük güçlerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Perinçek, Türkiye’nin ABD, Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs’ın yaptığı ciddi yığınağın karşısında “yalnız” bir görüntü verdiğini kaydetti. “Diğer taraftan çok ciddi bir ittifak potansiyeli bulunmaktadır.” diyen Perinçek, Rusya ile Yunanistan arasında hem Kıbrıs meselesi hem de Ege’deki gelişmeler açısından ciddi anlaşmazlık ve çatışmaların ortaya çıktığına dikkat çekti. Türkiye’nin Suriye ve Karadeniz’de ABD’ye karşı Rusya’yla birlikte hareket ettiği takdirde, Rusya’nın Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin politikalarını destekleyen bir konuma gelebileceğinin altını çizdi.

RUS AMİRAL FIRSATA İŞARET ETMİŞTİ: ‘KKTC VE ABHAZYA TANINMALI’

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Füze ve Topçuluk Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı Emekli Amiral Konstantin Sivkov, katıldığı Ulusal Kanal yayınında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Sivkov, “Hem KKTC hem Abhazya, tanınmaya hak kazanmıştır. Çünkü bu tanınmayı savaşla, zor savaş koşulları altında elde etmişlerdir. Bu ülkeler ve KKTC'nin bağımsız egemen ülkeler olarak tanınması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Rusya'nın birlikte hareket etmesi halinde ABD'nin bölgeden dışlanabileceğini belirten Sivkov, bu şekilde bölgede barışın sağlanabileceğini ifade etti. Vatan Partisi’nin Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı hakkında da görüşlerini paylaşan Sivkov, “Vatan Partisini çok iyi biliyorum. Akdeniz-Karadeniz dostluk planlarını da çok iyi bir şekilde inceledim. Bu planı da destekliyorum, Türkiye devletine yeni ufuklar açacaktır.” ifadelerini kullandım.

Sonraki Haber