Rusya'nın kırmızı çizgisine UMH'den teminat mektubu

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Rusya'nın 'kırmızı çizgi' dediği, iki Rus vatandaşının serbest bırakılması şartını kabul etti. Böylece ikili ilişkilerin ilerlemesinin önündeki engeller kalkmış, yeni dönem için adım atılmış oldu

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)’nden tutuklu iki Rus vatandaşının serbest bırakılması konusunun en yakın zamanda çözüme kavuşacağı yönünde yazılı teminat aldıklarını söyledi. Rusya, UMH ile ilişkileri ilerletmek için iki vatandaşın serbest kalmasını “kırmızı çizgi” olarak görüyordu.

SEÇİMLERE MÜDAHALE İDDİASI

Rusya Ulusal Değerleri Koruma Vakfı’nın iki çalışanı Maksim Şugaley ve Samer Hasan Ali Sueyfan adlı Rus vatandaşları, Libya'daki seçimlere müdahale etme girişiminde bulunma suçundan geçen yılın mayıs ayında gözaltına alınmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Libya’da tutuklu bulunan vatandaşlarının serbest bırakılması konusu üzerinde aktif çalıştığını kaydeden Zaharova, açıklamasını şöyle sürdürdü: “UMH üzerinde etkiye sahip ülkelerle kapalı dahil tüm iletişim kanallarımızı kullanıyoruz. Israrcı çabalarımız sonucu UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala’dan vatandaşlarımızla ilgili sorunun en kısa zamanda kapatılacağı yönünde yazılı teminat aldık.”

KONU ISRARLA MASAYA GELİYORDU

Rus vatandaşların geçen yılın mayıs ayında yasadışı olarak gözaltına alındığını öğrenir öğrenmez çalışmaları başlattıklarını belirten Zaharova, “Moskova’daki diplomatik misyonu üzerinden UMH’ye ilgili sinyaller gönderiliyordu. Trablus yönetimi temsilcileriyle tüm görüşmelerde ısrarla bu konuyu masaya yatırıyorduk, vatandaşlarımızın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyorduk” diyerek Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Moskova’yı ziyaret eden UMH Başbakan Yardımcısı Ahmed Maytik ve Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala’ya bu yönde talepte bulunduğunu aktardı.

UMH’nin, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ne aykırı olarak Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin tutuklu vatandaşlarla görüşmesine izin vermediğini anlatan Zaharova, sözlerini şöyle devam etti: “Mevcut durumda Rus diplomatların Libya’ya tüm seferleri kişisel güvenlikleri için kabul edilemeyecek kadar yüksek riskler taşımaktadır. Tam da bu yüzden Rusya’nın Trablus Büyükelçiliği, başkentteki silahlı gruplardan birinin saldırısının ardından 2013’te Tunus’a tahliye edilmişti.”

İLK ÜST DÜZEY TOPLANTI

Öte yandan, 3 Haziran 2020'de UMH Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale, Moskova’ya bir ziyarette bulunmuş, ziyaret sırasında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanlığı ve güvenlik birimleri yetkilileriyle bir dizi görüşmeler yapılmıştı. UMH heyeti, Moskova’da ilk defa bu kadar üst düzeyde kabul edilmiş oldu.

YENİ DÖNEM MESAJI

Rus Dışişleri Bakanlığı, görüşme sonrasında yaptığı resmi açıklamada karşılıklı çıkara dayanan işbirliğinin önümüzdeki süreçte gelişmesinin önündeki temel engelin Trablus’ta tutuklu bulunan iki Rus vatandaşı olduğu vurgulamıştı. İki Rus vatandaşının serbest bırakılması durumunda iki hükümet arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağı anlaşılıyordu.

TÜRKİYE MÜTTEFİK RUSYA ETKİN ORTAK

Libya tarafından da olumlu işaretler gelmiş, Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Türkiye’yi “stratejik müttefik” şeklinde tanımlamış ve “Rusya da etkin bir ortak olabilir” demişti.

Sonraki Haber