Amaç ordu ve toplumdaki birliği bozmak
Uzmanlar Dağıstan’daki terör saldırısının amacının toplum ve ordu içerisinde Müslümanlar ve Ortodoksların arasını bozma olduğunu belirtti. Ayrı dine mensup askerlerin yan yana Ukrayna’ya karşı savaştığını hatırlatan uzmanlar, başarılı olan operasyonlara darbe vurulmaya çalışıldığını aktardı
Rusya Soruşturma Komitesi, Dağıstan bölgesindeki Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde önceki akşam düzenlenen silahlı saldırılarda 15'i polis ve 4'ü sivil 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırıya katılan 3 teröristin Dağıstan’daki Sergekola bölgesinin başkanının iki oğlu ve yeğeni olduğu belirtildi. Bir Ortodoks kilisesi, iki sinagog ve bir trafik polisi noktasına düzenlenen terör saldırısı sonrası süren operasyonlarda 5 terörist etkisiz hale getirildi. Ulusal Terörle Mücadele Servisi aktif operasyonların tamamlandığını açıkladı.
Konuyla ilgili Vatan Partisi Rusya Temsilcisi Dr. Mehmet Perinçek, Rus Siyaset Bilimci Dr. Kamran Gasanov ve Rus/Suriyeli gazeteci Abbas Cuma saldırının Müslümanlar ve Ortodokslar arasında bir gerilim yaratma amacı taşıdığını belirtti.
‘MOSKOVA’DAKİ SALDIRININ DEVAMI’
Dr. Mehmet Perinçek, bu tür terör eylemlerini Atlantik-Avrasya kamplaşmasından ve Ukrayna'daki Rusya ile kolektif Batı arasındaki çatışmadan ayrı düşünülmeyeceğini söyledi.
Perinçek şu ifadeleri kullandı:
“Hatırlarsanız Moskova’daki Crocus terör saldırısında doğrudan Ukrayna izi tespit edilmişti. Bu saldırıda doğrudan Ukrayna izinin olup olmadığını belki şu anki bilgilerimizle söyleyemeyiz ama ne olursa olsun IŞİD’in bizzat Hillary Clinton ve Barack Obama tarafından kurulduğunu Eski ABD Başkanı Donald Trump ifade etmişti. Zaten IŞİD'in eylemlerine baktığımız zaman her zaman Amerika'nın Atlantik cephesinin önündeki engellere saldırdığını, Atlantik cephesinin hedef aldığı güçlere yönelik terör eylemleri yaptığını görebiliyoruz. IŞİD'in Amerika'ya, İsrail'e veya Atlantik cephesine yönelik eylemlerini her zaman göremiyoruz. Sürekli olarak radikal İslamcı terör örgütlerinin Türkiye'yi, Suriye'yi, İran'ı, Afganistan'da Taliban'ı, Rusya'yı vs. hedef aldığı yaptıkları eylemlerle aşikar.”
‘RUSYA’YI YENİ BİR OPERASYONDAN ALIKOYMA PLANI’
Perinçek, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısız olduğunu ve Rusya’nın da yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu belirtti. Perinçek şöyle konuştu: “Bu terör saldırısında Rusya'yı yeni bir saldırıdan alıkoyma amacı var. Çünkü Ukrayna'nın karşı saldırısı başarısız oldu ve yaz ayı ile birlikte Rusya'nın yeni bir hata geçmesi bekleniyor. Böyle bir saldırıdan alıkoymak, Rusya'nın dikkatlerini başka bir yöne çekmek, Rusya içerisinde karışıklık çıkartmak, korku yaratmak, bu yaratılan korkuyla toplumun Özel Askeri Operasyon’a desteğini azaltmak gibi amaçlar güdüldüğünü söyleyebiliriz.
Terör saldırısındaki bir diğer amacın Müslüman-Ortodoks çatışmasının yaratılma çabası olduğunu da belirten Perinçek, toplum içerisinde Ukrayna’da yürütülen operasyonlara karşı desteğin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. Perinçek şu değerlendirmede bulundu: “Terör saldırısıyla birlikte toplum içerisindeki ahengi bozmak, Müslüman halkların Özel Askeri Operasyona desteğini azaltma amacı, Ortodokslarla çatışma yaratarak dinsel ve milliyetler temelinde Rusya içinde karışıklıklar çıkarma hedefleniyor.”
‘ULUSLARARASI BAŞARILAR RAHATSIZLIK YARATTI’
Perinçek, Rusya’nın son dönemde uluslararası alanda kolektif Batı karşısında ciddi avantajlar elde ettiğini vurguladı. BRICS ülkeleri Ukrayna meselesinde Batı’dan farklı tutum aldı hatta Rusya'ya yakın ya da Rusya'yla birlikte tavır sergilediğini belirten Perinçek, “Son, Cenevre’deki Ukrayna Barış Zirvesi’ne zirvesine bakıyorsunuz Çin orada yok. BRICS ülkeleri zirvedeki bildirgeye imza atmadılar. Bütün bu ülkeleri yan yana koyduğunuzda da dünya ekonomisinin, dünya nüfusunun çoğunluğunu oluşturduğunu ve bu anlamda en önemli ülkeler olduklarını da söyleyebiliriz.
Kollektif Batı ya da Atlantik cephesi bu çerçevede ciddi bir başarısızlıkla karşı karşıya ve bu başarısızlığını da terse çevirmek açısından Rusya'yı içeriden bu tür terör eylemleriyle vurmaya çalışıyor. Putin'in yaptığı diğer uluslararası ziyaretler, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile askeri anlaşmaların, Vietnam’la nükleer anlaşmanın imzalanması ondan önceki diğer uluslararası ya da diplomatik görüşmeler ve kat edilen yollar Rusya'yı çok avantajlı bir duruma getirdi. Bu da tabi yine Batı cephesinde, Atlantik cephesinde bir rahatsızlık yarattı.” yorumunda bulundu.
‘YURT DIŞINDAN RADİKAL İSLAM DESTEKLENİYOR’
Terör saldırısının iki nedeninin olduğunu belirten siyaset bilimci Kamran Gasanov, “Birincisi, ne yazık ki Rusya'daki Müslüman toplum arasında radikal fikirler için bir üreme alanı var. Bazı gençler dini fazla ciddiye alıyor ve modern topluma entegre olamıyor. Eğitim ve istihdam yerine basit radikal propaganda sloganlarına yöneliyorlar.” değerlendirmesini yaptı.
Gasanov, “İkinci neden de bu ortam Rus toplumunda anlaşmazlık yaratmayı ve Rusya'yı mahvetmeyi amaçlayan aşırılık yanlısı vaizler tarafından uygulanıyor. Belli ki bu kişiler yurt dışından destekleniyor.” ifadelerini kullandı.
‘IŞİD HAYATTA OLDUĞUNU KANITLAMAYA ÇALIŞIYOR’
Saldırıda IŞİD’e işaret eden Gasanov, “Örgüt Orta Doğu, Mağrip ve Afganistan'da kaybetti ve Rusya'da intikam almaya çalışıyor.” dedi. Moskova’nın Ukrayna harekatıyla meşgul olduğunu ve güvenliği sağlamak için güvenlik eksikliği yaşayabiliyor. Ve IŞİD de sırtlarından bıçaklıyor. Crocus City'deki terör saldırısı, Rostov ve Dağıstan'daki gözaltı merkezine yapılan saldırı aynı zincirin halkaları. IŞİD prestijini arttırmaya, hayatta olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.” yorumunu yaptı.
Moskova’daki terör saldırısında Rus güvenlik birimleri teröristlerle Ukrayna ve İngiltere arasındaki bağlantıya işaret ettiğini hatırlatan Gasanov, “Bu sefer de muhtemelen aynı şey olacak. Teröristlerin eliyle Rusya'yı etkilemek Kiev, Londra ve Washington'un çıkarına. Ancak bağlantılarını kanıtlamak iyi olacaktı.” ifadelerini kullandı.
‘ORDU İÇERİSİNDE KARIŞIKLIK YARATMAK İSTİYORLAR’
Rus/Suriyeli gazeteci Abbas Cuma terör saldırısının temel nedenin dünyadaki pek çok gücün Rusya'daki durumu istikrarsızlaştırmak ve Rusya'nın dikkatini stratejik hedeflerinden uzaklaştırmak istemesi olduğunu söyledi. Cuma, “En savunmasız yerleri vuruyorlar. Ne yazık ki henüz hiç kimse terörizmi tamamen yok etmeyi, sıfıra indirmeyi başaramadı.” ifadelerini kullandı.
Müslüman ve Ortodokslar arasında bir gerilim yaratılma amacının olduğunu vurgulayan Cuma, “Rusya çok dinli bir ülke. Çok sayıda Müslüman orduda görev yapıp Ukrayna'daki operasyonlara katıldığından, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki ilişkilerin zarar görmesinin özel bir askeri operasyon bağlamında ordunun durumu üzerinde olumsuz bir etkisi yaratma amacı olduğu kesin. Bu amaçlar için teröristleri kullanmaya karar verdiler. Örneğin, IŞİD. Bunu Crocus City Hall'da gördük, yakın zamanda Rostov'da ve şimdi de Dağıstan'da gördük.” ifadelerini kullandı.
‘UKRAYNA VE YABANCI İSTİHBARATI OLABİLİR’
Cuma saldırının Ukrayna ya da yabancı istihbarat örgütleriyle ilgili olup olamayacağı sorusuna “Eminim bir bağlantı vardır.” yanıtını verdi. Yedi yıl önce ABD'nin IŞİD liderlerini Suriye'nin Deyrizor kentinden askeri helikopterlerle tahliye ettiğini hatırlatan Cuma, “İşte o zaman Amerikalıların bu kadar çok para yatırdıkları değerli personelden ayrılmak için acele etmedikleri anlaşıldı. Terörist IŞİD’İn kurduğu yarı-devlet artık yok ancak takipçilerinin zombileştirilmiş fikirleri düzeyinde hala çok fazla soruna neden olabilir. IŞİD-SBU (Ukrayna istihbarat servisi) kombinasyonu Rusya'ya karşı çalışacaktır. Örneğin Dağıstan'da teröristler yabancı silahlar kullandılar. Crocus saldırısındaki teröristler de saldırıdan sonra Ukrayna topraklarına kaçmaya çalıştılar.
‘2000’LERİN BAŞINA DÖNMEYECEĞİZ’
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Dağıstan'daki terör saldırısı nedeniyle Rusya'nın 2000'lerin başına döneceğinden endişe etmediklerini belirterek, "Rusya artık farklı. Toplum kesinlikle bütünleşmiş ve dün Dağıstan'da gördüğümüze benzer terörist tezahürler Rusya'da ya da Dağıstan'da toplum tarafından desteklenmiyor." dedi. Peskov, terör saldırısını Moskova'da gazetecilere değerlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediğini belirten Peskov, Rusya'nın dost olmayan ülkelerden saldırıya ilişkin başsağlığı mesajı almadığını ve bu ülkelerden bir kınama da görmediklerini vurguladı.
Peskov, Putin'in saldırıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gerekli bilgilerin kendisine sürekli iletildiğini söyledi.
‘MÜSLÜMANLAR SALDIRGANLIĞI BENİMSEMEZ’
Rusya’nın Dağıstan bölgesinin Müftüsü Ahmad-Afandi Adulayev, kendi ibadethanelerinde dua eden insanlara saldırmanın İslam'da yerinin olmadığını belirterek, "Müslümanlar asla masum ve silahsız insanlara karşı saldırganlık göstermeyeceklerdir." ifadesini kullandı.
Adulayev dün, yaşanan terör olayına dair açıklamada bulundu. Radikallerin halkı karşı karşıya getirmek ve dinler arası köprüleri yıkmak istediğine işaret eden Adulayev, "Ama başarılı olmayacaklar. Yüzyıllardır dünyanın geleneklerini sadakatle koruduk ve Müslümanların diğer dinlerin temsilcilerine saldıracakları bir durum olmadı ve asla olmayacak." ifadelerini kullandı.
‘MÜSLÜMANLAR VE HIRİSTİYANLAR VATAN SAVUNMASINDA’
Savaş bölgesinde Kasım ayında röportajını yayınladığımız Donetsk Müslümanların Manevi Yönetimi Başkanı İmam Raşit Bragin, cephede “Müslümanların ve Hıristiyanların omuz omuza anavatan için savaştıklarını” söylemişti. Bragin, “Dünyada başka yerde başka dinlere sahip kişilerin bu şekilde yan yana savaştığını göremezsiniz.” diyerek, “Ortodoks kardeşlerimizle beraber cepheye gidiyoruz. Oralarda dua etmek için alanlarımız var. Ortodoks rahip kendi duasını ediyor biz de hemen birkaç metre yanında namazımızı kılıyoruz. Birlikte dua ediyoruz askerlerin sağlığı ve hayatı için. Savaşın hızlı bitmesi ve barışın gelmesi için dua ediyoruz. Yaradan olan inanç bizi birleştiriyor. O tektir.” ifadelerini kullanmıştı.
İLK KAHRAMANLIK ÖDÜLÜ DAĞISTANLIYA
Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü operasyonda Rusya Federasyonu’nun çeşitli bölgelerinden gelen binlerce Müslüman savaşıyor. Çeçen, Abhaz, Tatar vs. birçok Müslüman cephede. Savaşta ölen Müslümanlardan biri de Nurmagomed Engelsoviç Gazimagomedov Şubat 2022'de Rusya'nın özel operasyonunda görev aldı. Gazimagomedov yaralandı, etrafı sarıldı ve Ukraynalı askerlerle birlikte bir el bombasıyla kendini havaya uçurdu. 3 Mart 2022'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararnamesiyle, "askeri görevin yerine getirilmesinde gösterilen cesaret ve kahramanlık" nedeniyle savaş boyunca ilk Rusya Federasyonu Kahramanı unvanı ona verildi. Atalarının köyü olan Kani'ye defnedilen Gazimagomedov, Rus Ortodoks Kilisesi’nin "Al-'Izzat" ("Şan, Şeref ve Haysiyet") nişanına layık görüldü.